Tech

Az igazi belépőkategória – Gépépítés 150 ezerből


Összeraktunk egy ízig-vérig gamer PC-t, igazán kedvező áron.

Mostanában rengeteg dolog történt a PC-s hardverpiacon, de ami a gépújítók életét leginkább befolyásolja, az egyértelműen a Intel hirtelen áremelkedései. Nem is gondoltuk volna, hogy egy i3 8100, ami nyáron még 30 ezer forint környékén volt beszerezhető, az mostanra 60 ezer környékén jár, ezzel drágább a Ryzen 5 2600-nál, ami már az i5 ellenfele. Jelenleg így racionálisan nézve, egyáltalán nem éri meg Intel processzorral szerelt gépet összeállítani, hiszen a konkurens AMD megoldásai olcsóbban kínálják ugyan azt a teljesítményt. Ettől eltekintve 150 ezerért még most is elég nehéz egy igazán jó gépet összerakni, de ha ennyi a keret, akkor nincs mit tenni. Nézzük, hogy mit sikerült ennyiért összeszedni!

Processzor

Ryzen 3 1200
25 400 Ft

Játékok mellé alapvetően az Intelt szoktuk ajánlani, azonos áron. Mivel ez az árkülönbség most hatalmas, így az AMD sokkal jobb választásnak bizonyul még akkor is, ha Intel fanok vagyunk, biztosan nem akarunk a pénztárcánk ellensége lenni. A Ryzen 3 1200 4 magos, a legkisebb Ryzen, de ettől függetlenül szépen elbánik a mai játékokkal és egy GTX 1060-at is tehetünk akár mellé a későbbiekben.

Processzorhűtő

Gyári AMD – Wraith Stealth
0 Ft

A tapasztalatok alapján elegendő az AMD gyári hűtője is abban az esetben, ha nem tuningoljuk a processzort. Ha zavar a hangja/tuningolnánk, akkor ott a Deepcool GAMMAXX 300, ami remek ár/érték aránnyal bír és az 1200-at még húzni is tudjuk a segítségével.

Alaplap

ASRock B450M Pro4

26 000 Ft

Eredetileg az MSI B450M GAMING PLUS felé kacsingattunk, viszont ott sajnos csak 2 memória modulnak faragtak helyet, ezért ismét az ASRockra esett a választásunk. Ugyanis az ASRock az utóbbi években jó párszor sikeresen bizonyította, hogy bizony ott van a legjobb gyártók között, emellett pedig az ár/érték aránnyal is nagyon ügyesen bánnak. Ezért esett az mATX-es B450M Pro4-re a választás, amely kellően acélos VRM bordával rendelkezik, emellett pedig 4 memória foglalat is helyet kapott a lapon. Ha netalán valaki némi tuningra adná a fejét, akkor ott sem fog cserben hagyni a B450M, viszont ha komolyabb tuningra adnánk a fejünket, akkor  bizony jobban a zsebbe kell nyúlni.

Memória

Patriot Viper 4 8GB (2x4GB) DDR4 3000MHz PV48G300C6K

26 200 Ft

8 Gb memóriára mindenképp szükség van a mai játékok futtatásához. Ez a Patriot memória egész kellemes áron van, ráadásul dual channelbe is köthetjük, ami azonnal nagyban növeli a teljesítményt. Azért maradtunk a 3000 MHz-es modul mellett, mert ár/érték arányban ez volt a legjobb, a 3200-asok ára már 33 ezernél kezdődik, annyi pluszt pedig nem ad, amennyivel többe kerül.

Mennyit számít a Dual Channel?

Videókártya

 

KFA2 GeForce GTX 1050 OC 2GB

41 000 Ft

A közép-alsó kategóriában az AMD nagyon gyengén szerepel, viszont az Nvidia GTX 1050-je a mai napig jó választás egy ilyen gépbe, lévén hogy az új RTX szériából nem jöttek meg az olcsóbb kártyák. Egyébként a modern játékokkal is elbánik a GTX 1050, persze alacsonyabb részletességen. A GTX 1050 Ti már hosszabb távra is jó lehet, viszont a 150 ezres keretbe sajnos nem fért bele. Ha van még plusz 12 ezrünk, akkor a 22%-os teljesítménytöbblet miatt mindenképp megfontolandó az 1050 Ti megvétele.

A GTX 1050 teljesítménye | Forrás: TPU

Tápegység

FSP SP500-A 450W

9 600 Ft

Tápból nem kell a több száz wattos megoldásokat keresni, hiszen a gép nem fog eleve sokat enni. Viszont a minőségre mindenképp oda kell figyelni. Az FSP tápokban nyugodtan megbízhatunk, az ár/érték arányuk pedig szintén a legjobbak között van, az összeállított gépet pedig az általunk választott táp kényelmesen elviszi, de még a későbbiekben is nyugodtan maradhat a gépben.

Gépház

Cooler Master MasterBox Q300L

13 300 Ft

Jogos a kérdés, hogy a jó öreg N300-at miért cseréltük le? Egyrészt ez az új Q300L hasonló áron/olcsóbban kínálja ugyan azt, szebb dizájn mellett. Van itt minden, amire szükségünk van: porszűrők, kábelmenedzsment és maga a ház is jól hűthető.

SSD/HDD

SSD: Crucial BX500 –120 GB: 8 700 Ft | 240 GB: 14 700 Ft  |

HDD: Toshiba P300 1TB (11 500 Ft)

Mindenki eldöntheti, hogy szüksége van-e SSD-re. Mi azért ajánljuk, ha belefér a keretbe, hiszen sokat dob a rendszer teljesítményén és néhány játék mellé szinte ma már nélkülözhetetlen. A Toshiba még mindig remek ár/értékű HDD-ket kínál, viszont ha nagyobb tárhelyre van szükségünk, akkor a 3 terrás verziót érdemes választani amihez 20 ezer forint környékén már hozzá is juthatunk.

Az 5 legjobb SSD – Ha nem akarsz ráfázni!

Végösszeg: 150 200 / 164 900 Ft

Ennyibe kerül ma egy alsó-közép kategóriás gép, ez nagyjából az a belépőszint, ami alá nem szabad menni új számítógép vásárlása esetén. 150 ezer forintért cserébe viszont kapunk egy olyan gépet, ami több éven keresztül ki fogja szolgálni az igényeinket, persze csak ésszerű beállítások mellett. Aki Intelt akart, annak sem kell igazán bánkódnia, ugyanis a későbbiekben simán fejleszthetjük a processzort, akár Ryzen 7-re is, az alaplapnak nem lesz kifogása ellene, de a videókártyát is simán cserélhetjük valami komolyabb darabra. Ennyiért egy remek alapot kapunk, amit az évek során, ha bővíteni támad kedvünk, bátran megtehetjük, de emellett az összes mai játékot kellemes sebességgel el fog vinni FullHD felbontás mellett.

A korábbi gépépítős cikkeinket se hagyjátok ki!

Gépépítés iskolakezdésre – 225 ezerből (Intel verzió)

A borítókép csupán illusztráció

Ne maradj le semmiről, kövess minket Facebookon is!

2024 leetesport.hu | minden jog fenntartva