Hearthstone

Melyik nerfelt lap bírta a legjobban a gyengítést?


Megnéztük, mennyivel használják kevesebben a patch-ben módosított lapokat.

Egy héttel ezelőtt érkezett a legutóbbi frissítés a Hearthstone-hoz, melynek a meta szempontjából is komoly jelentősége volt, hiszen több lapot is gyengítettek benne. Emiatt alaposan megváltozott a játékkörnyezet az azóta eltelt napokban.

Az érintett paklik népszerűsége egyértelműen visszaesett, ez nem kérdés, de mi a helyzet magukkal a lapokkal? Mennyire maradtak játszhatóak? Mennyire vannak még jelen a metában? Erre voltunk kíváncsiak, ezért megnéztük, mit mutatnak a HSReplay.net statisztikái.

Azt vizsgáltuk, hogy az elmúlt 7 napban, illetve az előtte lévő 7 napban hányszor játszották ki az érintett lapokat. A két mennyiség alapján meghatározható egy arány – ez mutatja azt, hogy mekkorát esett az egyes lapok népszerűsége. Íme az eredmények:

  • Spiteful Summoner: -59% (780.000 —> 320.000)
  • Dark Pact: -75% (880.000 —> 220.000)
  • Possessed Lackey: -78% (980.000 —> 220.000)
  • The Caverns Below: -85% (278.000 —> 42.000)
  • Call to Arms: -87% (1.150.000 —> 150.000)
  • Naga Sea Witch: -97% (25.310 —> 690)

A számok azt mutatják, amit a patch előtt is a legtöbben tippeltek: a Spiteful Summoner bírta a legjobban a nerfeket – ennél a lapnál valamivel kevesebb, mint a felére csökkent a kijátszott mennyiség. A Dark Pact és a Possessed Lackey már durvább visszaesést produkált, hiszen a negyedére csökkent a kijátszások száma, míg a rugó Questnél és a Call to Arms-nál már csak 10-15 százaléka a korábbinak. A Naga Sea Witch pedig lényegében teljesen eltűnt a Wildból, ahogy arra számítani lehetett.

A fenti számok persze nem mutatnak teljesen pontos képet az egyes lapok használhatóságáról, hiszen a nerfek utáni egy hétben újból rengeteg volt a kísérletezés, így a gyengített lapok már csak ezért is kevesebb szerepet kaptak – arról nem is beszélve, hogy a winrate gyengülése is jelenthet kevesebb kijátszást. Ahogy azonban lassacskán letisztul a meta (ami egyébként nagyon változatos jelenleg), úgy egyértelműbben is kiderül majd, hogy a nerfelt kártyák közül melyek azok, amik a gyengített formában is megragadhatnak majd. A Spiteful Druid továbbra is él és virul, a fő kérdést inkább a Warlock deckek, illetve a Call to Arms jelentik, itt ugyanis bőven maradt még potenciál a lapokban, egyszerűen csak félretolták őket egy időre a játékosok. Meglátjuk, hogy így marad-e hosszú távon is!

Ne maradj le semmiről, kövess minket Facebookon is!

2024 leetesport.hu | minden jog fenntartva