Tech

Kiszivárgott a teljes 3. Ryzen generáció a rajt előtt – Íme a híres Zen 2!


Az AMD súlyos csapást mérhet az Intelre hamarosan.

Még pár nap van hátra a január 8-áig, ekkor veszi kezdetét ugyanis a CES 2019, amire az AMD nagy bejelentéssel készül, legalábbis ezt ígérték. A mai napon viszont egy orosz beszállítónál feltűntek az AMD újdonságai. A weboldal tartalmát természetesen sikeresen lementették, ezzel leleplezve a teljes új generációt, ami már 7 nanométeres technológiával készült, míg a jelenlegi 2. generációt 12 nanométeren szállította a gyártó.

A foglalat marad, de feltűnt egy újdonság, a Ryzen 9 személyében, ezt valószínűleg az Intel i9 ellenfele lesz, ám a 16 maggal elég jó előnnyel indul a kék vetélytársához képest. Az alap és a turbofrekvencia területén is sikerült javulást elérni, a Ryzen 9 3800X például alapon 3,9 GHz-en üzemel, de a turbóval egészen 4,7 GHz-ig képes elmenni. A fogyasztás tekintetében 125 W-os TDP-vel rendelkezik a legerősebb Ryzen, ami az i9-es ellenfelétől 30 Wattos többletet jelent, viszont az i9 csak papíron fogyaszt 95 Wattot, szóval várjuk ki a végét!

A középkategória tekintetében is történt változás, ugyanis a legkisebb Ryzen 5 is 8 magot, illetve 16 szálat kapott, az órajelek tekintetében pedig óriási előrelépés történt, ugyanis 3,6 illetve 4 GHz-es alapórajellel rendelkeznek a Ryzen 5-ös modellek.

A legolcsóbban ezúttal is a Ryzen 3-as modellek, amelyek immáron 6 maggal és 12 szállal büszkélkedhetnek. Az 50 W-os fogyasztás is teljesen korrekt ehhez képest. Egyedül az órajelek tekintetében lehet okunk némi panaszra, de a 3,2 illetve a 3,5 GHz sem olyan rossz, főleg ha megfelelő árral társítják.

Az AMD ezekkel a termékekkel könnyen leigázhatja a hardverpiacot, főleg ha igazak a korábbi pletykák és a Zen 2 tényleg javul IPC-ben, ami a 7 nanométeres gyártástechnológia mellett nagyon valószínűnek tűnik. A fentebbi adatokat persze érdemes pletykaszinten kezelni, de olyan közel van már a bejelentés, hogy simán elképzelhető, hogy ez lesz a CES-en is a bemutatott felhozatal. Azért egy jó árnak is örülnénk, reméljük az AMD nem száll el az árazással sem.

Forrás: Techpowerup.com

Ezt olvastad már?

A saját befektetői perlik az Nvidiát, a vád: átverés

Ne maradj le semmiről, kövess minket Facebookon is!

2024 leetesport.hu | minden jog fenntartva