Counter Strike

“Nem csak esportra akarjuk tanítani őket, ez sokkal többről szól” – KODIAK interjú


Izgalmas betekintés a hazai CS:GO oktatás úttörő kezdeményezésébe, magával a főszereplővel. A Honvéd újdonsült edzőjével, KODIAK-kal beszélgettünk.

2018 elején beindul a Lenovo Legion Honvéd Esport Akadémia, ahol a napokban a CS:GO edző személyére is fény derült. A magyar Counter-Strike élő legendájára, KODIAK-ra esett a szakmai vezetés választása. A rátermettséget és a választás helyességét nem lehet megkérdőjelezni, de van azért itt néhány homályos folt:

Mit csinál egy esport edző Magyarországon? Miért pont a Honvédba igazolt? Mi lesz az oktatás alapja és mik rövid és távlati célok egy ilyen kezdeményezéssel? – KODIAK maga válaszolt a kérdésekre.

Elég hirtelen jött ez a CS:GO edzősködés, főleg a mostani nagy PUBG imádat mellett. Honnan jött ez az egész?

KODIAK: Igazából a felkeresés a CS-s múltamnak köszönhető, tök jó példa arra, hogy sosem lehet tudni, mi lesz egy online játékbeli ismeretségből. Ugyanis egykori csapattársamat, Cobaint nevezték ki a Lenovo Legion Honvéd Esport Akadémia szakmai vezetőjévé és ő keresett meg ezzel a lehetőséggel. Őt ezer éve ismerem, még a 2000-es évek elején együtt játszottunk a FoP-ban. Jelezte, hogy számítana rám, én pedig boldogan mondtam igent. Utána persze leültünk beszélgetni Imre Gézával és Gergely Istvánnal a Honvédtől is, de egyből megvolt az összhang. Nem volt sok kérdés, hogy vállalom-e.

Pedig korábban is volt arra vonatkozó ötlet, hogy egy magyar csapat, vagy a válogatott edzője legyél, de mindig nemet mondtál.

KODIAK: A hazai CS:GO profiknak túl sok újdonságot nem tudnék mondani. Amit meg tudnék, azt nem hiszem hogy elfogadnák tőlem. Akiben buzog a versenyszellem, az csak attól fogad el tanácsot, aki szintén ott van a szeren, nem csak ott volt valamikor. Kezdőknek és középhaladóknak viszont rengeteget tudok tanítani úgy vélem.

Például?

KODIAK: Hát rögtön a mentalitás, hogy fogadják el a jó tanácsot, ami a mostani magyar elitben nincs meg. Aztán ott a mentális felkészültség, a csapatszellem kialakítása. A magyar scene egyik legnagyobb nehézsége, hogy nem tudnak együtt maradni az ötösök. Nem tolerálják egymást, folyton megy a belharc és aztán a forgatás. Pedig ez lenne az első, hogy hogyan építünk csapatot és hogyan tartsuk is fent! A Honvédnál meglesznek az eszközeim ehhez az alulról történő alapozásra, ami eddig nem volt a kezemben.

Akkor a Honvédnél is inkább egyfajta mentor leszel, mint edző?

KODIAK: Ez a kezdeményezés nem arról szól, hogy magyar top csapatot szeretne a Honvéd. Egyelőre legalábbis biztos nem. Én persze örülnék neki, ha a 10 fős kurzusban lennének néha csapatok is, mert velük teljesen más lenne dolgozni. Ott nem csak az egyéni erősségeket lehetne fejleszteni, hanem elemezni, tanulságokat levonni a hibákból. De ha csak egyénileg jönnek a srácok az se baj, tényleg nem egy fix ötös kialakítása felé indulunk. Teljesen mások a célok, például az, hogy akik bejönnek ide esportolni, számítógépen játszani, azok fizikai mozgást is végezzenek előtte vagy utána. Nem lesz kötelező, de az esport edzések után erre ingyenes lehetőségük lesz. Egy kis foci vagy úszás, még nem eldöntött de már maga a kezdeményezés is teljesen újszerű és támogatni való.

De akkor remélem te sem elégszel meg majd annyival, hogy leadod az órát és irány haza streamelni, hanem beállsz hozzájuk mozogni te is!

KODIAK: Mindenképp ez a cél, nem szeretném ha az lenne, hogy bort iszok, de vizet prédikálok. Szóval amikor elvállaltam, biztos voltam benne, hogy ebbe is bele kell állnom. Nem elvárás, de így akarom, a saját életemnek is szervesebb részévé szeretném tenni a sportot, én is fontosnak tartom ezt.

És milyen visszajelzéseket vársz ettől? Már a diákjaidtól.

KODIAK: Tök jó látni, ha tetszik nekik, illetve ha fejlődnek is ezáltal, de a cél nem az, hogy én pozitív visszajelzéseket kapjak! Egy ilyen viszony akkor jó, ha azért jönnek ide, mert kezdeni akarnak magukkal és az itt megszerzett tapasztalatokkal valamit. Ha maguktól belátják, mennyire jó már, hogy van egy hely, ahova lejönnek játszani, tanulni, és egy kis mozgásra, sportra is van lehetőségük. Mert ha ez több tud lenni, mint amit egy otthoni MM-től kapnak, akkor máris megérte! A Honvéd vezetőségének és nekem is az a véleményem, hogy valami olyasmit szeretnénk adni az itteni kurzusra járó fiataloknak, amit az életben is kamatoztatni tudnak. Igazából nem kizárólag esportra, hanem az életre is tanítjuk őket.

Ne maradj le semmiről, kövess minket Facebookon is!

2024 leetesport.hu | minden jog fenntartva