Tech

Videókártyák mindenkinek! – A 3 legjobb ár/érték arányú VGA a piacon


Videókártya minden kategóriában.

Közeleg a Karácsony, emiatt egyre többen nézelődnek a különféle számítógép alkatrészek iránt. Ezúttal a vidókártya-piacra néztünk rá, amiről tudjuk, hogy elég szeszélyes. Épp ezért ami pár hete még brutális összegbe került, az most simán lehet a legjobb vételek között. Itt most ez konkrétan meg is történt, hiszen a bányász-láz idején az AMD kártyák ára nagyon keményen elszállt, mostanra viszont egy olyan kellemes szintre estek le az árak, hogy egy csapásra a legjobb vételek közé kerültek, pedig mekkora zöld uralom volt itt pár hónapja…

Na de nézzük, mely kártyák számítanak a legjobb vételnek, természetesen akkor ha játékról van szó!

Belépőkategória

AMD RX 570 4GB – 55 000 Ft

Van egy belépő kategória, ami alá nem érdemes adni. Ez mondjuk a GTX 1050 2 GB-os verziója, amivel már el lehet játszogatni, viszont már ez is 43 ezer forintba kerül és ott van mellette az RX 570, ami még a GTX 1050 Ti-t is kenterbe veri teljesítményben, mindezt azonos áron. Ha a legjobb belépőkategóriás kártyát keresünk, ami már-már a középkategória alját súrolja, akkor az RX 570-nél biztosan nem találunk jobbat.

Update: A 8 GB-os RX 570 ajándék 2 db AAA kategóriás játékkal (a következők közül: Resident Evil 2, Devil May Cry 5, Tom Clancy’s The Division 2) most csak 58 000 Ft-ba kerül. Ennyiért nem vitás, hogy a fentebb említett 4 GB-os verziónál jobb ár/érték aránnyal rendelkezik.

Középkategória

AMD RX 580 4/8 GB – 68 000 / 78 000 Ft

Ha ugrunk egy kategóriát, akkor a GTX 1060 nagy ellenfele lesöpri a mezőnyt, legalábbis ezekkel az árakkal. A kezdetekben még 100 ezer forint környékén mentek ezek a kártyák, a bányász-láz idején pedig 150 ezer forintért is kifosztották a készletet. Most 68 ezerért is hozzájuthatunk a 4 GB-os verzióhoz, ami minden játékot korrekt sebességgel futtat, ha mondjuk nem tolunk maxra minden csúszkát. A 4 GB-os verzió is elegendő lehet a FHD felbontás mellé, viszont ha nagyobb monitorral rendelkezünk, akkor érdemesebb a 8 GB-os variánst választani.

Felső kategória 

Nvidia RTX 2080 8 GB – 242 000 Ft

Ha felső kategória, akkor az AMD már kevésbé tud labdába rúgni. A Vega bár egész jól sikerült, a teljesítménye még a mai napig rendkívül hullámzó, arról nem is beszélve, hogy a felsőházban nem igazán villantott az AMD már jó ideje. Az RTX 2080 horribilis kezdőára után az utóbbi időben egész jó áron megcsíphető. A GTX 1080 Ti-tól erősebb, felkészítették a Ray tracing technológiára, amelyből a játékkínálat még mondhatni elég kezdetleges. Ha a felső kategóriában keressük a legjobb ár/érték arányt, az most mindenképp az RTX 2080, tekintve hogy a nagytesója valahol 400 ezer környékéről indul, de cserébe nem annyival izmosabb, mint amennyivel drágább.

Hogyan válasszak?

Az erősorrend | Forrás: Techpowerup RTX 2080 teszt

Aki épp nézelődik, de nem tudja hogy melyik kártya mennyivel tud többet, annak a fentebbi erősorrend biztosan jól fog jönni. Az AMD kártyákat sokszor elég nehezen tudják a vásárlók párba állítani az Nvidiával, szimplán azért, mert kicsit bonyolultabb a számozás. Érdemes hiteles teszteket olvasni vásárlás előtt, a Techpowerupot például bátran ajánljuk mindenkinek, szinte minden teszt felkerül az oldalukra. Az AMD-Nvidia páros közül pedig leginkább a saját szempontjaink alapján éri meg választani. Mivel sokszor hullámzó a kártyák teljesítménye, azaz az egyik játékban az Nvidia a nyerő, a másikban az AMD, ezért azokat a játékokat kell vizsgálni, amivel játszani szeretnénk, elvégre kit érdekel, hogy egy Sims 2-ben hogy teljesít a kártya, ha soha nem fogjuk elindítani?

Reméljük mindenki megtalálta a fogára való kártyát! 

Ezt olvastad már?

Milyen középkategóriás gépet vegyünk Karácsonyra?

Ne maradj le semmiről, kövess minket Facebookon is!

2024 leetesport.hu | minden jog fenntartva