Hearthstone

5 mana —> 7 mana: túl lehet élni egy ennyire drasztikus nerfet?


Hearthstone-történelmi visszatekintés a Giggling Inventor kapcsán.

Már csak egy nap és életbe lépnek a hétfőn bejelentett Hearthstone nerfek, melyek három lapot fognak érinteni: a Giggling Inventor és a Mana Wyrm mellett egy Wild kártya, az Aviana is változni fog a frissítéssel. Ha pedig a nyers számokat nézzük, akkor kijelenthetjük, hogy a három lap közül a Giggling Inventorra sújtott le a legnagyobb erővel a kalapács, hiszen 5 manáról rögtön 7-re növelték a költségét.

A hivatalos indoklás szerint ennek az volt az oka, hogy még 6 manánál sem érezték úgy, hogy kellő mértékben gyengült a lap, amiben közrejátszhatott az is, hogy az Even deckek számára még így is jókora erősítés lett volna. Nagy kérdés azonban, hogy egy ennyire durva nerfet túl lehet-e élni. Hogy kicsit kontextusba helyezzük mindezt, megvizsgáltuk, mi lett azoknak a lapoknak a sorsa, amik hasonlóan komoly gyengítést kaptak korábban.

Starving Buzzard

A Hearthstone történetének első “gyilkos” nerfjére mindössze fél évet kellett várni – gondolva itt azokra a változtatásokra, amik teljesen kinyírták az adott lapot. Itt ha nem is lett kimondva, de egyértelműen ez volt a cél, hiszen a 2 manáról 5 manára növelt költség brutális, még úgy is, hogy közben a statok is megnőttek azért eggyel. Túl erős volt az Unleash the Hounds mellé, ez tény, így viszont kvázi megszűnt létezni a Buzzard.

Blade Flurry

A “Rogue” hőskorának kedvelt lapjával sem bánt kesztyűs kézzel a Blizzard, a Blade Flurry nerfelésével ráadásul elvették a Rogue egyetlen igazán jó AoE sebzését. Évekig nem is nagyon láttuk utána, később egyedül a Kingsbane deckekben bukkant fel, de igazán sosem került vissza a metába.

Big Game Hunter

A Hearthstone korai szakaszának egyik legnépszerűbb tech lapja óriási tempo swingekre volt képes 3 manáért, ami eléggé korlátozta a Blizzardot a drágább minionok kiadásában – ezért jött végül a jelentős költségnövelés. És bár a jó öreg BGH ezzel érezhetően veszített a népszerűségéből, teljes egészében szerencsére nem sikerült kinyírni – mostanság legnagyobb eséllyel az Odd Warriorokban lehet elcsípni, de itt is csak olykor-olykor.

Naga Sea Witch

El is érkeztünk a legutóbbi nerfcsomaghoz, amelyikben – a mostanihoz hasonlóan – szintén kapott némi kezelést a Wild. Miután a Naga Sea Witch-csel felálló óriásos paklik egy játékmechanikai változtatás miatt hirtelen elkezdték terrorizálni a játékmód metáját, ezért a Blizzard pár hónap után közbelépett. Azóta nem is használják már a boszit.

Négy nerf: ebből két lap kuka, egy már csak marginálisan használható, egy pedig mindössze ritkán látott tech kártyaként köszön vissza. Nem túlságosan jó előjelek ezek a Giggling Inventor számára, így sajnos ki kell jelenteni: nem lepődnénk meg, ha a gyengítés hatására a The Boomsday Project legnépszerűbb lapja teljesen kikopna a metából.

Ne maradj le semmiről, kövess minket Facebookon is!

2024 leetesport.hu | minden jog fenntartva