Counter Strike

AMD Ryzen 5 2600 vs Intel i5 8400 – Melyik a jobb választás?


Gépvásárlás előtt állsz? Akkor nézd meg magad, hogy melyik processzorra van szükséged!

Az AMD nemrég harcba küldte a legújabb harcosait, az új szériás Ryzenek már 12 nanométeren készültek, emellett pedig némi teljesítménynövekedés is történt az előző generációhoz képest. A középkategória legjobb választása a 8400 az Intel oldaláról, hasonló árban pedig ennek a Ryzen 5 2600 a kihívója. Sokszor felmerül a kérdés, hogy mégis melyiket éri meg leginkább megvenni. Most ennek jártunk utána, több olyan tesztoldalt vettünk segítségül, amelyek valós körülmények között, játékok és különféle alkalmazások alatt is letesztelték.

Intel i5 8400

Az i5 8400 | Forrás: TPU

Az Intel első válasza a Ryzenre elég erősre sikeredett. Ez az i5 már végre 6 magos,  egy Intel HD 630-as integrált videókártyát is kapott. Az alapfrekvenciája 2,8 Ghz, de 6 mag esetén a 3,8 Ghz-et is tartja, ehhez viszont szükséges egy közepes minőségű alaplap és egy értelmesebb (pár ezres) hűtő. A maximum turbó órajele egyébként a 4 Ghz. 14 nanométeres csíkszélességen készült és 180 $ az ajánlott végfelhasználói ára.

AMD Ryzen 5 2600

A Ryzen új generációja, ami kapott némi ráncfelvarrást. Az első széria gyermekbetegségeit javították. Ez a processzor is 6 magos, de emellé kapott még 6 virtuális szálat pluszba. Ez már 12 nanométer csíkszélességen készült, viszont integrált videókártyát nem tartalmaz. Az alapfrekvenciája 3,4 Ghz és a maximum 3,9 Ghz-ig boostol a megfelelő körülmények között (itt a gyáró hűtője 1 fokkal jobban sikerült, így az is elég lehet a boosthoz a legtöbb esetben egy szellős ház kíséretében). Emellett pedig tuningolható is a megfelelő alaplapban, sajnos a tuningpotenciálja viszont nem a legjobb. Az ajánlott végfelhasználói ára 200 $.

Az összehasonlítás

Az összehasonlítás során természetesen több processzor is szerepelni fog a grafikonokon. Két oldal tesztjeit vettük alapul. Az egyik legrégibb és legnépszerűbb külföldi hardverteszt oldal , a Techpowerup, emellett pedig a lengyel PCLab-ot választottuk, ez egy kicsit kevésbé ismert nálunk, de rendkívül részletesek a tesztjeik és van jó pár olyan népszerű játék a palettájukon, ami a TPU-nál nem található meg.

A játéktesztek

Counter-Strike: Global Offensive

A CS:GO eredményei | Forrás: PCLab

A CS:GO source motorja nem egy mai fejlesztés, de ettől függetlenül rengetegen játszanak még mind a mai napig vele, hiszen jelenleg a legnépszerűbb fps esport játék. Itt nem dob sokat a latba a sok mag/szál, inkább az órajel és az IPC teljesítménye az, ami meghatározza a végeredményt.  A tuninggal tud egy kicsit javítani a Ryzen, de CS-re még mindig az Intel a legjobb választás.

PUBG

A PUBG eredményei | Forrás: Techspot

A PUBG esetén az Intel a nyerő, leginkább a minimum fps-ekben mutatkozik meg, stabilabban tudja tartani a fps-t, míg a Ryzennél nagyobb esésekkel kell számolni még akkor is, ha 4,2 Ghz-re húzzuk a procit és 3400-as ramokat teszünk mellé.

Fortnite

A Fortnite eredményei | Forrás: Techspot

A Fortnite esetén elég hullámzó a teljesítmény. Ha húzzuk a Ryzent és 3400 Mhz-es ramokat pakolunk a mellé, akkor minimum és átlag fps-ben is megelőzi az Intelt, de alapon nagyon hasonló a teljesítményük.

