Gaming

Milyen konzolt kérjek karácsonyra? Segítünk választani!

Drag - Csető Zsolt - 5 éve Címkék: konzol,

PlayStation 4, Xbox One vagy Switch? Nézzük, mi szól az egyes gépek mellett!

Nyakunkon a karácsony, ami egyben azt jelenti, hogy ezen a héten az ünnepek előtti vásárlási őrület is eléri a tetőfokát. Ahogy minden évben, úgy várhatóan idén is ott lesznek a slágertermékek között a különféle konzolgépek. De vajon melyikre essen a választás? Ha még gondolkodsz azon, hogy mit írj a karácsonyi kívánságlistára, esetleg csak simán meg szeretnéd lepni magad valamivel az év végén, akkor segítünk dönteni!

PlayStation 4

A meglehetősen felemás előző generáció után a Sony újból régi fényében tündököl: a PlayStation 4 eladásai szárnyalnak, miközben a játékkínálatra sem lehet panasza a gamereknek. Ha az exkluzív címek mennyiségét és minőségét tekintjük, akkor a PS4-gyel valóban nehéz felvenni a versenyt, hiszen csak idén olyan nagyágyúk debütáltak a platformon, mint a God of War, a Marvel’s Spider-Man, a Detroit: Become Human vagy a Shadow of the Colossus. Ráadásul a jövőkép is egészen biztató, hiszen hiába lép már be a konzol most már életciklusa utolsó szakaszába, így is számíthatunk még olyan címekre a jövőben, mint a The Last of Us Part II, a Death Stranding, a Days Gone, a Ghost of Tsushima vagy a Medievil.

Aki csúcsminőségre vágyik, az a normál és a Slim modell helyett dönthet a PS4 Pro mellett is, amely 4K és HDR gaminggel várja a maximalistákat – nem mellesleg megnyitja az utat a PlayStation VR előtt is, amely jelenleg a virtuális valóság egyetlen elérhető formája konzolokon. Aki viszont éppen ellenkezőleg, a pénztárcabarát megoldások híve, az a PlayStation Plus előfizetés mellé (ez kell a multiplayerhez – kivéve a free-to-play címeknél) havi 2-3 ingyen játékot is kap az évi 14-18 ezer forintért megvásárolható tagság mellé.

  • Mennyibe kerül? A Slim változat az év végi akcióknak hála már 70 ezer forint környékén megvásárolható, míg a PS4 Pro csomagok jelenleg 105 ezer forintnál kezdődnek. Utóbbihoz a PlayStation VR kezdőcsomag 70 ezer forintért szerezhető be.
  • Mik a legjobb exkluzív játékok? God of War, Uncharted 4, Bloodborne, Marvel’s Spider-Man, Horizon Zero Dawn, The Last of Us Remastered, Shadow of the Colossus, Gran Turismo Sport, Detroit: Become Human

Xbox One

Létezik egy mondás, miszerint 90 százalékban mindegy, hogy PS4-et vagy Xbox One-t veszel, hiszen a külsős kiadók / fejlesztők játékai úgyis megjelennek mindkét platformra. Nos, ebben van igazság, hiszen tényleg hatalmas az átfedés a két kínálat között, aki azonban inkább a Microsoft exkluzívjaihoz vonzódik, de nem engedhet meg magának egy gamer PC-t, annak elég jó alternatíva az Xbox One. Más konzolon ugyanis nem érhetőek el az olyan címek, mint a Forza Motorsport és a Forza Horizon széria, a Halo 5, a Gears of War 4 vagy éppen a Sea of Thieves.

