Gaming

Nincs több mém? Nincs több emote? Így nehezítheti meg az Article 13 az európai streamerek életét


A legrosszabb rémálom hamarosan valóra válhat.

2018 decemberében váratlan emailt kaptak a Twitch közösség tagjai, melyet maga a platform CEO-ja, Emmett Shear küldött. Arról beszél, hogy milyen lehetséges következményei lehetnek annak, ha a 13-as cikkely tényleg életbe lép az EU-ban.

Az Európai Parlament szeptember 13-án fogadta el a 13-as cikkelyt, azóta az internet egy emberként fogott össze ellene, az online petíciót már több mint 4,5 millió ember írta alá.

Bár a szabályozás az internet nagy részére hatással lehet, de természetesen a Twitch, YouTube és hasonló oldalak lesznek a legnagyobb bajban. Azok az oldalak, ahol már kialakul üzleti modellek épülnek a tartalomszolgáltatásra, melynek szerves részei a mémek és emote-ok is. De nem is maguk az oldalak, sokkal inkább a felhasználók isszák majd meg a levét, mindjárt mondjuk is, hogy miért.

A YouTube nemrég posztolta a következő képet. Így nézhet ki a népszerű portál, ha a 13. cikkely életbe lép:

Az Article 13 fő célja, hogy segítse a tartalom gyártókat megvédeni a saját produktumaikat. Ezzel semmi baj nem is lenne, a készítők mindig is arra vágytak, hogy hatékonyabban tudják védeni a saját dolgaikat az interneten. A probléma viszont az, hogy a rendelet bőven túlmegy az ésszerűség határain.

Jelen állás szerint ha egy streamer más tulajdonát használja fel annak engedélye nélkül, ő maga a felelős a következmények miatt.

A 13. cikkely értelmében azonban ez változik, ha például egy streamer valamilyen jogvédett zenét használ a streamjében, és annak a készítője ezt nem hagyta jóvá, nem csak a közvetítőé a felelősség, hanem a Twitch vagy a YouTube is megütheti a bokáját.

Ez egyértelműen arra fogja sarkallni az érintett oldalakat, hogy sokkal szigorúbban ellenőrizzék az oldalaikon megjelenő tartalmakat. Legyen ez kép, videó, GIF, hang, vagy bármilyen média.

Jelen pillanatban a stream zárása után történik egy “átvilágítás” mely során a jogvédett tartalmat lenémítja a Twitch a visszajátszás alatt. Ha a rendelet életbe lép, élő adás közben fog megtörténni az ellenőrzés, vagy még a stream kezdete előtt kellene ellenőrizni, hogy a streamben megjelenő összes média a közvetítő tulajdona. Ezt azért érlelgessük…

Egyelőre azonban az Article 13 nem lépett életbe. A részletes kidolgozása zajlik éppen. Ha elkészül a végleges leírás, szavazás elé kerül. Ha a szavazás “sikeres lesz”, az életbe lépteti a 13. cikkelyt. Ebbe pedig inkább bele sem szeretnénk gondolni.

Ti is tehettek a dolog érdekében. Használjátok a közösségi médiákban a #SaveYourInternet hesteget és írjátok alá a petíciót ITT.

Ezt olvastad már?

“A Bloodborne segített feldolgozni, hogy transznemű vagyok” – egy férfi testbe született gamer lány vallomása

Ne maradj le semmiről, kövess minket Facebookon is!

2024 leetesport.hu | minden jog fenntartva