Counter Strike

Vagy meghalnak a skinek, vagy fejlődni kezd a közösségi piac


Az OPSkins bezárásával és a cashout oldalak várható letiltásával válaszúthoz érkezett a Valve.

A hétvégén bombaként robbant a hír, hogy az eddig atombiztosnak hitt OPSkins oldal sem ússza meg a Valve tisztogatását. És ők ultimátumot kaptak, akkor előbb-utóbb biztosan jön a többi, kisebb oldal is! Egészen pontosan két hetes türelmi időt kapott az OPSkins, hogy felfüggessze a CS:GO-s tárgyakra vonatkozó mindennemű tevékenységét.

A dolog persze csak papíron ilyen egyszerű, hiszen az OPSkins bezárásával a Valve lényegében saját magának is keresztbe tesz. Legalábbis a jelenlegi állapot szerint.

Azt ugyanis mindenki tudja, hogy a skinekkel való gamblingezés, fogadás és úgy általában a skinek “tét”-ként való felhasználása rengeteget lendített a CS:GO szekerén. Amellett, hogy a játékosok üzletelnek egymással, a skineket jellemzően fogadási célokra használta mindenki.

Mivel a virtuális javak kategóriába esett, 18 éven aluliak is fogadhattak vele, tökéletes ötlet volt a bevezetéskor.

És a legjobban azt szerették az emberek, hogy a cashout oldalaknak hála, némi értékvesztésért cserébe valódi pénzre is válthatták a skineket. A Steam piacon eladott tárgyakért kapott pénzt nem lehet kivenni a fiókunkról, de ezeken az oldalakon ez is megoldható volt. Egy 30 eurós tárgyért ugyan csak 25-öt kaptunk, de az legalább valós pénz volt. A skinek és a skinekkel való fogadás népszerűsége innentől kezdve megállíthatatlan volt. De elképzelhető, hogy csak mostanáig.

Most ugyanis éppen ezt a sikeres receptet készül eltörölni a Valve!

A cashout oldalak bezárása, mint amilyen az OPSkins is, ismét lehetetlenné teszi a CS:GO tárgyak valós pénzre történő beváltását. Innentől kezdve tehát 3 út maradt a Valve előtt:

  1. Ha minden így marad, akkor a népszerű skinekből így valós pénzre nem váltható, virtuális érték marad csupán. Ez pedig értelemszerűen kevésbé lesz vonzó, nem sokkal, de egy picivel biztosan. Hiszen ugyanúgy lehet majd esetleg fogadni velük, eladni őket a piacon vagy más skinre cserélni őket. Valós pénz viszont bármilyen magasra is törünk, sosem lesz belőle. Kevesebb láda és kulcs vásárlás és kisebb piaci mozgás várható és kisebb kockáztatási kedv a meglévő skinekkel. Illetve ezzel párhuzamosan felerősödnek a middleman üzletelések, mint egyetlen megmaradt valós pénzre váltási lehetőség.
  2. A másik eset, hogy a Valve felkészült már erre a lépésre és csak a bejelentésre várnak egy jogszabályi értelemben hibátlan új cashout módszerrel. Ez lehet egy teljesen új oldal, aminek minden olyan engedélyt megadnak, amit az OPSkins-től most megvontak. A valós pénzre váltás rátája nem kell, hogy sokkal alacsonyabb legyen, a cashout oldalakon ugyanis az emberek hozzászoktak a kb 10-15%-os értékvesztéshez. AZ OPSkins 5%-os kezelési költséget számított fel, de az árai is a piaci árak alatt voltak, így utódjának is bőven vállalható lenne egy ekkora levonás a felhasználóktól.
  3. Egy váratlan fordulattal felforgatják a piacot és a Steam pénztárcánk pénzét egy idő múlva kiutalhatjuk PayPalra is. Ez talán a legvalószínűtlenebb forgatókönyv, túlságosan átfogó hadművelet lenne az egész Steamet egy CS:GO skinekkel kapcsolatos döntéshez igazítani.

A skinek segítségével felépített CS:GO túlságosan is értékesnek tűnik ahhoz, hogy csak úgy elengedjék a kezét, kíváncsian várjuk a fejleményeket.

Ne maradj le semmiről, kövess minket Facebookon is!

2024 leetesport.hu | minden jog fenntartva