Gaming

Milyen atomerőművet vegyünk 500 ezerért? – Gépépítés ballagásra!


Ezúttal azt néztük meg, hogy milyen gépet érdemes összerakni, ha fél milliónk van építeni.

A korábbi gépépítés során a 150 ezres  és a 300 ezres kategóriákat vettük célba, ezúttal viszont egy lépcsőfokkal feljebb lépünk és egy igazi felsőkategóriás gépek állítottunk össze.  Fél millióért azért már egész pofás gépet lehet összerakni, természetesen itt már nem kell óvatoskodni a beállításokkal, nyugodtan pakolhatjuk majd a maximumra a részletességet és még az 1440p-s felbontás sem fog problémát okozni. Nyilván ez nem a Szent Írás, nyugodtan testre szabhatjátok a gépet a saját ízléseteknek megfelelően, viszont kiindulási pontnak remek alapanyag. Többen kértétek, hogy szívesebben olvasnátok arról, hogy miért épp az adott alkatrészt választottuk, ezért ezúttal jobban kifejtettük az adott elemek alatt, hogy miért épp arra esett a választás.

Processzor

A gaming processzorok új királya

Intel i7-8700K BOX

98 000 Ft

Az i7 8700K a jelenleg legjobb processzor, ha játékra szánjuk a gépet. Az új i7 immáron 6 magos és emellett további 6 HT szál található benne, bár a jelenlegi játékok nem teljesen használják ki, ezt a gyárilag magas órajel bőven ellensúlyozza. Egyébként a sima 8700-hoz képest nem olyan nagy a különbség, egy jobb alaplapban ugyan úgy 4,3 Ghz-en jár a két processzor 6 mag kihasználása esetén, aki biztos benne, hogy a jövőben nem fog soha tuningolni, az választhatja a 8700-at is, de ha már lúd és főleg hogy fél millió van a gépre, belefér a 8700K is.

i7 8700K Turbo boost infó
i7 8700 Turbo boost infó

Processzor hűtő

A hűtés ezzel letudva egy jó időre

Scythe Mugen 5 Rev.B

15 000 Ft

A 8700K azért már melegedősebb, mint egy i5 8400, ezért érdemes komolyabb hűtést rádobni. A Mugen 5-re akár 2 ventilátort is tehetünk, a hőfokokkal pedig biztosan nem lesz probléma.

Alaplap

Az ASRock tuningban és árban is verhetetlen

ASRock Z370 Extreme4

46 000 Ft

Jó ideje már, hogy az Asrock hátrahagyta az olcsó alkatrészeket és minőségi termékeket kezdtek el letenni az asztalra. Szerencsére a jó ár/érték arányt továbbra is megtartották, így bátran válogathatunk a középkategóriás termékeikből. Azért esett a Z370 Extreme 4-re a választásunk, mert a konkurenciához képest 15-20 ezerrel kevesebből megússzuk és még a tuningban is acélos a teljesítménye. (Az OCUK táblázata jól összefoglalja a lényeget) 12 fázisos VRM, ezzel bátran nekieshetünk a processzor húzásának, a boost órajeleket pedig nevetve tartani fogja.

Memória

2x G.SKILL AEGIS 8GB DDR4 3000MHZ KIT

48 000 Ft

Sajnos a memóriaárak az utóbbi időben nagyon elszálltak, ebben vastagon benne van a memóriagyártók keze, de jelenleg nem tudunk sajnos mit tenni. 8 Gb memória alatt már nem érdemes összerakni gépet, egy középkategóriás gépnél pedig elkél a 16 Gb, de a felsőkategória esetén sem éri meg jelenleg többet beletenni, ha csak nem adjuk nagyobb videóvágásokra a fejünket, ez ugyanis zabálja a memóriát, játékra viszont bőven elég a 16 giga jelenleg.

Videókártya

Az 1070 TI “munka” közben | Forrás: thinkcomputers.org

Zotac GeForce GTX 1070 Ti AMP! Edition 8GB
Videókártya teszt

183 500 Ft

Elég sokat gondolkodtunk azon, hogy az 1070 Ti-t vagy az 1080-at tegyük a konfigba, de végül az 1070 Ti nyert. Ennek az az egyszerű oka van, hogy 17 ezer forint különbség van a két kártya között, teljesítményben viszont 4-5 % különbség van csupán, így a jobb ár/érték arány miatt az 1070 Ti mellett döntöttünk. Ez a pár százalék gyakorlatilag soha nem fog jelentős különbséget okozni, hiszen mindegy hogy egy játék 100 vagy 104 fps-sel fut. A Zotac AMP! verziója pedig kellően hűvös, jó hűtést kapott, továbbá a 2 év garancia mellé ajándékba plusz 3-at ad a gyártó az összes Zotac termékre, ha regisztráljuk náluk a kártyát, így már egyből 5 évig lesz garis a videókártyánk! 

