Tech

Milyen gépet vegyünk 150 ezerért? – Gépépítés karácsonyra!


Gépépítés, a legjobb ár/érték arány szem előtt tartásával.

Az új számítógép már évek óta a legnépszerűbb slágerek egyike karácsonykor. Az alsó kategóriában pedig elég nagy a káosz, főleg akkor, ha korlátozott pénzmag áll a rendelkezésünkre. Természetesen nulláról a legnehezebb építkezni, a későbbiekben jóval olcsóbb lesz 1-1 hardver frissítése egy erősebb darabra, de ehhez egy jó alapra van szükségünk, ha mindenből a legolcsóbbat választjuk, akkor könnyen mehet tönkre elég hamar a gép. Az karácsony előtt szokás szerint ezúttal is feljebb kúsztak az árak, így szinte minden alkatrész drágult. A középkategóriás gépépítés után nézzük, mire megyünk, ha 150 ezer forint van a tarsolyunkban!

Processzor

AMD Ryzen 3 1200

25 500 Ft

A processzor esetén elég nehéz a döntés. Az Intel már szinte egyáltalán nem került szóba, tekintve a brutális áremelkedéseket, ellenben az AMD házon belül két processzort is versenyeztet az alsóbb kategóriában. A 2200G helyett mégis az 1200 mellett tettük le a voksunkat, egyszerűen az ár/érték arány miatt, tekintve hogy a 2200 G is hasonló teljesítménnyel rendelkezik, ellenben 8 ezerrel többet kell leszurkolnunk érte. A Ryzen 3 1200 pedig bőven elegendő még egy középkategóriás kártya kihajtásához is.

Alaplap

ASRock B450M-HDV

20 000 Ft

Lapból ezúttal is egy ASRock mellett döntöttünk, ugyanis remek ár/érték aránnyal bírnak. Ennyi pénzért kapunk 6 db USB portot, amiből 4 már 3.1-es, van rajta M.2 csatlakozó, és egy szerényebb VRM hűtés. Ha a későbbiekben Ryzen 5-re váltanánk, akkor sem lesz probléma, bírni fogja a lap, de még egy lightosabb OC elől sem kell félnünk.

Memória

Patriot Viper 4 8GB (2x4GB) DDR4 3000MHz

22 000 Ft

A Ryzenek szeretik és ki is használják a magasabb órajelű memóriákat. Ár/értékben az Patriot Viper pedig nagyon ütős. Szerencsére az utóbbi időben egész jó áron mennek a DDR4-es memóriák, ha minden igaz jövőre pedig még kedvezőbbek lesznek azok a bizonyos árcédulák! A fentebbi modulok ráadásul dual channel kiszerelésben kaphatóak, szóval a teljesítményt is maximalizáljuk velük.

Single vs. Dual Channel – Mennyit számít a játékokban?

Videókártya

GTX 1050 D5 2GB

42 000 Ft

A videókártya a legnehezebb kérdés, tekintve hogy az alsó kategóriában nem túl széles a választék jó ár/érték arány tekintetében, ezért az egyik legolcsóbb 1050-et választottuk, ami még mindig egész jó vétel. A játékokat kompromisszumokkal még mindig elég szépen futtatja, viszont ha valami, akkor ez az a pontja a gépnek, ahol érdemesebb lehet egy kicsit többet belefeccölni. Ha tudunk még 15 ezer forintot rászánni, akkor egy lényegesen jobb ár/érték arányú kártyát pattinthatunk be a gépbe, az RX 570 személyében, ami kétszer olyan erős, mint az 1050.

 

 

 

 

A kártyák erősorrendje |Forrás: Techpowerup

Videókártyák mindenkinek! – A 3 legjobb ár/érték arányú VGA a piacon

Tápegység

FSP SP500-A 450W

10 000 Ft

Tápból nem kell a több száz wattos megoldásokat keresni, hiszen a gép nem fog eleve sokat enni. Viszont a minőségre mindenképp oda kell figyelni. Az FSP-vel nem igazán lehet mellényúlni, remek ár/érték aránnyal rendelkezik és megbízható tápokat gyártanak.

Gépház

Zalman ZM-R1

14 000 Ft

Az R1 is egy visszafogottabb, letisztult típusa a Zalmannak, amely kábelmenedzsmentes, jól szellőző, kapott porszűrőket is és ráadásul zajszigetelt is. Az anyaghasználata meglepően jó az olcsó mivolta ellenére, emellett a házon állíthatjuk a ventilátorok fordulatszámát és akár vízhűtést is pakolhatunk bele. Rengetegen a legjobb belépőszintű háznak tartják a rengeteg extra miatt, ráadásul kapható fehér verzióban, ami még vadabb.

Az 5 legjobb olcsó gépház – Amelyekben biztosan nem fogsz csalódni!

SSD/HDD

SSD: Crucial BX500 240GB12 500 Ft)
HDD: Toshiba P300 1TB (11 700 Ft)

A 150 ezres megkötés miatt választanunk kell a HDD és az SSD közül. Szerencsére bármelyiket bepattinthatjuk utólag is, ha egy kis pénz áll a (gép)házhoz. Az SSD árcsökkenéseknek köszönhetően már nem kell 120 GB-os verzióval beérnünk, ugyan ennyiért már 240-es verziókat vágnak utánunk, ami nagyon kellemes. A HDD-k tekintetében nem történt túl sok változás, a Toshiba P300 még mindig remek ár/érték arányú, emellett megbízható és gyors, 7200-as fordulatszámmal rendelkezik. Jó pár játék meghálálja, ha az SSD-re pakoljuk, talán a PUBG az, aminél szinte elengedhetetlen az SSD beszerzése.

Végösszeg: 145 200 Ft

Ez az az a gép, ami alá egyszerűen nem érdemes menni, ha újonnan vásárolunk minden alkatrészt. Ennyiért pedig egyetlen mai játékkal sem lesz probléma, persze csak akkor, ha a beállításokat nem toljuk fel a maximumra. Alacsony-közepes beállítások mellett viszont bőven eljátszogathatunk, ha pedig megfontoljuk az RX 570 upgrade-et, akkor meg aztán végképp nem kell túl nagy kompromisszumokat kötnünk.  Azt bátran kijelenthetjük, hogy ez egy remek alap, amit a későbbiekben nyugodtan lehet fejleszteni, a gépek alapjai pedig bőven rendben vannak.

A játékok valahogy így fognak futni:

Ezt láttad már?

Milyen középkategóriás gépet vegyünk Karácsonyra?

Ne maradj le semmiről, kövess minket Facebookon is!

2024 leetesport.hu | minden jog fenntartva