Hearthstone

A Blizzard tényleg bevállalta? Jelentősen csökkenhet a Power Level 2019-től a Hearthstone-ban


Gyanús sormintát alkot a The Witchwood, a The Boomsday Project és a Rastakhan's Rumble.

December van, lassan véget ér az idei év, így most már viszonylag nagy magabiztossággal jelenthetjük ki: enyhén szólva nem ez volt a legerősebb esztendeje a Hearthstone-nak. Ezt persze sok szempontból lehet szemlélni, de ha azt vizsgáljuk, hogy milyen volt az egyes kiegészítők fogadtatása, illetve mennyi új lap került be a metába, akkor elég egyértelmű a helyzet.

Egy-két kiugróan erős kártyát leszámítva nem a 2018-as lapokról szól a mostani Hearthstone.

Hogy mi áll ennek a hátterében? Erre több elmélet is létezik. A pesszimista szemlélet szerint a Blizzard egyszerűen nem végez jó munkát, nem elég jók az új koncepciók és az új csomagok lapkészlete. Ugyanakkor benne van a pakliban az is, hogy egy hosszú távú terv megvalósulásának kellős közepén vagyunk jelenleg…

A Power Level-probléma

A Hearthstone-hoz hasonló kártyajátékok állandó, visszatérő problémája a power creep, vagyis amikor az új lapok egész egyszerűen erősebbek, mint a régiek. Hogy miért? Azért, mert csak így lehet eladni az új kiegészítőket a játékosoknak – máskülönen miért játszanál velük? Ez azonban a Power Level, vagyis a kártyák átlagos erejének növekedésével jár, ami hosszú távon kártékony tud lenni, a játékélmény rovására mehet – ezt igyekeznek kivédeni az olyan rotációs rendszerekkel, mint amit pár éve már a Hearthstone is használ. Igaz, ehhez értelemszerűen gyengébb kártyák “nyomtatása” szükséges.

Itt jön be a képbe egy olyan ellentét, amin könnyen lehet, hogy a Hearthstone épp most megy keresztül. A Power Levelt ugyanis lehet csökkenteni is, hiszen az erősebb kártyák előbb-utóbb kirotálnak, így a gyengébb lapok egy visszafogottabb metában idővel “kivirágozhatnak”. Mivel azonban a Hearthstone-ban nem folyamatosan rotálódnak ki a csomagok, hanem évente egyszer (az adott év első kiegészítőjének megjelenésekor), ráadásul hármasával, ezért nincs lehetőség a fokozatos gyengítésre.

Ha a Blizzard csökkenteni szeretné a Power Levelt, akkor kénytelen 3 gyengébb kiegészítőt kiadni egymás után.

Könnyen lehet, hogy ennek vagyunk szemtanúja most is. Azzal ugyanis kevesen vitatkoznának, hogy az Un’Goro, Frozen Throne, Kobolds hármas jóval erősebb, mint a Witchwood, Boomsday, Rastakhan trió. Elég csak összehasonlítani az “első generációs” és az új (Hagatha, Dr. Boom, Zul’jin) Hero lapokat, vagy nemes egyszerűséggel azt, hogy mennyi 2017-es és 2018-as lap van a legjobban teljesítő paklikban.

Ha a Blizzard következetesnek bizonyul, akkor a 2018-as “böjtölésnek” meglehet majd a jótékony hatása, hiszen amikor 2019 tavaszán elhagyja a Standard módot a Journey to Un’Goro, a Knights of the Frozen Throne és a Kobolds & Katacombs lapkészlete, akkor a jelenleg parkolópályán lévő Witchwood, Boomsday és Rastakhan lapok hirtelen bekerülhetnek majd a metába. Hiszen onnantól már más lesz az etalon. Ehhez persze az kell, hogy a Blizzard 2019-től is tartsa az idei, csökkentett “színvonalat” – nagyon bízunk abban, hogy valóban a felvázoltak zajlanak jelenleg a háttérben…

Ne maradj le semmiről, kövess minket Facebookon is!

2024 leetesport.hu | minden jog fenntartva