Counter Strike

Az orosz sportminiszter kiállt az esport mellett, több ilyen politikus kellene a világon


Oroszországban már jó ideje hagyományos sportként tekintenek az esport világra, döntésük mellett pedig a nemzetközi fórumokon is kiállnak.

2016 júniusában, vagyis két éve született meg a döntés Oroszországban, hogy az esportra is hagyományos sportként tekintenek az országon belül. A döntés értelmében nyílt oktatások, edzői képzések és a támogatási kedv fellendülése is megjelent az országban, valamint az örökké problémás vízumkérdést is megoldotta.

Az esportolók ugyanis innentől hagyományos sportvízumot igényelhetnek bárhova a világon, ami könnyebb és gyorsabb, mint a sima látogatói vízum.

Az oroszok pedig úgy tűnik nem bánták meg a két évvel ezelőtti bevállalós döntést, hogy a világon az elsők között lépjék meg ezt. A Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon az ország esport alakjai egy panelbeszélgetés keretében összegezték az elmúlt két évet. Ott volt a Virtus.pro menedzsere, a Spartak Moszkva alelnöke, az ESforce (Epicenter, Na’Vi, SK, VP) igazgatója, az Orosz Esport Szövetség elnöke, és az orosz sportminiszter is.

Pavel Kolobkov felszólalása ráadásul igazán tanulságosra sikerült. Sok ország politikusai tanulhatnának belőle, akik még mindig tiltják, vagy nyíltan ellenzik az esport térnyerését országukban:

“Az esportok vélhetően sosem váltják majd fel teljesen a hagyományos sportokat, de képesek tökéletesen megférni egymás mellett” – véli Kolobkov sportminiszter. “Hosszas egyezkedés eredménye volt a két évvel ezelőtti határozat, de úgy vélem jól döntöttünk. Hiszen nem az számít, hogy a kormány vagy bárki elfogadja-e sportnak az esportokat. Az számít, hogy a társadalom már régen elfogadta őket! Azok az emberek akik űzik, nézik vagy támogatják. A mi feladatunk tehát innentől egyszerű, ki kell jelölni a jogi határokat, biztosítani kell az ellenőrzött fejlődést és szabályozni kell a működését. Úgy vélem az esport mostanra egy jó alapokkal rendelkező közeg lett.

A 2000 óta létező Orosz Esport Szövetség elnöke Dmitry Smit hozzátette:

“Mivel a box és a taekwondo is olimpiai sportággá válhatott, talán az esport is az lehet egy nap. Egy virtuális világban, hősök által vívott csata, mondjuk a Dota2-ben vagy a League of Legends-ben, nem terel senkit az erőszak irányába.”

A határozott fellépést és a támogató attitűdöt sok ország eltanulhatná az oroszoktól. Ahelyett hogy az iskolai lövöldözéseket vagy a terrorista merényleteket a videojátékokra próbálják fogni. Reméljük a Gazdasági Fórumon elhangzottak elgondolkoztatnak más politikusokat is, és az orosz modell felé terelik őket.

Ne maradj le semmiről, kövess minket Facebookon is!

2024 leetesport.hu | minden jog fenntartva