Gaming

10 éves az évezred egyik legjobb horrorjátéka


Boldog születésnapot, Dead Space!

Mondhatjuk, hogy az elmúlt pár évet tekintve reneszánszát éli a horror műfaj, a független fejlesztők körében ugyanis igen népszerű ez a zsáner. Az “indie-boom” hajnalán, 2008-ban azonban szó szerint nagyítóval kellett keresni a stílusbeli alkotásokat – részben ezért is szólt óriásit 10 évvel ezelőtt az EA és a Visceral Games űrhorrorja, a Dead Space. Na meg persze azért, mert egy baromi jó játék volt – éppen tegnap, október 13-án ünnepelte megjelenésének tizedik évfordulóját.

Az első részt annak idején óriási tapsvihar közepette fogadták mind a játékosok, mind a kritikusok, ami nem véletlen, hiszen mesterien modernizálta az akkoriban eléggé elfeledett túlélő-horror műfajt, kiválóan megtalálva az egyensúlyt az akció, a felfedezés és a logikai feladványok között. Mindezt persze elképesztően hátborzongató környezetbe helyezve, ahol a főhős, Isaac Clarke az USG Ishimura bányászhajón volt kénytelen szembenézni a félelmetes nekromorfokkal. Csúcsra tolt parafaktor, kreatív fegyverek, csonkolható ellenfelek és látványos, holografikus HUD – az első Dead Space nem akármilyen alapokat tett le.

A 2011-es Dead Space 2 újból egymásnak eresztette Isaac-et és a nekromorfokat, az idegenek mellett azonban a fejében zajló dolgokkal is meg kellett küzdenie a főhősnek. A folytatás legfőbb újítása a multiplayer behozatala volt, némileg aszimmetrikus jelleggel, hiszen az egyik csapat embereket, a másik pedig nekromorfokat irányíthatott.

Azok után, hogy a második rész behozta a multiplayert, a 2013-as Dead Space 3 újabb lépést tett a többjátékos móka irányába, Isaac ugyanis kapott maga mellé egy állandó társat is. Ennek köszönhetően a komplett sztori kampányt végig lehetett játszani kooperatív felállásban – emiatt az akció jelleg itt már sokkal jobban dominált, mint a horror, a szórakoztatásra azonban így sem lehetett panasz.

Az évek során pár kisebb mellékszál (Dead Space: Extraction, Dead Space Ignition), két egészestés animációs film (Dead Space: Downfall, Dead Space: Aftermath) és egy adag képregény igyekezett bővíteni a franchise univerzumát, a 2013-as harmadik rész óta azonban csend honol a Dead Space háza táján. Hogy az EA idővel megpróbálja-e feltámasztani a sorozatot? Ezt egyelőre csak ők tudhatják, az azonban biztos, hogy ha lesz is ilyen, akkor legfeljebb már csak egy új csapattól, az EA Redwood Shores (a korábbi Visceral) ugyanis tavaly ősszel lehúzta a rolót. Reméljük, hogy magát a szériát azért még viszontlátjuk valamikor a jövőben!

Ne maradj le semmiről, kövess minket Facebookon is!

2024 leetesport.hu | minden jog fenntartva