Gaming

Saját konzolgépet dob piacra a Google? Már a nevét is tudni vélik

Drag - Csető Zsolt - 6 éve Címkék: google,

A pletykák szerint streaming szolgáltatást pakolnának a masina mögé.

Az első Xbox megjelenése óta nem köszönthettünk igazán komoly új belépőt a konzolos iparágban, emiatt pedig nem véletlen, hogy lassan húsz éve a Sony, a Nintendo és a Microsoft hármasa határozza meg ezt az üzletágat. Nem is tűnik úgy, hogy a három óriás mellett lenne piaci rés egy negyedik számára, nem kizárt azonban, hogy valaki hamarosan mégis megpróbál befurakodni – ez az illető nem más lehet, mint a Google.

Mindez persze egyelőre csak híresztelés: a The Information értesülései szerint a cégóriás egy Yeti kódnéven futó szolgáltatáson dolgozik, amely lényegében egy konzolgép és egy streaming megoldás kombinációja lenne.

A lényeg az, hogy maga a játék nem az általunk megvásárolt eszközön fut, hanem egy távoli hardveren, amit aztán streamelnek nekünk. Vagyis lényegében a Google szupererős gépein játszunk, csak éppen az interneten keresztül.

Ez a felhőalapú megoldás egyáltalán nem új keletű: a Sony-nak például most is van ilyen szolgáltatása PlayStation Now néven. De pontosan ilyen volt az évtized elején elindított OnLive is, ahol egy mikrokonzolt és egy előfizetést kellett megvásárolni, így konzolgép vagy komolyabb gamer PC híján is lehetett játszani az aktuális játékokkal – végül nem vált be, kétszer is becsődöltek vele.

Kép: The Verge

Az ilyesfajta streamelős játékszolgáltatásnak megvannak az előnyei és a hátrányai is. Egyrészről jóval olcsóbb beruházás a vásárlók számára, hiszen nem kell drága hardvert (konzol vagy PC) vásárolni. Ugyanakkor a zavartalan játékhoz nagyon jó minőségű és megbízható internetkapcsolatra van szükség (ez a világ sok táján alapból probléma), emellett – mivel a világhálón keresztül irányítjuk a játékot – az input lag is jóval nagyobb a megszokottnál, ami miatt ez a fajta megoldás nem igazán alkalmas például online kompetitív játékra.

Persze ha van olyan cég, amely képes sikerre vinni egy ilyen felhőalapú gaming szolgáltatást, az éppen a Google, és sokatmondó az is, hogy éppen a hetekben csatlakozott hozzájuk az a Phil Harrison, aki korábban 15 évet húzott le a Sony PlayStation-részlegénél, illetve később további 3 évet a Microsoft Xbox-divíziójánál. Talán pont ezen projekt miatt vették fel, hogy kiaknázhassák a konzolos iparágban szerzett tapasztalatát?

A kérdés megválaszolására még várnunk kell, hiszen egyelőre csak találgatni tudunk. Simán benne van a pakliban az is, hogy a pletykák alaptalanok, így mérget egyelőre még ne vegyen senki a fentiekre – mindenesetre nagyon izgalmas híresztelések, szó se róla!

Ne maradj le semmiről, kövess minket Facebookon is!

2024 leetesport.hu | minden jog fenntartva