Counter Strike

Elemzés: ezt várjuk az ESL Pro League döntőtől – 2. rész


Igazi nyárindító szupertorna, megmutatjuk azokat a játékosokat, akiket érdemes lesz figyelni a verseny alatt.

A tegnapi felvezető részben kielemeztük azokat a csapatokat, melyek meglepetést okozhatnak, a mai részben pedig azokat játékosokat vesszük nagyító alá, akik komoly fejtörést okozhatnak az ellenfeleknek.

A cikk végén pedig egy kis összegzővel zárunk, hogy összességében mit is várhatunk a tornától:

Játékosok, akikre nem árt odafigyelni az EPL döntő alatt:

1. s1mple

A 2018-as év eddigi legjobb formájában lévő játékosa, és nem mondok nagyot, ha megkockáztatom, hogy jelenleg a világ legjobbja is. Idén már sikerült két második helyet begyűjteni a Na’Vi-val, és a bukott döntők ellenére is Ő lett az MVP mindkét tornán. Ez azért több, mint árulkodó.

Sokat segített a játékos fejlődésében, hogy a pure skillen kívül az utóbbi egy évben hatalmas személyiségfejlődésen ment át.

Az anno toxic gyerekként elhíresült s1mple manapság egy higgadt, segítőkész, barátságos játékosként ismerhető, és ez a lépés hiányzott neki ahhoz, hogy a világ legjobbja lehessen. De ahogy a mellékelt ábra mutatja, sikerült meglépnie az utolsó lépcsőfokokat, és tényleg a világ egyik, ha nem a legjobb játékosává vált. Nem hiszem, hogy lenne olyan csapat, amelyik megengedné, megengedhetné magának azt a luxust, hogy egy ilyen kaliberrel nem számol. Tornákat tud eldönteni, akár egymaga is. Bónusz információként még nem árt megemlíteni, hogy a 2018-as évben eddig 1.39-es ratinggel büszkélkedhet, mellyel kenterbe veri a profi CS:GO scene-t, és még mindig csak 20 éves.

CeRq

Az utóbbi időben nem lehetett nem odafigyelni az ifjú bolgár játékára, és el kell ismerni, kimagasló a teljesítménye. Rengeteget hozzátesz ahhoz, hogy az NRG magához képest jelenleg szárnyal. Érdekes, hogy az öt cikkben említendő játékosból négy az AWP-t forgatja, de ez talán nem véletlen. Ebben a szerepben egy jó lövéssel kört, köröket lehet eldönteni, és ha valaki igazán kitanulja a mesterséget, onnantól nincs megállás. Nem villogtatnám jelenleg a bolgár statisztikáit, csak megemlítem, érdemes rá odafigyelni.

XANTARES

Ha csak online rendezvények lennének, a török játékos, és csapata milyen jól megélnének, ugye? Viccet félretéve, korunk egyik legnagyobb potenciállal rendelkező játékosáról beszélünk, és ha sikerül neki, valamint a csapatának egyszer átmenteni az online formát, az bőven elég lehet arra, hogy egy elődöntőig jussanak. XANTARES játéka magáért beszél, hatalmas játékos, élményszámba megy minden meccse. Aim képességégével momentán a világ legjobb öt játékosa között van, pozicionálása is a legjobbak között van, reflexei szintén nem hagynak kivetni valót maguk után. Összességében úgy gondolom, ha a csapatnak menni fog, és nem izgulják el, akkor XANTARES akkora lökést adhat, hogy a csoportból való továbbjutás egy simán abszolválható feladat lesz. Apró megjegyzés még, hogy a coach érkezésével nagy a valószínűsége, hogy megint nem a legerősebb Space Soldierset fogjuk látni.

FalleN

A brazil játékos hosszú évek után váltott, és lett in-game leaderből sima AWP-s. Amióta a pro scenebe tartozik tudhatjuk, hogy elsőszámú hívásai mellett a sniper szerepkörben is vérprofi.

Az évek alatt FalleN bebizonyította, és ezzel egy új korszakot indított el a játékban.

Igazolta, hogy egy in-game leader is lehet olyan hatékony a játékban, mint bármelyik másik csapattársa. Ő volt az első, aki a páratlan calljai mellett olyan teljesítményt nyújtott fragelési szempontból is, hogy ez nem hagyott kivetnivalót maga után. Mint tudjuk, az új in-game leader coldzera, akin most nagyon sok fog múlni. Azt is tudjuk, hogy FalleN a világ legjobb AWP-s játékosai között van számon tartva, és így, hogy csak a frageléssel kell foglalkoznia, akár a legjobb is lehet. Viszont ehhez az kell, hogy az irányító jól használja, és tisztában legyen az adottságaival, mikor-hova-hogyan kell küldenie. Kíváncsian várom, mit hoz ki ez az új kihívás FalleN-ből. Véleményem szerint jobb lehet, mint bármikor karrierje során.

