Tech

Gépépítés iskolakezdésre – 225 ezerből (Intel verzió)


Ezúttal is egy remek ár/érték arányú gépet állítottunk össze, aminek nem okoz gondot egyik játék futtatása sem.

A korábbi gépépítések során a legolcsóbb gépektől kezdve a legújabbakig az egész palettát sikerült lefednünk, ám azóta eltelt jó pár hónap, a hardverpiac pedig rengeteget változott. Emiatt többen is írtatok, hogy ugyan azért az összegért még mindig az a gép számít-e a legjobb vételnek. Sajnos az árváltozás miatt ez már nem így van, ezért iskolakezdésre újra összeállítunk jó pár gépet, ezúttal 225 ezerért dobtunk össze egy Intel verziót, amit a későbbiekben természetesen az AMD variánsa is követ majd. Ennyiért egy kellemes középkategóriás géppel leszünk gazdagabbak, ami pár évig biztosan ki fog szolgálni mindenféle probléma nélkül.

Hogyan állítottuk össze a konfigot?

Az elsődleges információforrásunk a külföldi hardverteszter oldalak voltak, ahol ugyan olyan körülmények között vizsgálták a hardvereket. A technikai információkat a CPU-World biztosította, itt leginkább a processzorok boost teljesítménye volt érdekes számunkra. A hardverek pontos specifikációi pedig a gyártók honlapjáról származnak. A tapasztalatokat pedig a Prohardver fórum részlege szállította, hiszen kizárólag olyan termékeket választottunk, amelyekkel a tulajdonosok is elégedettek.

Processzor

Az új i5 már 6 magos, végre fejlődés az Intel háza táján!
Intel i5-8400 BOX (processzorhűtővel)
Teszt

59 000 Ft

Nem kell annyira lenézni az i5-öt az alap 2,8 Ghz-es teljesítmény miatt, hiszen a turbo boostnak köszönhetően a 6 mag esetén 3,8 Ghz-ig is felmegy ideális környezetben (bővebb infó). Az Intel ára durván felment az utóbbi időben, de még mindig egész jó ár/érték aránnyal bír.

Íme a játékok alatti erősorrend FullHD esetén | Forrás: TPU

Processzorhűtő

Deepcool GAMMAXX 300

6 100 Ft

A Gammaxx 300 régóta közkedvelt, hiszen best buy. Az olcsóbb hűtőkhöz képest nagy ventilátorral szerelték, kapott 3 pár hőcsövet is, a non-k i5-ünket kellően hűvösen fogja tartani, így a 3,8-as boost nem lesz probléma.

 

Alaplap

ASRock B360M Pro4 Alaplap

26 000 Ft

Már jó ideje köztünk vannak az olcsóbb lapok, mi pedig az ASRockot választottuk, hiszen itt is a legjobb ár/érték arányt tartottuk szem előtt. Ez a lap képes fixen 3,8 Ghz-en járatni az i5-8400-at. Van még továbbá 7.1-es HD Audio, M.2. csatolófelület, és gigabites LAN, 6 USB csatlakozó, remélhetőleg mindenkinek elég lesz ez a felszereltség.

Memória

Patriot Viper Elite 8GB (2x4GB) DDR4 2666MHz

26 200 Ft

Sajnos a memóriaárak az utóbbi időben nagyon elszálltak, ebben vastagon benne van a memóriagyártók keze, de jelenleg nem tudunk sajnos mit tenni. 8 Gb memóriára mindenképp szükség van a mai játékok futtatásához. Ez a Patriot memória egész kellemes áron van, ráadásul dual channelbe is köthetjük, ami azonnal nagyban növeli a teljesítményt.

Mennyit számít a Dual Channel?

Videókártya

GeForce MSI GTX 1060 3GB ITX OC
Videókártya teszt

72 000 Ft

Általában az ITX verziókat nem igazán szoktuk ajánlani, viszont ezúttal egyrészt a GTX 1060 fogyasztása szerencsére rendkívül jóra sikeredett, emiatt nem igényel olyan nagyon durva hűtőbordákat, másrészt az MSI egy olyan terméket tett le az asztalra, aminek a hűtése teljesen rendben van és sok nagyobb bordákkal szerelt, ám kevésbé átgondolt hűtést is simán lepipál mind hangban, mind pedig hőmérsékletben.

Tápegység

FSP FSP500-60APN

13 000 Ft

Tápból nem kell a több száz wattos megoldásokat keresni, hiszen a gép nem fog eleve sokat enni. Viszont a minőségre mindenképp oda kell figyelni. Az FSP tápokban nyugodtan megbízhatunk, az ár/érték arányuk pedig szintén a legjobbak között van, az összeállított gépet pedig az általunk választott táp kényelmesen elviszi.

Gépház

Cooler Master MasterBox Q300L

12 000 Ft

Jogos a kérdés, hogy a jó öreg N300-at miért cseréltük le? Egyrészt ez az új Q300L hasonló áron/olcsóbban kínálja ugyan azt, szebb dizájn mellett. Van itt minden, amire szükségünk van: porszűrők, kábelmenedzsment és maga a ház is jól hűthető.

SSD/HDD

SSD: Crucial MX300 2.5 275GB 275 Gb24 000 Ft)
HDD: Toshiba P300 1TB (11 500 Ft)

Mindenki eldöntheti, hogy szüksége van-e SSD-re. Mi azért ajánljuk, ha belefér a keretbe, hiszen sokat dob a rendszer teljesítményén és néhány játék mellé szinte ma már nélkülözhetetlen. A Toshiba még mindig remek ár/értékű HDD-ket kínál, viszont ha nagyobb tárhelyre van szükségünk, akkor a 3 terrás verziót érdemes választani amihez 20 ezer forint környékén már hozzá is juthatunk.

Végösszeg: 225 800 / 249 800 Ft

Ár/érték arányban sikerült egy remek gépet összehoznunk, hiszen ebbe az árba bepréseltünk egy 6 magos i5 8400-at egy GTX 1060-at. A legújabb játékok kényelmesen futni fognak magas részletesség mellett. Sajnos a processzor ára időközben felment, de cserébe a videókártyák ára inkább lefelé táncolt. Erre a gépre egy ideig nem kell költeni, leghamarabb 1-2 éven belül egy memória modulra lesz szükség, mert a 16 giga RAM már néhol elkélhet a jövőben. A processzor pedig simán kihajt akár egy GTX 1070-et is, szóval ha vga upgrade-re kerülne sor, akkor nem kell procit is cserélni.

A korábbi gépépítős cikkeinket se hagyjátok ki!

Ne maradj le semmiről, kövess minket Facebookon is!

2024 leetesport.hu | minden jog fenntartva