Counter Strike

Most már pontos statisztika bizonyítja, hogy miben és mennyivel jobb s1mple csapattársainál


Tulajdonképpen egyetlen dolog, amiből sok-sok apróság következik. És nem is olyan nagy titok, hogy a crosshair placement ez a nagy erősség.

Statisztikákból sosem elég, mi ráadásul egyenesen imádjuk őket! A Na’Vi mostani kezdőjét alapul véve megvizsgálták az elmúlt 44 mapot, amit LAN-on játszott a csapat, és érdekes dologra bukkantak a SixteenZero elemzői:

Ne persze nem arra, hogy s1mple magasan jobb bárkinél, ezt eddig is tudtuk. Hanem azt, hogy vajon miért?!

A tehetség, a rengeteg gyakorlás csak a fegyver a kezében, amivel mindezt eléri s1mple. De mi lehet a lövedék, ami beviszi ezt a halálos sebzést az ellenfélnek? A kutatást végzők szerint a crosshair placement.

De mi is az a crosshair placement?

A célkereszt pozicionálása kiemelten fontos elem a CS:GO-ban. Hiszen ideális esetben ha az ellenfél felbukkan egy sarkon, mi pedig pont oda tartunk, ahol a feje először feltűnik, máris ott koppan a nyitó frag. Ennyire profi persze senki nem lehet, de minél közelebb tartja a tökéletes helyhez a célkeresztet, annál kisebbet kell majd mozdítani rajta, amikor tényleg ott a lehetőség ölni.

Szög letartása esetén egyszerűbb a dolog, de mozgás közben, pozíciók letisztázása esetén már sokkal nehezebb mindig jó helyre tenni a célkerót.

Az ezzel kapcsolatos mérésben először azt vizsgálták, mennyit mozgatnak a játékosok a célkereszten, mielőtt tüzet nyitnak. Külön lemérték a pisztolykörökben, az ECO körökben, a force-ok alatt, Full buy esetén, valamint Anti-force és Anti-ECO körökben is.

A sárga oszlop jelzi minden egyes kategóriában s1mple-t, és mint az látható, bőven a társak alatt van szinte mindig. S1mple sávja gyakran csak feleakkora, mint másoké, vagyis felannyit kell mozgatnia az egéren egy lövéshez, ennyivel jobb helyre teszi folyamatosan a célkeresztet.

Egyszóval az a célkereszt mindig ott van, ahol az ellenfél lesz.

Egy másik fontos dolog is származik a jó crosshair placementből, ami szintén a gyors reakciót igazolja. Ez már konkrétan a tüzelést mutatja, vagyis hogy mennyi idő telik el az észlelés és az első lövés között:

  • vagyis észrevenni az ellenfelet
  • aztán rávinni a célkeresztet (ezt az előző mérésnél láttuk, kinél mennyi egérmozgással jár)
  • és végül tüzet nyitni

Így fest egy frag a statisztika nyelvén. Kell hozzá gyorsa agymunka, hogy villámgyorsan feldolgozzuk, amit a szemünk lát, aztán precízen rávinni a célkeresztet és lőni. Másodpercekben ez a folyamat így fest a Na’Vi-s srácoknál.

Teljes vásárlás és force esetén s1mple ismét csak aláz mindenkit a számaival, 0.3 másodperc elég neki. Elképzelni is nehéz, milyen rövid idő ez, de ahhoz képest mennyi minden történik alatta.

Észreveszi az ellent, ráviszi a célkeresztet és lenyomja a gombot. Mindezt 0.3 másodperc alatt.

S1mple tehát most már tudjuk, hogy miért akkora zseni, kis túlzással azért, mert mindig jó helyen tartja a célkeresztet. És mert utána villámgyorsan és pontosan képes is mozgatni azt. Ha tehát a nyomdokaiba szeretnétek lépni, ezeket a képességeket érdemes fejleszteni a jövőre nézve.

Ne maradj le semmiről, kövess minket Facebookon is!

2024 leetesport.hu | minden jog fenntartva