Fortnite

Az online játéktrendek áttekintése – Meddig tart még a Battle Royale-láz?


Összegeztük a multiplayer trendek alakulását egészen a jelenkorig.

Azok az oldschool gamerek, akik a mai napig nem hagytak fel a játékkal, biztosan emlékeznek a korábbi évek trendjeire. Sokak számára zavaró a mostanában tomboló battle royale-láz, de a trendek alakulása régebben sem volt másképp. Mindig volt pár olyan online játék, ami meghatározó volt a piacon,a legtöbb játékos pedig ezekre volt ráfeszülve hosszú éveken át.

A korai években 1996-1999 környékén még javában tombolt a Starcraft, Diabo és Quake őrület. Itt még nem igazán volt felosztva a piac, kényelmesen elfért minden játék a másik mellett, nem volt épp túlkínálat az online multiplayerekből.

Nem sokkal később 1999 és 2003 között élték az FPS-ek az aranykorukat, ekkor hihetetlen népszerűségnek örvendett a Half-Life modként indult Counter-Strike, az Unreal, kicsit később pedig a Call of Duty első része hozott óriási sikereket, persze nem feledkeztünk el Battlefield 1942-ről sem.

2004 és 2008 között pedig az MMO-k hódították meg a piacot, ekkor jelent meg ugyanis a Blizzard korszakalkotó alkotása, a World of Warcraft. Emiatt pedig jó pár MMO látott napvilágot.

Ezek után ismét sikerült az FPS-eknek visszavenniük a vezetést 2008-2012 között, ez javarészt a Call of Duty sorozatgyártásának volt köszönhető, a Call of Duty 4 sikerei után nem tudtak leállni és minden éven egy újabb játékot kaptunk, ám sajnos nem tudták hozni a szintet, így egy idő után elkopott a CoD-ok régi fénye. Na de itt volt a másik tábor is, aki a Counter-Strike Source-szal töltötte mindennapjait, na meg volt még a Team Fortress 2 is, ahol a Valve először hozta be a skineket, ládákat és a kulcsokat, na meg a trade rendszert, amit a játékosok imádtak.

2012-től pedig elindult a mobák inváziója, a League of Legends,  a Heroes of the Storm, a SMITE és persze a Dota 2 vezetésével. Az alacsony gépigénynek köszönhetően szinte bárki tolhatta ezeket, na meg az ingyenességnek is hatalmas szerepe volt a gyors terjedésben. Persze a Counter-Strike Global Offensive is igencsak népszerű volt ebben az időszakban, de az ingyenességgel nehéz volt versenyeznie.

2017-től pedig a Battle Royale játékok vannak a rivaldafényben. Pár korábbi próbálkozás után a PUBG hozta meg a stílusban az áttörő sikereket, ezt követően nem sokkal érkezett a Fortnite ingyenes Battle Royale-ja, majd a sikereket látva a nagyobb stúdiúk is bejelentették a saját br játékukat. A hamarosan érkező Battlefield V és az új Black Ops is kapott battle royale módot, szóval még van pár éve ennek a stílusnak, de a kérdés, hogy mi lesz a következő játékstílus, ami át tudja venni ismét a vezetést.

 

Ne maradj le semmiről, kövess minket Facebookon is!

2024 leetesport.hu | minden jog fenntartva