League of Legends

Hihetetlen számok – Gragas és Janna uralja a VB-t!


Nem biztos, hogy a nézők számára a legjobb élmény, ha már a draft előtt tudják mi lesz a két csapat felállása. Nos, idén sajnos ez a helyzet.

Az egyetlen lehetőség, hogy ne az előrejelzések alapján történjenek a dolgok, a tiltás. Csütörtökön startol a kieséses szakasz, s ha valaki azt kérné tőlünk, jósoljuk meg a felállásokat, nyugodt szívvel tennénk. Legalábbis ha a statisztikákat nézzük, a dzsungel és a támogató pozíció már-már unalmasan repetitív.

Supportként valószínűleg Janna lenne a fő célpont, a dzsungelben pedig Gragas.

Lulu a következő, aki még nagy divatnak számít, de a kis Yordle is csak akkor kap reflektorfényt, ha valamelyik csapat tiltja vagy pickeli Jannát. Ráadásul ebben az esetben sem azért hozzák őket, mert mennyire kiváló hősök, sajnos az Ardent Censer az, ami meghatározza a hősválasztást. A világbajnokságon Janna és Gragas hajmeresztő statisztikával rendelkezik, a Stage.gg adatai szerint a részeges hordódobáló a mérkőzések 65.5%-ában, míg az Ardent Censer rabszolga a találkozók 73.3%-ában volt foglalkoztatva. Itt a foglalkoztatást választás, vagy tiltásként értjük.

Most sokan úgy gondolhatják, ezek csak a választási és tiltási arányok összesítése, ettől még egyik sem lesz túlzottan erős. Nos, aki elsőre ezt gondolta, azt el fogjuk keseríteni, a választási arányuknál csak a győzelmi arányuk jobb. Összesen 91 mérkőzésen fordult meg a két karakter, ebből pedig csupán csak 25-öt veszítettek el. Janna így egy hihetetlen 73.5%-os, míg Gragas egy 71.4%-os győzelmi arányon csücsül éppen.

Janna egyértelmű, hogy miért OP választás. Az Ardent metába a leginkább beleillik, lényegében egy kézzel játszható hős. Mindene megvan ahhoz, hogy a lövészt hülyére buffolja a támogató tárgyakkal, s ha véletlenül pozíció problémája lenne a védencének, csak nyomni kell vele egy R betűt és az ellenfél csapat máris elrepül kilométerekre az ADC-től. Tökéletes a játék jelenlegi stádiumában.

Gragas pedig egyértelműen egy gyors jungle clearrel rendelkező karakter, aki ráadásul még egy két lábon járó CC gép is. Csak egy olyan képessége van, ami nem korlátozza az ellenfelet a szabad mozgásban, az pedig AOE sebzést oszt, valamint a passzívja miatt még gyógyítja is a hájas ivógépet. Mindezek mellett nem igényel túlzottan nagy rizikót a játéka, egyszerűen játszható hős. Főleg azoknak a játékosoknak, akik a részt vesznek a világbajnokságon, számukra ajándék lehet, hogy a meta jelenleg így néz ki. Talán Sejuani az egyetlen karakter, aki a közelébe tudna jutni, ha használhatóságról beszélünk, tankos, jó a tisztogatása és sok a CC-je, ám a számok azt mutatják, hogy ha lehet, a profik még így is Gragas mellé teszik a voksukat.

Videó: A VB csoportkör legemlékezetesebb pillanatai

A csoportkörök vége felé a csapatok áthelyezték a fókuszt a csapatharcokról a korai szakasz dominanciájára, ám ez egyáltalán nem zavarta meg őket abban, hogy Caitlyn és Jayce mellett továbbra is Jannát és/vagy Gragast draftoljanak.

A negyeddöntők október 19-én, csütörtökön startolnak a Longzhu Gaming – Samsung Galaxy találkozóval.

 

Forrás

Ne maradj le semmiről, kövess minket Facebookon is!

2024 leetesport.hu | minden jog fenntartva