Counter Strike

Egy kis segítség a Pick’Em mellé! Egy új programmal kiszámolták, ki nyeri a Majort


A világranglista HLTV pontjait alapul véve, és az egymás elleni párosításokat 100 000 alkalommal lefuttatva a python script kiszámolta az esélyeket.

A kísérlet alapját a HLTV világranglista adta, ahol a csapatokhoz nem csak egy helyezés, hanem pontérték is tartozik. Ez a pont az aktuális formából, az online és offline eredményekből és a pillanatnyi javulás vagy hanyatlás mértékéből áll össze. Ezeket a pontokat alapul véve, írtak egy programot a Major rájátszás szimulálására.

A pontokból kiindulva, a valószínűségszámítás segítségével kiszámolták negyeddöntők, elődöntők és a döntő várható kimenetelét.

A statisztikák és a matematika alapján Astralis-Na’Vi döntőt várhatunk, dán győzelemmel a végén. Az Astralis 31%-os eredménye és a Na’Vi 26%-os esélye nagyon közel van egymáshoz, a többiek azonban jócskán lemaradtak.

A másik két elődöntős csapatnak Liquid és mibr részvételt vár a program. A végső győzelemre az USA csapatnak 15%, a braziloknak 11%-ot jósol a matek.

Ebből is látszik egyébként, hogy az egymás elleni meccseket is mérlegelte a script, hiszen a FaZe világranglista pontjai magasabbak (487) mint a mibr-nek (397), de sokkal nehezebb ágon vannak, ezért az esélyük is kevesebb. A brazilok 11%-ával szemben NiKo-éknak csak 9% sanszuk van.

Aki tehát tudományos alapokra helyezné Pick’Em jóslatait, most kapott egy kis segítséget a dologhoz. Ne felejtsük el azonban, hogy ez ugyanúgy puszta találgatás, mint bármi más, csak a matematika nyelvén. Nincs benne a hazai közönség esetleges támogatása a brit játékosoknak, az irányítócsere a FaZe-nél és még sorolhatnánk.

Hogy mennyire csalóka tud lenni egy ilyen jóslás, azt a januári Major kapcsán szeretnénk szemléltetni. Az akkori világranglista pontokkal és akkori csapatokkal is lefuttattuk a programot, az alábbi eredményt kaptuk:

  • SK – 32.8%
  • FaZe – 34.2%
  • G2 – 8.5%
  • mousesports – 7.1%
  • Cloud9 – 6.8%
  • fnatic – 5%
  • Na’Vi – 4.9%
  • QBF – 0.3%

A végeredmény pedig már történelem, a Cloud9 esélytelenként nyert Major, 6.8%-os valószínűség mellett. Úgyhogy a mostani táblázatot is csak óvatosan kezeljétek Pick’Em szempontból.

Ahol meglepetést éreztek, ott ne érdekeljen titeket a matematika.

Ne maradj le semmiről, kövess minket Facebookon is!

2024 leetesport.hu | minden jog fenntartva