Counter Strike

Az Nvidia Shadowplay feleslegesen gyilkolja az SSD-ket – Itt a megoldás!


Ha Te is használod a Shadowplay-t, akkor van egy rossz hírünk, sajnos feleslegesen írja tele az SSD-det!

Az Nvidia rögzítőprogramja rendkívül népszerű, ami nem csoda, hiszen reklámmentesen vehetjük fel az egész meccset, vagy az utolsó pár percet, ha épp úgy tartja kedvünk, emellett pedig külön programot sem kell letölteni, hiszen a driver mellé települ automatikusan, na meg az fps-ből sem eszik túl sokat, köszönhető a videókártyába épített h265 dekódernek, nem csoda, hogy manapság már szinte senki sem használ fraps-et, pedig annak idején mindenki azzal nyomta.

Az SSD-ket viszont nem kíméli

Azok a gamerek, akiknek van SSD-jük, azok egészen biztosan nem örülnek annak, ha pár évvel hamarabb adja fel a szolgálatot az SSD, egyszerűen azért, mert az Nvidia nem hívta fel a figyelmünket arra, hogy a Shadowplay mennyi adatot ír a háttérben. Az SSD-k ugyanis bizonyos írt adatmennyiségig működnek, az több évig is elég, ha vigyázunk rájuk, az egyik legfontosabb, hogy mindig legyen minimum 10%-nyi szabad helyünk.

A fentebbi képeken látható, hogy 117 gigabyte-ot is simán ráír az SSD-nkre a Shadowplay, de ez bőven több is lehet, attól függ, hogy mennyit játszunk. Ha viszont átállítjuk, hogy ne az SSD-re írja az ideiglenes fájlokat, akkor egyből lecsökken az írt adatmennyiség 5 gigára. Azért nem mindegy, hogy mennyi idő alatt használódik el az eszközünk…

Hogyan állítsuk be, hogy ne az SSD-re írjon?

Az ideiglenes fájlokat egyszerűen át kell állítani, hogy ne az SSD-re tegye a program, ezt a Shadowplay beállításaiba meg is tehetjük.

1.lépés: Kapcsoljuk ki a videórögzítő funkciókat a Shadowplay-ben! (Alt+Z-vel hozhatjuk elő gyárilag)

A rögzítést kapcsoljuk ki

2.lépés: A beállításokban (jobb oldali fogaskerék) keressük meg a Felvételek menüpontot, ott pedig állítsuk át az ideiglenes fájlokat a HDD-nkre!

Az ideiglenes fájloknak a HDD-n a helye!

3. lépés: Kapcsoljuk vissza a rögzítést.

Ennyi, végeztünk is, mostantól a winchesterünkre fogja a program az ideiglenes fájlokat menteni, ezzel levéve a terhet az SSD-nk válláról, aminek köszönhetően nem kell pár éven belül új SSD-ért szaladni.

Köszönet Árpinak és Cripto-nak a segítségért!

Ne maradj le semmiről, kövess minket Facebookon is!

2024 leetesport.hu | minden jog fenntartva