Gaming

Még tart a fűtési szezon! – Megérkeztek az AMD Radeon VII tesztek


A vörösök új csodafegyvere megérkezett.

Annak ellenére, hogy az Nvidia CEO-ja leszólta, rengetegen vártak az AMD új felsőkategóriás kártyájára. Nem csoda, hiszen a konkurens RTX-ek méregdrágák lettek, ezért mindenki a Radeon VII-től várta a megváltást. Sajnos nagyon úgy fest, hogy ez nem jött el, ugyanis feloldották az embargót, ma pedig elkezdtek szállingózni a független tesztek, amelyekből kiderült, hogy nem lesz itt semmiféle trónfosztás.

A kártyák specifikációi / Forrás: Prohardver.hu

Eredetileg az AMD az RTX 2080 ellen indította a Radeon VII-t, ez látszik az árazásán is, ugyanis mindkét termék 700 dolláros árcédulát kapott. Az AMD telepakolta számolóegységgel és memóriával az új Radeont, ezzel együtt viszont a fogyasztás is jócskán megnőtt. A fejlettebb gyártástechnológiának köszönhetően viszont elméletben simán átvehették volna a vezetést, ám ez mégsem így alakult.

A kártya életnagyságában / Forrás: Techpowerup.com

Fogyasztás, melegedés

Az új Radeon VII fogyasztása rendkívül gyengére sikeredett. Az RTX-ek sem arról lettek híresek, hogy milyen kellemesek a fogyasztási mutatóik, viszont az új Radeonnak ezt is sikerült felülmúlnia. Átlagosan, játék alatt a csúcskategóriás a RTX 2080 Ti számait hozza.

Ha a Radeon VII vásárlásán gondolkozunk, akkor egy izmosabb tápra is szükségünk lesz, ugyanis esetenként 300 Watt fölé is ment a kártya fogyasztása.

Teljesítmény

PUBG teszt / Forrás: PCgamer.com

A PUBG esetén egész kellemes teljesítményt hozott a kártya, itt valóban egy szinten volt az RTX 2080-nal. Ez azért meglepő, mert a korábbi Vegák jókora lemaradásban voltak ezen a területen.

A végeredmény / Forrás: Pcgamer.com
A végeredmény / Forrás: Techpowerup

A fentebbi grafikonokon jól látszik, hogy az összkép nem lett túl fényes. Hiába a rengeteg számolóegység és a 16 GB HBM2 memória, egy 10-15 %-os különbség van a Radeon VII és az RTX 2080 között. Ha pedig hozzávesszük a hőfokokat, a fogyasztást és a zajszintet, akkor egyértelműen a Radeon VII a párbaj vesztese.

Ez így sajnos rendkívül kevés

Az ár/érték arányban ezúttal rendkívül gyenge az új Radeon, a játékokban nyújtott teljesítménye is hullámzó, nincs Ray Tracing sem. Valószínűleg csak az AMD szimpatizánsok fogják ilyen áron ezt választani az RTX 2080 helyett.

A részletes teszteket itt és itt találjátok!

Ezt olvastad már?

Óriási bajban az Nvidia – Az olcsóbb videókártyák menthetik meg őket

Ne maradj le semmiről, kövess minket Facebookon is!

2024 leetesport.hu | minden jog fenntartva