Counter Strike

A célkereszt váltogatása agyserkentő hatású, és az se mindegy miről cseréljük mire


A játékon belül szinte a végtelenségig variálható a crosshair, mégis a legtöbb helyen sima, egyszerű zöld célkeresztet látunk, pedig a váltogatás jó.

Ennek alapvetően három oka van, az egyiket a megszokás erejének tudhatjuk be, a másik a játékon belüli előnyök, a harmadik pedig a szín mentális hatásai. A cikk végére ráadásul benyomtunk egy tuti tippet is a célkeresztek színével, vagyis annak váltogatásával kapcsolatban, amit a profik is gyakran alkalmaznak. Egy kis legális agydopping. De előbb lássuk, miért zöld minden második célkeró?

Ezt szokták meg már az elejétől

A megszokás nagy úr, a játék alapbeállításai pedig első alkalommal mindenkinek a zöld célkereszttel kínálta fel. Lehet meg sem próbálták átállítani, vagy így hagyták mert megszerették, a lényeg, hogy szinte mindenki ezzel kezdte.

Forrás: Steam

Több évi zöld célkereszttel való lövöldözés után pedig átállni valami teljesen másra, már nem megy olyan könnyen. Megszokta a szeme és hozzátartozik a játék összképéhez. Ez egyébként a HUD színére is igaz, ami ugyanígy megszokottá válik egy idő után, és egy látványos változás nagyon feltűnő lehet.

Forrás: Steam

Népszerű célkeresztek egyébként még a kék és sárga változatok is, és mi lesz, ha a kék és a sárga színt összekeverjük? Zöld … Illuminati confirmed!

Egyébként ez már önmagában elég indok kellene hogy legyen, ha a játék készítői minden kezdő játékosnak ez javasolják. De mivel a Valve-ról van szó, már semmiben sem lehetünk biztosak, de hogy a kiadó vajon miért pont a zöldre tette le a voksát, az a következő két pontból derül ki.

Tökéletesen alkalmazható szinte minden pályán

A karakterek modellje, a falak és a pályarészek színvilága mind kedvez a zöldnek, alig találunk olyan pozíciót, amikor egy zöld célkereszttel ne látnánk tökéletesen.

Dust2-n egy sárga célkereszt például elég bajos. Most már nem olyan vészes, de mondjuk 1.6-ban, amikor szinte sárga volt a map, nem lehetett bárhol tartani, könnyen elveszett a falban.

Forrás: Steam

A zöld ezzel szemben tényleg csak 1-1 doboz vagy falrész esetén problémás. Ez pedig flickeknél, spray transfernél rendkívül hasznos, hiszen gyakran kell gyorsan mozgatni a célkeresztet, és ha véletlen elveszted valahol a szemed elől egy kedvezőtlen textúra miatt, az sokba kerülhet.

A zöld teljesen máshogy hat a szemünkre

A rikító és éles színekkel ellentétben a zöld az egyik legmegnyugtatóbb mind közül. Kutatások (nem, nem brit tudósok bizonyították be) kiegyensúlyozottságot és harmóniát tulajdonítanak neki. Azért persze nem kell túlzásba vinni.

Forrás: Steam

Mivel a játékosok tekintete legtöbbet a célkereszten pihen, nem árt, ha az nem terheli a szemet egy hosszabb meccsen. Jobban megfigyelhetőek mellette az apró mozgások mivel nem vonzza a tekintetet, tulajdonképpen ott van, de észre sem veszed.

És végül egy tipp, hogy miért jó váltogatni a célkeresztet

Tudományos tény továbbá, hogy ha időközönként, akár csak rövid időre megváltoztatod a célkereszt színét, a csere miatt az agyad jobban rááll az észlelésre. Rengetegen csinálják például, hogy a bemelegítésre lecserélik a színt. Így a meccsen jobb teljesítmény érhető el a megnövelt figyelemszint miatt. Durvább arcok ECO körben is benyomják a cserét, és a következőben megint vissza a megszokottra!

Nektek milyen színű célkereszt vált be leginkább?

Ne maradj le semmiről, kövess minket Facebookon is!

2024 leetesport.hu | minden jog fenntartva