Gaming

Az megvan, hogy az új EU irányelv kinyírhatja a mémeket és gifeket a gamer világból?


Az Article 13 masszív cenzúra lenne a jelenlegi internetes közösségek számára, amit mi gamerek is keményen megéreznénk.

Aki még nem hallott az Article 13-ról, íme egy kis gyorstalpaló, plusz a bekezdések rövid változata:

A Digitális Egységes Piacról szóló, szerzői jogokat tisztázó EU-s irányelvre vonatkozó javaslat az internetre érvényes szerzői jogi törvény átformálására irányuló kísérlet. Célja, hogy a szerzői jogok birtokosai és az online platformok közötti viszonyt tisztázza, amivel szigorúbb szabályozást vezetne be a védett tartalmakon.

Röviden: új EU-s szabályzat, ami szigorítana az internetes szerzői jogokon.

Mit jelentene ez a gyakorlatban?

Az Atricle 13 alapján az online platformoknak szerződéseket kellene kötniük a tárgyak használatáról, különben azok tulajdonosai megakadályozhatják a szerzői munkát. A szerződésnek ráadásul megfelelőnek és arányosnak kell lenniük, és a felhasználási folyamatról az oldalaknak jelentést kell tenniük.

Röviden: minden oldal külön szerződik az általuk használt tárgyak jogtulajdonosaival.

Mi ezzel a gond?

Az irányelvjavaslat kritikusai azt állítják, hogy az Article 13 sérti az internethasználók alapvető jogait, és eddig megszokott alapvető működésüket. Ellentmond a korábban megfogalmazott szabályoknak, és félreértelmezi az internetes tartalomgyártást.

Az új javaslatok értelmében a mémek, gifek, remixek és más felhasználó által létrehozott tartalmak mind tiltottak lennének szerződés nélkül.

Röviden: ha elfogadják az Article 13-at, nincs több netes mém vagy gif, nincs több Twitch emote.

Mi vele a még nagyobb gond?

Egy ilyen automatizált rendszer, ami lényegében bármilyen jogsértést automatikusan felismer, óriási előállítási ős működtetési költségei vannak. Nem csak pénzbeli, de időbeli költségek is. Ha pedig létrejön, az európai tartalomgyártók képtelenek lesznek versenyezni az amerikai versenytársakkal, akik továbbra is szabadon internetezhetnek. A nyílt és széleskörű tartalomgyártás (mémek, gifek, remixek, kép és videó montázsok) helyett egy megfigyelt és ellenőrzött környezetet akar a felhasználókra erőltetni.

Röviden: évekkel visszalökik az európai internetes kultúrát és az erre épülő cégeket.

Hogyan lehetne mégis megakadályozni?

Az EU-s szavazás előtt a legnagyobb tartalomszolgáltatók és tech-vezetők nyílt levélben tiltakoztak az irányelv ellen. Az aláírók között a Wikipedia társalapítója és a www-t kifejlesztő CERN tudós, Tim Berners is. Szerintük az Article 13 példátlan lépést tesz az internet átalakítása felé.

“Nem támogatjuk az Article 13 bevezetését, mely automatizált infrastruktúrát hozna a nyomon követés megkönnyítése és a cenzúra érdekében.”

A szavazás június 20-21-re esik.

Röviden: jövő héten mindenki szorítson, nehogy mémek és gifek nélkül maradjunk!

Forrás: alphr.com

Ne maradj le semmiről, kövess minket Facebookon is!

2024 leetesport.hu | minden jog fenntartva