Tech

A Samsung bemutatta az első QLC technológiás kedvező árú SSD-jét


A Samsung újabb SSD-t mutatott be, ami várhatóan nagy sikert fog aratni jövőre.

Az idén elkezdődött a QLC SSD-k szállingózása, de az igazi dömping jövőre várható. A Samsung mostanra hozta el az első QLC technológián alapuló SSD-jét, ami a Samsung 860 QVO névre hallgat. 1 TB-os a legkisebb modelljük, ha pedig nagyobb helyigényre lenne szükségünk akkor lecsaphatunk akár a 4 TB-os modellre is.

A jó testvérek / Forrás: PCGamesN

A gyárban Samsung MJX vezérlővel szerelték, a hivatalos adatok szerint pedig 550 MB/s sebességű írásra és 520 MB/s sebességű olvasásra képes és 360 TB írott adatmennyiségig terjed a 3 éves garancia. Továbbá 1 GB LPDDR4 cache-sel rendelkezik.

De mi is ez a QCL?

A népszerű olcsó TLC utódja, ami az MLC technológián alapszik. Azzal a különbséggel, hogy ez egy úgynevezett 4 bites MLC, ami azt jelenti, hogy egy egységnyi MLC lapkán 4 külön egységet képes tárolni a rendszer. Sajnos emiatt az SSD élete is rövidül némileg, épp ezért a gyártó is főként adattárolása ajánlja, ami az utóbbi időben egyre inkább elérhető az SSD szegmensbe, köszönhetően a kedvezőbb áraknak. A QLC-t

Fájl másolás sebessége/ Forrás: PCGamesN

Megéri?

Az 1 TB-os modell ajánlott végfelhasználói ára 149,99 $, ami hazánkba 50-55  ezer forintos áron várható. Bár olcsóbb a jelenleg szintén népszerű 860 EVO-nál, de a konkurens TLC megoldásoktól még drágábban kapható. A garancia viszont csupán 3 év a megszokott 5 helyett. Az első tesztek szerint nem lett rossz a 860 QVO,  de a jelenlegi kínálatban nem számít a legjobb vételnek, de feltehetően hamarosan csökkenni fognak az árak, főleg a 2019-es dömpingben, kedvezőbb árak mellett pedig simán lehet best buy a későbbiekben.

Aki kíváncsi a részletes teljesítményére, az itt találja a PCGamesN tesztjét.

Ezt olvastad már?

Várod már az új középkategóriás RTX-eket? Akkor van egy rossz hírünk…

Gyengén teljesít a betonnak mondott Samsung SSD? Egy apró hiányosság okozza, mutatjuk a megoldást

Ne maradj le semmiről, kövess minket Facebookon is!

2024 leetesport.hu | minden jog fenntartva