Counter Strike

Bo3 svájci csoportkör és több hetes Major? A profiknak nem igazán jön be a mostani rendszer


A CS:GO Majorok 2017-ben bevezetett csoportkör-szabálya eddig nem tudta meggyőzni a profikat. Bo1-ek helyett Bo3-at szeretnének már itt is.

A Major szabálykönyve szinte évről-évre változik. Sőt nem is szinte, hanem konkrétan minden évben variál valamit a Valve. 2016-ban örömteli újítás érkezett, az összdíjazást ugyanis 1 000 000 dollárra emelték. Utána azonban már véleményesebb évek következtek.

2017-ben bevezették a svájci csoportkört, ahol mindenki csak vele azonos mérlegű csapattal játszhat, szigorúan Bo1-ben. 2018-ban pedig a Major kvalit eltörölve 16-os csapatlétszámról 24 csapatosra növelték a Majort. Ami ezzel egy 3 hetes CS:GO-ünneppé változott.

Az összdíjazás növelése persze mindenkinek tetszett, de a Bo1 csoportkör és a felhígított mezőny már annál kevésbé.

A szintén FACEIT által szervezett ECS döntőn a játékosok el is mondták, milyen változást szeretnének leginkább látni a jövő Major tornáin. Természetesen a Bo1-Bo3 kérdés volt a fő téma. Szinte mindenki megemlítette ugyanis a Bo3 csoportkört, amivel nem fordulhatna elő olyan, hogy egy BIG vagy egy QB Fire legenda lehessen.

Bo1-ben ugyanis ezek a csapatok egy-egy erős mappal meglephetik a nagyokat, még akkor is ha közük sincs a világ legjobb 8 csapatához.

A profik szerint tehát a Bo1 kerülendő lenne. Vagy egy alsó-felső ágas Bo3 csoportkört kellene rendezni, vagy maradhat a svájci csoportkör, de az is Bo3-ban. Hiszen amit mindenki kiemel, ennek a tornának tényleg arról kellene szólni, kik a legjobbak a sok jó csapat közül? Ennek eldöntésére viszont nem alkalmas a Bo1 formátum, ez teljesen egyértelmű. A svájci rendszer bevezetésénél azt hittük, igazságos lesz a rendszer, de még így is rengeteg irreális eredmény csúszik be. Nem a meglepetésekről beszélünk, hanem az értelmezhetetlen furcsaságokról. Amit például a BIG is művelt. 3:0-val lettek Major legendák, a következő Majoron fél év múlva 1:3-al estek ki.

A probléma viszont az a profik által felvázolt formátummal, hogy míg Bo1-ből egy nap alatt lemegy egy svájci kör, Bo3-ban ez két napos program lenne. Vagyis a 4 napos csoportkör kapásból 8 naposra húzódna, ráadásul kettő is van belőle. A New Challengers Stage és a New Legends Stage is svájci rendszerű, így csak ez a két szakasz együtt 16 napos lenne. És utána jönne még csak a 3 napos Major rájátszás!

Jogosnak tűnik tehát a Bo3-felé való közeledés igénye, de jogosak a Bo3-al szembeni ellenérvek is. Aggódni persze még nem kell egyik miatt sem. Ha az eddigi évekből indulunk ki, nem év közben lesz változás, a Valve mindig az év első Major tornáira időzítette nagy bejelentéseit. És a formátum megváltoztatása és az esemény 19 napossá tétele határozottan ilyen lépés lenne.

Borító: Unikrn

Ne maradj le semmiről, kövess minket Facebookon is!

2024 leetesport.hu | minden jog fenntartva