Gaming

Közkívánatra: Gépépítés extra – Milyen gépet vegyünk 225 ezerért?


Ismét a legjobb ár/érték arányú alkatrészekből állítottunk össze egy olyan konfigot, aminek egy játék sem okoz komolyabb problémát.

A korábbi gépépítések során a 150 és a 300 ezres kategóriát vettük célba első körben, ám a kettő közötti ársáv kimaradt. Mivel sokan kértétek, ezért épp középtájt, 225 ezernél álltunk meg. Ennyiért már igazi középkategóriás gamer PC-t lehet összerakni, aminek egy játék sem okoz komolyabb fejtörést.

Hogyan állítottuk össze a konfigot?

Az elsődleges információforrásunk a külföldi hardverteszter oldalak voltak, ahol ugyan olyan körülmények között vizsgálták a hardvereket. A technikai információkat a CPU-World biztosította, itt leginkább a processzorok boost teljesítménye volt érdekes számunkra. A hardverek pontos specifikációi pedig a gyártók honlapjáról származnak. A tapasztalatokat pedig a Prohardver fórum részlege szállította, hiszen kizárólag olyan termékeket választottunk, amelyekkel a tulajdonosok is elégedettek. Ezúttal hárman válogattuk össze az alkatrészeket, ezúton is köszönet JózsefTominak, szebének és McLovinnak.

Processzor

Az új i5 már 6 magos, végre fejlődés az Intel háza táján!
Intel i5-8400 BOX (processzorhűtővel)
Teszt

47 500 Ft

A keretbe már az új 6 magos i5 is belefért, aminek a játékok mindenképp örülni fognak, hiszen a turbo boostnak köszönhetően a 6 mag esetén 3,8 Ghz-ig is felmegy ideális környezetben (bővebb infó). Miért nem Ryzent választottunk? Mert még mindig gyengébb a játékokban az Intelnél, még OC esetén is.

Íme a játékok alatti erősorrend FullHD esetén | Forrás: TPU

Az új Ryzen 5 2600 még drágább is a 8400-nál, játékok esetén pedig az Intel mögött van, hiába húzzuk 4 Ghz-ig, az eredményen nem változtat sokat.  (teszt)

Processzorhűtő

Deepcool GAMMAXX 300

6 000 Ft

A Gammaxx 300 régóta közkedvelt, hiszen best buy az olcsóbb hűtőkhöz képest nagy ventilátorral szerelték, kapott 3 pár hőcsövet is, a non-k i5-ünket kellően hűvösen fogja tartani, így a 3,8-as boost nem lesz probléma.

 

Alaplap

ASROCK H310M-G/M.2

22 000 Ft

Szerencsére az elmúlt hetekben érkeztek meg az olcsóbb alaplapok a 8-as szériához, így nem kell sokat költenünk a lapra. Az ASRockot választottuk, hiszen itt is a legjobb ár/érték arányt tartottuk szem előtt. Ez a lap már tud M.2.-t is fogadni és a VRM hűtést sem spórolták le. Van még továbbá 7.1-es HD Audio és gigabites LAN, 6 USB csatlakozó, remélhetőleg mindenkinek elég lesz ez a felszereltség.

Memória

CRUCIAL BALLISTIX SPORT LT WHITE 8GB / 2666MHZ

24 700 Ft

Sajnos a memóriaárak az utóbbi időben nagyon elszálltak, ebben vastagon benne van a memóriagyártók keze, de jelenleg nem tudunk sajnos mit tenni. 8 Gb memóriára mindenképp szükség van a mai játékok futtatásához. A legideálisabb 2×4 gb lenne, de azért sajnos pluszban 4-6 ezer forintot kérnek el, illetve ha a későbbiekben fejleszteni akarunk 16 gigára, akkor csak egy másik ugyan ilyen modult kell vennünk és már meg is vagyunk.

Videókártya

Inno3D GeForce GTX 1060 Twin X2 3GB
Videókártya teszt

77 800 Ft

A 225 ezres keretbe már a 3 gigás 1060 is épp hogy befért. Kapható a Twin X2-nél olcsóbb 1060 is, de azok hűtése nem épp a legjobb, ez volt az első olyan hőcsöves hűtéssel rendelkező példány, amit már bátran ajánlunk. Akit érdekel egyébként a hűtése részletesebben, az ebben a videóban megtalál minden fontos infót. Azért választottunk ezúttal is Nvidiát, mert az AMD árak még mindig az egekben vannak a bányász-láz miatt.

Tápegység

FSP Hexa+ 400W

11 500 Ft

Tápból nem kell a több száz wattos megoldásokat keresni, hiszen a gép nem fog eleve sokat enni. Viszont a minőségre mindenképp oda kell figyelni. Az FSP tápokban nyugodtan megbízhatunk, az ár/érték arányuk pedig szintén a legjobbak között van.

Gépház

Cooler Master N300

12 800 Ft  / 13 600 Ft (ablakos verzió)

A gépház kiválasztásánál a legfőbb cél, hogy jó szellőzése legyen, így minél kevésbé melegedjenek a gép alkatrészei. A levett oldallap nem mindig célravezető, ezért kell jó gépházat választani. Ismét az N300 mellett döntöttünk, ez a ház mindent tud, amire szükségünk van, persze ha valakinek van egy kis plusz pénze, akkor mindenképp elgondolkodni az NZXT S340-en, ami sokkal elegánsabb hatást kelt és alig drágább.

SSD/HDD

SSD: A-Data Premier SP580 120 Gb10 500 Ft)
HDD: Toshiba P300 1TB (10 400 Ft)

Itt már belefér az SSD is a HDD mellé. Érdemes átgondolni, hogy elég lesz-e 1 terra, ugyanis 5 ezer plusz pénzért már 2 terrásat kaphatunk. A 120-as SSD-re pedig nyugodtan mehetnek az épp aktuálisan játszott játékaink, ha pedig elfogyott a hely akkor a HDD sebessége sem lesz rossz, ugyanis 7200 fordulatszámmal rendelkező modellt választottunk.

Végösszeg: 223 000 Ft

Ár/érték arányban sikerült egy remek gépet összehoznunk, hiszen ebbe az árba bepréseltünk egy 6 magos i5 8400-at egy GTX 1060-at. Egyedül a házon és az SSD-n kellett kicsit meghúzni a nadrágszíjat, egy NZXT S340-ben már más a leányzó fekvése és alig kerül többe, persze ez semmilyen hatással nincs a teljesítményre. Erre a gépre egy ideig nem kell költeni, leghamarabb 1-2 éven belül egy memória modulra lesz szükség, mert a 16 giga RAM már néhol elkélhet a jövőben. A processzor pedig simán kihajt akár egy GTX 1070-et is, szóval ha vga upgrade-re kerülne sor, akkor nem kell procit is cserélni.

A korábbi gépépítős cikkeinket se hagyjátok ki!

Milyen gépet vegyünk 150 ezerért? – Gépépítés ballagásra!

Milyen gépet vegyünk 300 ezerért? – Gépépítés ballagásra!

Milyen atomerőművet vegyünk 500 ezerért? – Gépépítés ballagásra!

Ne maradj le semmiről, kövess minket Facebookon is!

2024 leetesport.hu | minden jog fenntartva