Counter Strike

A kínai CS:GO-ból a kivették a vért, az olasz zászlót és a kommunista pályaelemeket


Az IEM Shanghai kapcsán az ESL készített egy rövid ismertetőt a CS:GO rajongóknak, miben változik majd az ottani közvetítés.

A CS:GO kínai változata, amit a Perfect World segítségével indított a Valve, kicsit más, mint ahogy az mi ismerjük a játékot. Valójában csak apróságokra kell gondolni, de a mögöttes tartalmuk elég erős üzeneteket közvetít.

Nincs vér a játékban

Vagyis van, de igazából még sincs. A normál változatban megszokott vér itt sokkal sötétebb, szinte már fekete árnyalatú. Ugyanúgy fröccsen és ugyanakkora foltot hagy a falon, de mégsem vörös, ezért kevésbé realisztikus.

A cél pont ez volt az átszínezéssel, hiszen így a korhatár besorolás és a játékra vonatkozó törvényi előírások is mások, mintha rendes vér lenne.

Kommunista pályaelemek

A Kínai Népköztársaság a világ legnépesebb országa, ezáltal a legnagyobb pártállam is a világon. A pártállamban az uralmon lévő párt demokratikus kontroll nélkül gyakorolja hatalmát, lényegében diktatúrát tart fent. Kínában ez a párt a Kínai Kommunista Párt.

A rövid történelmi kitekintő szükséges ahhoz, hogy megértsük, miért nyúltak bele a Perfect World-nél a hivatalos pályatextúrákba az állam kérésére. A Kommunista Párt ugyanis nem szerette volna, ha a Sarló és Kalapács, mint kommunista szimbólumok a játék részét képezik. Cache-ről és Trainről is levetették ezeket az elemeket, de érdekes módon csakis ezeket.

A szintén Trainen található Lenin portré valamiért kint maradhatott.

A Cache kitűzőjét is képző és a pálya ikonjaként szolgáló “cirill betűs” vörös csillag szintén megmaradt.

 

Olasz zászló

Valamiért az Italy-n található olasz zászlót is kötelező volt levenni a kínai változatban. Egyetlen lehetséges megoldásként a II. világháborús szembenállást tudnánk érvként felhozni. Kína ugyanis ebben a háborúban a németek és olaszok oldalán harcba szálló Japán ellen küzdött, az USA és a Szovjetunió segítségével. Az már megint csak más kérdés, hogy bár a zászlónak mennie kellett, a pálya neve továbbra is Italy maradt.

A vér megjelenítésének átvariálását még értjük is. Könnyebb volt a játék megjelenését kijárni így, hogy realisztikus vér nincs a játékban. A kommunista szimbólumok betiltását is értjük, náluk ez halálosan komoly téma, egy játékba ilyenek ne kerüljenek be még díszítő elemként se.

Viszont ha már ennyire kiállnak a szimbólumok védelméért, akkor miért nem vonatkozik az összesre?

Az olasz zászló kapcsán pedig csak találgatunk, de akármi is a megoldás, elképzelni sem tudjuk kit zavart az az árva zászló a falon.

Ne maradj le semmiről, kövess minket Facebookon is!

2024 leetesport.hu | minden jog fenntartva