A PS4-hez hasonlóan itt is van olcsóbb (Xbox One S) és drágább (Xbox One X) alternatíva, utóbbi ráadásul jelenleg a piac legerősebb konzolgépe: a legtöbb multiplatform játék ezen mutat a legjobban. Így ha a lehető legjobb minőségben szeretnéd játszani konzolon a legújabb címeket, mint a Red Dead Redemption 2 vagy az Assassin’s Creed Odyssey, akkor az Xbox One X-ből sajtolhatod ki a legtöbbet. Emellett mindenképpen meg kell említeni az Xbox Game Pass szolgáltatást, ami havi 3000 forintért egy több mint 100 játékból álló könyvtárhoz biztosít hozzáférést – sok esetben már a premier napján bekerülnek ide a legújabb játékok, így nagyon megérős előfizetésről beszélhetünk.

  • Mennyibe kerül? Az S verzió akciósan szintén már 70 ezer forinttól elérhető, míg az Xbox One X nagyjából kétszer ennyiről indul.
  • Mik a legjobb exkluzív* játékok? Forza Horizon 4, Forza Motorsport 7, Halo 5, Gears of War 4, Sea of Thieves, Ori and the Blind Forest, Cuphead (*többségében PC-n is elérhetőek)

Nintendo Switch

A konzolos iparág nagy öregje, a Nintendo ebben a generációban a Wii U buktája után újból belenyúlt a tutiba, a Switch ugyanis repülőrajtot vett tavaly. Funkcionalitásában mindenképpen ez a konzol a legkülönlegesebb a három közül, hiszen nem csak a tévére kötve használhatjuk, de felkaphatjuk és magunkkal is vihetjük. Sőt, a különleges kialakításnak köszönhetően a kijelzőt bárhol kitámaszthatjuk, hogy aztán a leválasztható JoyCon kontrollerekkel kihívjuk egy Mario Kart- vagy egy Smash Bros-párbajra a haverokat. A játékkínálatból nem hiányoznak a Nintendo patinás franchise-ainak legújabb darabjai, mint a Zelda: Breath of the Wild, a Super Mario Odyssey vagy a Super Smash Bros. Ultimate, így aki a hamisítatlan Nintendo-esszenciát keresi, az itt rögvest megtalálja.

Online szolgáltatásokban és hardveres teljesítményben a Switch sajnos elmarad a két riválistól, utóbbi következtében pedig a multiplatform játékoknak csak egy része jelenik meg Switch-re is – a Red Dead Redemption 2-t vagy éppen a legújabb Call of Duty-t például itt hiába keresed. A Nintendo saját játékai azonban bőven kárpótolnak mindezért, a japánok által képviselt minőség és utánozhatatlan báj ugyanis ott van a Switch kínálatában is.

  • Mennyibe kerül? A Switch-ből – a másik két géppel ellentétben – csak egyetlen fajta változat létezik, ebből az alapkiszerelés kicsivel 100 ezer forint felett indul.
  • Mik a legjobb exkluzív címek? The Legend of Zelda: Breath of the Wild, Super Mario Odyssey, Super Smash Bros. Ultimate, Mario Kart 8 Deluxe, Xenoblade Chronicles 2, Mario + Rabbids: Kingdom Battle, ARMS, Splatoon 2

Melyiket válasszam akkor?

Összegezve a fentieket, leginkább az alábbi szempontok alapján érdemes egyik vagy másik konzol mellett dönteni.

  • PS4: ha a legnagyobb és legváltozatosabb exkluzív kínálatra vágysz, vagy ha ki szeretnéd próbálni a VR-t.
  • Xbox One: ha a jelenlegi legerősebb hardvert szeretnéd (Xbox One X), vagy ha olcsón szeretnél sok játékkal játszani.
  • Switch: ha nem csak otthon, hanem út közben vagy a haveroknál is játszanál, vagy ha egy ideális második számú konzolt keresel, merőben más játékkínálattal.

Reméljük, hogy tudtunk segíteni, és sokatoknál ott lesz majd a hőn áhított masina a fa alatt!

Ezt olvastad már?

Milyen középkategóriás gépet vegyünk Karácsonyra?

Ne maradj le semmiről, kövess minket Facebookon is!

2024 leetesport.hu | minden jog fenntartva