Tech

Hatalmasat estek az Nvidia részvények – Csalódás az RTX generáció?


A tőzsde nem igazán kedvez az Nvidiának az utóbbi időben.

A 10. generációs GTX-ek óriási sikert arattak a videókártya fronton, majd következett az RTX generáció, ami finoman szólva sem váltotta meg a világot. Az árak tovább emelkedtek, az Nvidia szándékosan késlelteti a középkategóriás kártyái startját, emellett elég sok probléma merült fel az RTX 2080, illetve RTX 2080 Ti kártyával kapcsolatban. Nagyon úgy fest, hogy nem igazán elégedettek a befektetők az eladásokkal, illetve az iránnyal, hiszen az Nvidia részvények brutális mértékben zuhantak az utóbbi időben.

A korábbi 289 $-os árfolyam helyett jelenleg csupán 146 $-ba kerül egyetlen részvény, azaz közel a felére esett vissza a részvényárfolyam. Nem csoda, hogy az egyik nagy befektető, a SoftBank Group Corp. is azt tervezi, hogy eladja a részvényeit. A nemhivatalos források szerint ebben az esetben 3 milliárd dolláros nyereségre tenne szert a befektető cég. Ez persze az Nvidiának nem igazán lenne túl pozitív, nem csoda, hogy nem fűztek kommentárt a hírhez.

Az árcsökkenést  számos más tényező is befolyásolta. Főképp a bányász-láz lecsengésével hirtelen nem lett akkora kereslet a videókártyákra, az RTX-ek magas árára és minimális teljesítménytöbbletére nem igazán volt tömeges kereslet. Most pedig, hogy a bányászok is kiestek a vásárlói körökből, a használtpiacot rengeteg kártya lepte el. A ray tracing technológia sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, a játékosok nem kapkodtak túlzottan utána a kezdeti nagy hype után sem.

Forrás: Bloomberg

Ezt olvastad már?

Videókártyák mindenkinek! – A 3 legjobb ár/érték arányú VGA a piacon

Ne maradj le semmiről, kövess minket Facebookon is!

2024 leetesport.hu | minden jog fenntartva