A kártyák teljesítménye FullHD felbontás mellett | Forrás: Techpowerup

Tápegység

A tápból is érdemes a legjobbat választani egy ilyen géphez

Seasonic Focus Plus 80+ Gold 550W

27 600 Ft

Tápból nem kell a több száz wattos megoldásokat keresni, viszont a minőségre mindenképp oda kell figyelni. A felső kategóriás gép mellé a tápegységből is felső kategóriásat választottunk, a Seasonic biztosan ismerős azok számára, akik már régóta követik a számtech iparágat. A cég mindig figyelt a minőségre, persze az árát is megkérte. A gyártó erre a tápra 10 év garanciát vállal, viszont sajnos a magyar boltok többsége csupán 2-3-mal kínálja, de azért találkozhatunk 10 évvel is pl. a Pixelben, érdemes felvenni a gyártóval is a kontaktot, ugyanis lehetséges, hogy a 3 év garancia ellenére is javítják, ha esetleg valami probléma lenne vele a 10 év során.

Gépház

Fractal Design Meshify C

23 500 Ft  

A gépház kiválasztásánál a legfőbb cél, hogy jó szellőzése legyen, így minél kevésbé melegedjenek a gép alkatrészei, emellett itt már a kábelmenedzsment és az esztétika is mérvadó. Itt az egyedi ízlés is sokat nyom a latba, hiszen mindenkinek más tetszik. Van, aki az RGB ledekért van oda, más pedig megbolondul tőle és inkább a letisztult, egyszerű házakat kedveli. Mindkét felet meg lehet érteni, viszont arra nem árt figyelni, hogy gyakran megtévesztenek a gyártók és bár RGB fényáradatban úszik az egész ház, de a szellőzésre és az anyaghasználatra egyáltalán nem figyeltek oda. Itt nyugodtan eltérhettek az általunk választott Meshify C-től, ha más dizájnra vágytok, ajánljuk még figyelmetekbe a következőket: ECLIPSE P400, NZXT S340 EliteENTHOO PRO.

SSD/HDD

SSD: HyperX Fury SSD 240 GB (29 500 Ft)
HDD: Toshiba P300 2 TB (15 600 Ft)

Az SSD-t viszont nagyon sok játék meghálálja, PUBG esetén például nagyon ajánlott, hogy a textúrák időben betöltsenek és ne legyen mikrolagg, emellett pedig a rendszer is sokkal gyorsabban reagál, ha SSD-n van a jó öreg HDD helyett. A winchester esetén pedig már sokkal több dolgot is felpakolhatunk és egy kellően gyors példányt választottunk, így az sem okoz problémát, ha esetleg játékokat is szeretnénk felpakolni rá. Az SSD-ből pedig a HyperX Fury bár némileg többe kerül, mint a hasonló árú 240-es társai, viszont ez már MLC technológiával készült, így sokkal tovább bírja, mint a TLC-s társai, 5-6 év múlva sem kell attól félnünk, hogy probléma lesz vele.

Az SSD-ből még érdemes megemlíteni, hogy a 480 GB-os verziója 17 500 Ft-tal kerül többe. Annak megérheti, aki sok játékkal játszik és mindent az SSD-re szeretne pakolni.

Ventilátor

3x Lepa Bol Quiet PWM

3x 4000 Ft

Bár a gépház tartalmaz ventilátort, azért ha a jó szellőzés a célpont, akkor érdemes pár jobb minőségű ventit is beszerezni. A Lepa Bol Quiet, bár nem az a tipikus, agyonreklámozott ventilátor, de ennek ellenére (vagy pont emiatt) az egyik legjobb, ha az ár/érték arányt is nézzük.

Végösszeg: 497 700 Ft

Itt már nem fog jó pár évig gondot okozni egyetlen játék sem, természetesen a grafikai beállításokat nyugodtan feltolhatjuk a maximumra. Ha ennyit kiadunk gépre, akkor nem kell majd pár év múlva azon gondolkodnunk, hogy mit is kellene fejleszteni. A jó hűtés miatt pedig az alkatrészek sem fognak idő előtt kimúlni. Sajnos nem sikerült beszorítani az 1080 Ti-t, mert jelenleg 300 ezer környékén kapható, ha viszont lemegy 250 ezerre, akkor érdemes megfontolni azt, az 1070 Ti helyett, még akár egy gyengébb (i7 8700) processzorral is.

Köszönet a segítségért McLovinnak, Pepének, szebének és dugónak!

Na és hogy fognak futni a játékok? Íme:

 

 

Ne maradj le semmiről, kövess minket Facebookon is!

2024 leetesport.hu | minden jog fenntartva