Hearthstone

Mikor kell gyengíteni? Íme a hivatalos nerf-filozófia a Basic és Classic lapok kapcsán


Iksar beavatott bennünket a részletekbe.

Ha egy pakli vagy egy lap túlságosan erős, akkor azt gyengíteni kell – ebben nincs semmi bonyolult, számtalanszor láttunk már erre példát a Hearthstone-ban az elmúlt években. Igen ám, de mi a helyzet a lapkészlet alapját képező Basic és Classic kártyákkal? Hiszen a kiegészítők jönnek-mennek, ezek viszont mindig ott vannak – emiatt simán előfordulhat, hogy egy pakli egy rövidebb-hosszabb időszakon keresztül tényleg nagyon erős, de aztán (például egy rotáció következtében) hirtelen legyengül. Mi ilyenkor a helyes eljárás?

A Hearthstone fejlesztőcsapatának egyik vezető dizájnere, Dean “Iksar” Ayala nemrégiben bevezetett bennünket egy kicsit abba a filozófiába, ami a Basic és Classic lapok nerfelése kapcsán él. Íme a legfontosabb gondolatok:

  • A nerf elsősorban azoknál a Basic / Classic lapoknál merül fel, melyek túlságosan sokfajta pakliban bukkannak fel egy-egy class-on belül, ugyanakkor hozzátesznek az adott hős identitásához, ezért nem szeretnék kivezetni őket a Wild módba. Ezért is kapott gyengítést nemrég a Wild Growth és a Nourish: ezek “auto-include” lapok voltak a legtöbb Druid deckbe, ami probléma volt, ugyanakkor jól hangsúlyozzák a class egyik identitását, a mana rampet.

  • Szeretnék, ha a kiegészítők kellően hangsúlyosak lennének, ezért sem egészséges, ha túl sok a “kötelező” Basic / Classic lap.
  • Tény, hogy ez utóbbi növekvő terhet rak a játékosokra, hiszen ez egyben azt is jelenti, hogy kevesebb kártyára lehet hosszú távon is építeni. Ezt igyekeznek segíteni olyan változásokkal, mint a megnövelt átlagos goldmennyiség a Questeknél vagy éppen a több mint 20 ajándék pakkot adó New Player Experience Rank 50 és 25 között.
  • A legfontosabb üzenet, hogy rövid távú problémákat soha nem fognak Basic / Classic lapok gyengítésével megoldani – ezt csak akkor lépik meg, ha az hosszú távon is a játékot szolgálja.

Lényeg a lényeg: az, hogy egy Basic vagy Classic lap önmagában erős, még nem ok a nerfre – emiatt Iksar szerint az olyan kártyák, mint az Al’Akir, a Frothing Berserker, a Fireball vagy éppen a Tirion Fordring nincsenek veszélyben, hiszen ezek nincsenek ott majd’ minden deckben a saját class-on belül. Ha viszont egy lap túlságosan is kötelező mindenhova, vagy éppen jelentősen csökkenti a design space-t (mint anno a Fiery War Axe), akkor azt a jövőben is gyengíteni fogják.

Ne maradj le semmiről, kövess minket Facebookon is!

2024 leetesport.hu | minden jog fenntartva