Call of Duty

Most már tudományos tény: Az erőszakos videojátékoktól nem lesznek agresszívabbak a fiatalok


Az agresszív viselkedés okait egészen máshol kell keresni.

Sajnos még mind a mai napig elég erősen él a köztudatban az a tévhit, mi szerint a játékoktól erőszakosak lesznek a fiatalok. Ez nem csak hazánkban van így, épp ezért Oxford Egyetem kutatói megvizsgálták, hogy valóban van-e kapcsolat a két dolog között. A tanulmányban ezer 14 és 15 év közötti fiatal vett részt, a kutatások során pedig azt vizsgálták, hogy van-e bármi kapcsolat az erőszakos videojátékok és a fiatalok agresszív magatartása között.

Az eredményről a Royal Society Open Science tudományos lapban számoltak be a tudósok, arról, hogy nem találtak semmiféle kapcsolatot.

“Számos dolgot találtunk, ami agresszióhoz vezethet. Néhány különbség a nemekből adódik, míg másokat a különböző minőségű élethelyzet feszélyez, de a videojátékok egyáltalán nem okoznak gondot.”

A kutatást vezető Andrew Przybylski professzor nyíltan kimondta:

“Az erőszakos játékokból nem következik az agresszív magatartás a fiataloknál, ám más szempontok tehetnek róla. Az életkörülmények, a családi háttér sokkal inkább.”

Napjainkban egyre inkább elfogadottabb foglalkozás az, hogy valaki játszik, az esport népszerűsége pedig folyamatosan növekszik. Ennek megfelelően ezt is egyre komolyabban veszik, a brit tudósoknak köszönhetően pedig talán az aggódó szülők is belátják, hogy a fiatalokat sem kell annyira védeni az erőszakos játékoktól, elvégre egy hivatásos bokszoló sem fog mindenkit agyonütni az utcán edzés gyanánt.

Ellenben mindkettővel remekül le lehet vezetni a feszültséget, ami még hasznos is lehet a hétköznapokban. Korábban egyébként azt is bebizonyították, hogy az az akciójátékok növelhetik az agyunk szürkeállományát, sőt, a kommunikációs készségekre is kihatnak.

Ezt olvastad már?

Most már tudományos tény: az akciójátékok növelhetik az agyunk szürkeállományát

Ne maradj le semmiről, kövess minket Facebookon is!

2024 leetesport.hu | minden jog fenntartva