Counter Strike

“A csalók elleni megoldás ott hever a lábad előtt, szedd össze magad Gaben!”


Az Epic Games legújabb húzása rávilágított, hogyan kell okosan, gyorsan és hatékonyan harcolni a csalók ellen.

A csalók miatti panaszkodás lassan már olyan a CS:GO-ban, mint egy apró repedés az albérlet plafonján. Az ott lakókat hiába zavarja, majd a tulajdonos eldönti, mikor kezd vele bármit is. A repedés azonban egyre csak nő, képtelenség hozzászokni. A helyzet kb ugyanez a CS:GO játékosok és a Valve között.

Hiába a rengeteg sírás, a Valve extrém lassan reagál a közösség igényeire.

Idén a VACnet hozott ugyan egy rövid ideig tartó fellendülést, de sajnos az is hamar lecsengett. Bevezetésekor százezer szám kapta el a csalókat, de az öntanuló modell hosszú távon nem állta meg a helyét. A csalók mostanra kiismerték a VACnetet, és most ismét ott garázdálkodnak a szerveren.

Levonhatjuk tehát az elmúlt évek következtetését, a Valve egyszerűen nem bírja a lépést a csalókkal. Mindig egy lépéssel a cheaterek után járnak, ahelyett hogy ők diktálnák a tempót.

Ennek egészen egyszerű oka van, nincs elég ember a CS:GO-ra. Ez elsőre vicces lehet egy ekkora cégnél, mint a Valve, de korábbi interjúkból kiderül, sajnos tényleg ez az igazság. John McDonald egy korábbi AMA során válaszolt a CS:GO csapattal kapcsolatosan a fejlesztők létszámára.

Hányan dolgoznak jelenleg a CS:GO-n a cégnél?

John McDonald: Jelenleg 35 ember van a CS:GO-ra állítva.

35 fejlesztő ember egy ekkora játékra, ekkora közösségre édeskevés. Általában az újítások teszik ki idejük nagy részét, kizárólag az Anti-Cheatre koncentrálni egyszerűen nem érnek rá. Ha minket kérdeztek, legalább ugyanennyi ember kellene csak a csalók elleni védelemre. Az Epic Games mostani példája lehetne a minta a Valve előtt, kilóra meg kell venni egy Anti-Cheat céget és ráállítani őket a CS:GO-ra.

Miután a Fortnite-ban is kezdtek elszaporodni a csalók, fogták magukat és vettek egy külön Anti-Cheat részleget egy finn cég felvásárlásával. Amennyit a Fortnite hoz, egy ilyen üzlet aprópénz az Epic Games-nek, cserébe viszont visszaszerzik az emberek bizalmát, és folyamatos figyelmet tudnak szentelni a csalókra.

Ennyit kellene csinálnia a Valve-nak is, hiszen Anti-Cheat fejlesztő cégből bőven van még a piacon.

A fejlesztők foglalkozhatnának továbbra is nyugodtan az újdonságokkal, a csalókkal való harc pedig szakértők kezébe kerülne. Egy picit kellene csak a zsebébe nyúlnia a cégnek, és összeállni egy rátermett céggel. Bevételek szempontjából biztosan nem szenved hiányt a Valve, bőven beleférne egy ilyen deal az éves költségvetésbe.

Mindehhez csak annyi hiányzik, hogy belássák, a csalók már rég kicsúsztak a VAC kontrollja alól. Nem bírják tartani velük a tempót, és emiatt egyre több játékost veszít a CS:GO. Nem kellene megvárni, amíg rekord mélységig csökken a játékosszám, most még bőven van visszaút.

Ne maradj le semmiről, kövess minket Facebookon is!

2024 leetesport.hu | minden jog fenntartva