Counter Strike

Milyen Ryzen gépet vegyünk 170 ezerért? – Gépépítés ballagásra!


Jöhet egy kedvező árú Ryzen konfig? Összeállítottuk a 170 ezerért kapható legjobb darabot!

Itt az évzáró, sokan pedig egy új géppel lepik meg magukat a nyári szünetre. Korábban írtunk már egy gépépítős cikksorozatot, ahol sorra néztük a legjobb vételt 150, 225, 300 és az 500 ezres kategóriában. Ezek mind kivétel nélkül Intel processzorral voltak szerelve, hiszen első sorban játékra építettük őket. Ettől függetlenül az sem ördögtől való, ha valaki Ryzen processzort szán a gépébe, streameléshez, videóvágáshoz igencsak jól szerepelnek a Ryzenek.

Processzor

A Ryzen a fedélzeten! | Forrás: nasilemaktech

Ryzen 3 1200 (processzorhűtővel)

24 000 Ft

A processzor esetében nagyon erősen gondolkodtunk, hogy a Ryzen 5 1400-at vagy esetleg a Ryzen 3 2200 G-t válasszuk. Az előbbi 10 ezerrel, az utóbbi pedig 6 ezerrel került volna többe. A ryzen 5 már a 4 mag mellé +4 szálat is kínál, de sajnos abban az esetben egy gyengébb videókártyával kellett volna beérnünk, a 2200 G pedig szinte azonos teljesítményt produkál, mint az 1200, a beépített videókártyát pedig úgysem fogjuk használni.

 

 

 

A CPU játékbeli teljesítménye | Forrás: Techpowerup!

Egy frissebb tesztet itt találtok

Alaplap

MSI B350 PC MATE

23 500 Ft

Az alaplapok esetében elég nehéz a választás, ugyanis megkérik az értelmes lapok árát a gyártók. A legjobb ár/értékű lapok egyike az MSI B350 PC Mate-je, hűtött VRM és stabil működés jellemző rájuk, több olcsó lappal ellentétben nem küzd szériahibákkal sem, szóval jó választás.

Memória

G.SKILL AEGIS 8GB DDR4 3000MHZ

26 000 Ft

A Ryzenek szeretik és ki is használják a magasabb órajelű memóriákat. Sajnos az árak az utóbbi időben nagyon elszálltak, ebben vastagon benne van a memóriagyártók keze, de jelenleg nem tudunk sajnos mit tenni. 8 Gb memóriára mindenképp szükség van a mai játékok futtatásához. A legideálisabb 2×4 gb lenne, de azért sajnos pluszban 7-8 ezer forintot kérnek el, annyit pedig nem ér.

Videókártya

EVGA GeForce GTX 1050 Ti SC Gaming 4GB
Videókártya teszt

60 000 Ft

A videókártyák terén is eléggé horror árakkal találkozhatunk. Ebbe a keretbe már mindenképp beszorítottuk az 1050 Ti-t, az AMD ellenfelei ugyanis jóval gyengébbek, ezért maradt az 1050 Ti. A mai játékokkal kellemes sebességgel elboldogul az 1050 Ti, szóval egyetlen játék sem fog problémát okozni. A részletességeket persze nem kell ultrára tolni, de a medium-high között lavírozhatunk FullHD esetén. Aki feláldozná a sebességet a FreeSync oltárán, az nézelődhet az RX 560 4 Gb-os modellek között, de arra számítani kell, hogy ekkor nemhogy a GTX 1050 Ti-től, de még a sima 1050-től is gyengébb lesz a kártyánk.

Tápegység

FSP SP500-A 450W

9 600 Ft

Tápból nem kell a több száz wattos megoldásokat keresni, hiszen a gép nem fog eleve sokat enni. Viszont a minőségre mindenképp oda kell figyelni. Itt igencsak meg kellett húzni a nadrágszíjat, de a minőségből nem engedtünk.

Gépház

Cooler Master N300

13 400 Ft  / 12 600 Ft (ablakos verzió)

A gépház kiválasztásánál a legfőbb cél, hogy jó szellőzése legyen, így minél kevésbé melegedjenek a gép alkatrészei. A levett oldallap nem mindig célravezető, ezért kell jó gépházat választani. Az N300 sokak által kedvelt, hiszen a jó ár ellenére kellemes belülről is, odafigyelt az apróbb részletekre is a gyártó. Érdekesség, hogy most az ablakos verzió az olcsóbb.

Ha nem jön be a Cooler Master háza, akkor egy kis többletért ott a Fractal Design Focus G, ezt már 15 ezer forintért adják, de a kinézete kárpótol az árért.

SSD/HDD

SSD: Silicon Power Slim S55 240GB14 000 Ft)
HDD: Toshiba P300 1TB (10 700 Ft)

Mivel mindössze ~14 ezer forint maradt a 150 ezres keretből, ezért döntenünk kell az SSD és a HDD között. Mivel ragaszkodunk az árhoz, így az SSD terén a Silicon Powert választottuk, itt ugyanis 240 Gb tárhelyet kapunk, olyan olcsón van, hogy ennyiért kár lenne ott hagyni a polcon.. Az SSD-t pedig nagyon sok játék meghálálja, PUBG esetén például nagyon ajánlott, hogy a textúrák időben betöltsenek és ne legyen mikrolagg A winchester esetén pedig már sokkal több dolgot is felpakolhatunk és egy kellően gyors példányt választottunk, de hiába gyors, azért ettől még nem lesz SSD gyorsaságú. Érdemes átgondolni, hogy elég lesz-e 1 terra, ugyanis 5 ezer plusz pénzért már 2 terrásat kaphatunk.

Végösszeg: 169 700 Ft

Ennyiért egy korrekt gépet tudunk összerakni, amiben van potenciál. Ha a későbbiekben pedig bővíteni szeretnénk egy 4/8-as vagy akár 6/12-es processzorra, akkor ebbe az alaplapba is simán bepattinthatjuk, ugyanis úgy választottuk ki a lapot, hogy nyugodt szívvel fejleszthessünk a későbbiekben. Aki pedig ért a tuningoláshoz, az ránézhet és kihozhat egy kicsit többet is a processzorból, bár a gyári hűtő miatt érdemes figyelni a hőfokokra.

Na és hogy mennyek majd a játékok? Íme:

 

Ne maradj le semmiről, kövess minket Facebookon is!

2024 leetesport.hu | minden jog fenntartva