+1 – woxic

Végül vízum problémák miatt nem jön, sem ő, sem a csapata, viszont A DreamHack Tours-on ott lesz, ami szintén most hétvégén esedékes. A cikk már korábban megíródott, és igazából képernyőre is kerül w0xic, ezért úgy gondoltuk, nem hagyhatjuk ki őt sem.

A török játékos már több mint hét hónapja érkezett a HellRaisers-be STYKO helyére, de nem a pótlására.

A két játékos teljesen más felfogású, míg STYKO support felé hajazott inkább, addig woxic kőkemény AWP-s. Érkezésével egyből első számú AWP játékossá vált, mondhatnánk, hogy DeadFox bánatára, de ez az információ fals lenne, mivel Bence a csapat nyomására lett sniper játékos. Most viszont lehetősége nyílt visszaállni a régi pozíciójába. Eleinte kereste magát a csapat, volt egy mélyrepülés, de azóta csak törnek fel, és jelenleg már a HLTV ranglistáján az előkelő, 15. helyet foglalják el, amiben nagy szerepe van a török játékos érkezésének. A csapat egyik, ha nem a legnagyobb húzóemberévé nőtte ki magát, a teljesítménye egyenletesen magas, gyakran kiugró. A 2018-as évben egy eventen sem ment 1.00-ás rating alá, sőt, az eddigi nyolc eseményből, amin részt vettek, csupán két alkalommal volt a ratingje 1.2 alatt, ami nagyon erős teljesítmény. Nem a régen divatos, védekező felfogású AWP-t játssza, hanem egy új keletűbb, kissé freestyle-osabb, kockázatosabb fajtát, de bejön neki. Nem árt rá figyelni a jövőben, ha elkapja a fonalat, sokat dobhat a HR játékán a 19 éves tehetség.

Végső predikciók, összegzés:

Végignéztük a csapatokat akik meglepetést okozhatnak, és a játékosokat akikre oda kell figyelni. A játékosoknál persze hagytunk ki nagyágyúkat, akik mindig teljesítenek, de próbáltuk inkább azokat a játékosokat megemlíteni, akik sokat dobhatnak a saját csapatuk teljesítményén, és nem az esélyesebb csapatok között vannak.

Viszont s1mple-t muszáj volt leírni, mivel jelenlegi formájára nincsenek szavak.

Csapatok közül szintén próbáltuk kiemelni nagy csapatok mellől olyan, jelenleg gyengébb csapatokat, akik nagy meglepetéssel szolgálhatnak nekünk a döntőn.

Hogy mit várhatunk a kupától, csapatoktól, játékosoktól? Parázs játékot, kiváló megoldásokat és hatalmas egyéni megmozdulásokat. Hiszen ha belegondolunk, a Major döntőn után az ESL Pro League ott van a legnagyobb presztízsű tornák között, ahol a scene színe-java feltűnik.

A „Group Yellow”-ból biztos továbbjutóként a FaZe-Na’Vi párost mondanám, míg az utolsó továbbjutó helyre a mouz-NRG páros egyikét várom. A „Group Red” már egy más tészta. Itt sokkal nagyobb erőkiegyenlítettséget látok, ez tűnik a kettő közül a nehezebb diónak. Az új OpTic nem tűnik gyengének, bár idő még kell nekik, a Space Soldiers-t sosem írnánk le, annak ellenére sem, hogy coach nélkül érkeznek, valamint a Renegades is jó formában van. Igazából a Grayhound csapatán kívül itt mindenkinek reális esélye van a továbbjutásra, biztosra azonban a Liquid-Astralis duót mondanám, míg az utolsó kiadó helyért nagy versenyfutás lesz, vélhetően a NiP – SK – Space Soldiers hármas között.

És a végére egy szerzői vélemény: nagyon nehéz megmondani, ki lehet a végső győztes, hiszen a sorsolás, a forma, és még rengeteg tényező befolyásolhatja ezt:

de szerintem a Na’Vi csapatát szinte biztosan láthatjuk a döntőben. A másik helyre az Astralis-Liquid-FaZe trió egyike lehet a befutó.

Ne maradj le semmiről, kövess minket Facebookon is!

2024 leetesport.hu | minden jog fenntartva