GTA V

A GTA V eredményei | Forrás: PCLab

A GTA V sem mai darab, mégis rengetegen tolják, nem hiába, hiszen az online része rendkívül szórakoztatóra sikeredett. Alapórajelen a 8400 vezet ~10 fps-sel, de ha tuningoljuk a Ryzent, ez a differencia minimalizálódik és közel hasonló teljesítményt kapunk.

Battlefield 1

A BF 1 eredményei | Forrás: PCLab

A hiedelmekkel ellentétben a Battlefieldben is jobban teljesít az Intel. Itt az alapórajeles Ryzenre 25-35%-ot ver rá a 8400, emellett a tuning is csak minimálisat hoz a konyhára.

Far Cry 5

A Far Cry 5 eredményei | Forrás: TPU

A Ubisoft legújabb Far Cry-a elég ütősre sikeredett, a fentebbi grafikonon látható, hogy hiába a játék eleji AMD felirat, az Intelen bizony jobban futtatja a FC5-öt.  Hiába tuningolunk, ~20 fps diffi van a két processzor között minden esetben az Intel javára.

Hitman

A Hitman eredményei | Forrás: TPU

A Hitman esetén már jobb a helyzet, itt csupán 1-2 fps különbségről beszélhetünk, ez elhanyagolható. Itt mindkét processzor szépen teljesített.

Alkalmazások

H.265 konvertálás

A H.265 eredményei | Forrás: PCLab

Az x264 mellett a h.265 konvertálás egyre népszerűbb. Itt közel ugyan olyan erős a két processzor, mondhatni fej-fej mellett haladnak, egy 12 másodperccel végzett hamarabb az Intel.

Adobe Premiere Pro 2018 CC

Az Adobe Premiere Pro 2018 CC eredményei | Forrás: PCLab

Ha Premiere-ben némi vágásra adjuk a fejünket, akkor pedig már a Ryzen 5 a nyerőbb. (Az alacsony eredmény a jobb)

Adobe Photoshop 2018 CC

Az Adobe Photoshop 2018 CC eredményei | Forrás: PCLab

Érdekes, de Photoshop esetén már változik a helyzet, itt az Intel kerül az élre, ha még csak pár másodperccel is végez hamarabb.

Renderelés

Ha pedig renderelésre kerül a sor, akkor a Ryzen is kimutatja a foga fehérjét. Itt már látszik, hogy van bizony ereje a több szálnak, itt pedig meg is mutatkozik.

Összegzés

Játékok esetén

Az mindkét tesztből kiderült, hogy ha elsődlegesen játékra használnánk a gépet, akkor az bizony az Intel háza táján kell nézelődnünk. Sokkal konzisztensebb teljesítmény a régebbi játékok esetén is, emellett pedig az újakkal sem gyűlik meg a baja. A legtöbb játék még nem használja ki a több magot, jelenleg 6 mag/szál mellett rendkívül jól fut minden. Korábban már annyi ígéretet hallottunk az AMD-től, hogy majd a jövőben beéri az FX az Intelt, de ezekből semmi sem valósult meg. Épp emiatt érdemes a mának venni a processzort. Ráadásul 48 000 Ft-ért vihetjük haza, ami azt jelenti, hogy 10 000 Ft-tal olcsóbb a Ryzennél.

Alkalmazások esetén

Ha kihasználjuk a nyers erejét a processzornak és jól párhuzamosítható alkalmazásokkal dolgozunk, akkor viszont a Ryzen a nyerő. Ha renderelésre, videóvágásra kell a gép, akkor egyértelműen a Ryzent választanánk. Arról sem érdemes elfeledkezni, hogy van egy minimális OC potenciála processzorban, ennek segítségével pedig még további plusz teljesítményre tehetünk szert, ráadásul teljesen ingyen.

Mindkét processzor remekül sikerült, egyértelmű győztest ezért nehéz hirdetni. Mindenki döntse el, hogy milyen felhasználásra szánja az adott gépet és ez alapján válassza ki a megfelelő cpu-t.

Forrás: Techpowerup, PCLab , Techspot

  

Ne maradj le semmiről, kövess minket Facebookon is!

2024 leetesport.hu | minden jog fenntartva