Fortnite

Újabb agymosó cheater – Csalással neveli rossz irányba nézőit a YouTuber


A csalás akkor sem elfogadott, ha "trollkodásnak" van beállítva!

Egyre sűrűbben kerülnek elő a tartalomgyártó csalók, ez pedig egyetlen dolgot jelenthet. A közönség egyre inkább vevő rá. Ráadásul nem csak hogy vevők a dologra, de még ideológiát is gyártanak a csalás mögé, hogy miért nem gáz csalni. Hatalmas generációs probléma küszöbén állunk.

A legújabb csaló-botrány a Fortnite subredditen röppent fel. A LIVE-ban csaló arab fazon után ugyanis előkerült egy újabb YouTuber, akinek minden videója arról szól, hogy csalással alázza meg ellenfeleit különböző játékokban. Többek között Fortnite-ban is, ami több ízben is problémás:

  • Egyrészt egy teljesen ingyenes játékról beszélünk, így effektíven kitiltani nem lehet a felhasználót. Ha esetleg az Epic Games tiltaná is az adott accountot, pár perc alatt készíthetne is egy újat.
  • A másik probléma pedig a nézőközönség. Nem titok, a Fortnite: Battle Royale játékosbázisának átlag életkora a többi Top játék alatti.. Ez azt jelenti, hogy javarészt a fiatalabb korosztály játssza a játékot, ők pedig sokkal befolyásolhatóbbak még, mint az idősebbek.

Vagyis egy olyan tartalomgyártó, aki csalással nyer meccseket, vagy ér el bármit a játékban, akár a végtelenségig is folytathatja. Ez pedig káros hatással tud lenni a kisebbekre, hiszen felmerül bennük a kérdés.

“De hát ő is csinálja és megússza, akkor én miért ne csinálhatnám?”

Bármennyire erősnek tűnik a fenti idézet, sajnos abszolút jogos lenne egy ilyen szituáció. Ráadásul a gyerekek így szocializálódnak a társadalomba, az eléjük állított példa nagyban befolyásolja a fejlődésüket és a döntésüket. Ha egyre azt látják az interneten, hogy a csalás “jó”, vagy legalábbis “elfogadott”, vagy bélyegezhető “trollkodásnak” és olyankor csak egy vicc az egész, akkor egyre többen és többen fognak erre az útra térni.

A legrosszabb, hogy az a YouTuber, aki ihlette ezt az anyagot, már maga mellé is állította a közösség egy részét. A nézői elkezdték megvédeni a közösségi fórumokon, mondván ő “csak viccel”, ezért csalja le a játékokat. Ez több sebből vérzik, már csak azért is, mert mindezzel több száz másik játékos játékélményét kaszálja el, pusztán azért, hogy ő és (sajnos) a nézői jól szórakozzanak. De a videó címében ott a “trolling” így a kisebbek elhiszik, és nyilvánosan is megvédik.

Nem egyszerű a gamer világnak felvenni a harcot ezekkel a tartalomgyártókkal, ugyanis addig, amíg van igény a csaló tartalmakra, addig nem is lehet igazán kigyomlálni őket. Lehetséges, hogy szépen lassan szükség lesz egy edukációs mozgalomra a játékosok között, hogy még időben fel lehessen nyitni a fiatal gamerek szemét, a csalás nem járható út és közel sem szórakoztató!

 

Ne maradj le semmiről, kövess minket Facebookon is!

2024 leetesport.hu | minden jog fenntartva