Hearthstone

Mennyire tér el a Ranked- és a versenymeta? Íme a különbségek számokban!


Jelentősek az eltérések az egyes class-ok használati arányában.

Aki kicsit is követi a Hearthstone-versenyeket, az pontosan tudja, hogy a kompetitív tornákon tapasztalható meta jelentősen eltér attól, amit a Ranked módban lehet tapasztalni. Ennek az oka egyszerű: mivel a versenyekre jellemzően 4 különböző class-t kell vinnie a játékosoknak, emellett pedig ban lehetőség is van, ezért sokkal bonyolultabb a kiválasztási folyamat, hiszen nem egy-egy pakliban, hanem lineupban kell gondolkodni.

Hogy mekkora ez a különbség a gyakorlatban? Erre adta meg nekünk a választ a HSReplay.net csapata, akik megnézték az egyes class-ok népszerűségét a hétvégi Europe Fall Playoffs versenyen, és összehasonlították azzal, amit Rank 4-től lefelé lehetett tapasztalni a szezon első három napjában. Íme a százalékok:

Kép: HSReplay.net

Ha a sorrendet nézzük, akkor az látszik, hogy az első négy helyen mindkét kategóriában ugyanazok a class-ok szerepelnek: a különbség annyi, hogy a versenyeken Druid, Rogue, Warlock a sorrend, míg a ladderen Warlock, Druid, Rogue – őket követi a Hunter. Nemcsak a legnépszerűbb class különbözik, hanem a legkevesebbet használt is: a versenyen ez a Priest volt, míg a Ranked módban jelenleg a Paladin ezen cím nem túl büszke tulajdonosa.

Némileg érdekesebb képet kapunk, ha a százalékokat hasonlítjuk össze. Ez alapján az látszik, hogy pozitív irányba a Shaman népszerűsége változott a legnagyobbat a versenyen, ami nagyban köszönhető a Shudderwock paklinak, hiszen ezzel elég jól lehet “célozni” a lassú, kontrollosabb deckeket. Ezzel szemben a Warrior, a Mage és a Warlock jelenléte érezhetően elmaradt attól, ami a létrán tapasztalható, kevesebben bíztak ugyanis a legnépszerűbb változatok, az Odd Warrior, a Tempo Mage és a Zoo Warlock erejében – teljesen jogosan.

Versenymeta különbségek a Ranked metához képest

  • Shaman: +3.9%
  • Paladin: +3.6%
  • Rogue: +3.2%
  • Druid: +2.8%
  • Hunter: +2.6%
  • Priest: -2.2%
  • Warrior: -4.1%
  • Mage: -4.6%
  • Warlock: -5.2%

A fenti összehasonlítás is jól mutatja, hogy egy versenyre való felkészülés többről szól annál, mint hogy összedob az ember négy erős paklit. Lineupokban kell gondolkodni, illetve abban, hogy mit akarunk a deckjeinkkel tiltani (ban) és legyőzni (target), és ennek megfelelően összeállítani a felhozatalt – ez pedig nem mindig a legerősebb paklikat jelenti.

Ne maradj le semmiről, kövess minket Facebookon is!

2024 leetesport.hu | minden jog fenntartva