Gaming

Tényleg ennyire rossz lett a Metro: Exodus? Vagy az Epic áll a háttérben?


A játékosok értékelései homlokegyenest mást állítanak, mint a kritikusoké. De ki mond igazat?

Hiába volt nagy a mellény a Metro: Exodus-szal kapcsolatban, bár még eladási információink nincsenek, bukni látszik a játék. A felhasználók, magukból kikelve ostorozzák a játékot, és a fejlesztőket, illetve a kiadót egyszerre, mondván az Epic Store-os balhé után legalább a játék lehetett volna jó. De nem lett.

Aki nem ismeri a témát, érdemes elolvasni az alább linkelt irományt, ebben arról írunk, hogy hogyan került át a Steam-ről, röviddel a megjelenés előtt a játék az Epic Store kínálatába. Olyannyira hirtelen döntés volt, hogy a már elkészült dobozos verziókat át kell matricázgatni. Nem először fordul persze ilyen elő a videojáték iparban, de azért elég kínos szituáció…

A Steam Vs. Epic Store háború:

Áll a bál a Metro: Exodus körül, a kiadó offolta a Steamet az Epic kedvéért

Az átragasztott dobozok és a megjelenés körüli balhé:

Átmatricázott dobozok és hiányos Gold Edition: káosz a Metro Exodus megjelenések kapcsán

Hol lesz ennek még a vége?

Egyelőre nem tudni, könnyen lehet akkora zakó, mint nemrég a Fallout 76. Néhány nappal vagyunk a megjelenés után, a játékosoknak már bőven volt idejük felmérni, hogy mit is tud igazán a legújabb Metro, az Exodus, és nincsenek elragadtatva.

Pillanatnyilag 5.9 ponton áll a játék, ez pedig közel sem mondható jó értékelésnek. Természetesen az első metacritics-es vélemények arról szóltak, hogy milyen visszataszító húzás volt a megjelenés előtt PC-s platformot váltani (ezt egyébként maga a Steam sem hagyta szó nélkül), most már azonban sokkal inkább a játék hibáira mutatnak rá, nem is kevesen. Persze emögött könnyen lehet, még mindig, az Epic Store-ra váltás okozta harag, de nem szabad mindent erre fogni. A (csalódott) vásárlók nehezményezik például, hogy:

  • Stílust váltott a játék, már nem tiszta akció, inkább egy félig nyitott világú lövölde
  • Alapvető technikai problémák vannak, melyek legutóbb a Fallout 76-ot tették tönkre (Nincs FOV állítás, alapértelmezetten 60 FPS lock, stb.)
  • Rossz karakter design
  • Változó minőségű textúrák használata, melytől kettős látványa van a világnak
  • Általában gyengébb grafika, mint amiket a kedvcsinálókban láttunk
  • Nincsenek achievementek, nincs felhő mentés
  • Nincs hivatalos fórum, az Epic-es játékosok is Steamen kérnek segítséget (!!!)
  • Nem volt előtöltési lehetőség, mindenki egyszerre szakadt rá a szerverekre, ami…
  • folyamatosan összeomlasztotta a klienst rengeteg játékosnak

Ezek a legtöbbször szóvá tett hiányosságok, de közel sem mind. Ennél jóval hosszabb listát írhatnánk, anélkül, hogy akár csak oldalt léptetnék az értékeléseknél.

De vajon tényleg ennyire rossz lett?

Alapvetően ha ennyire sok technikai problémát, és hiányosságot látunk egy játéknál, amit a felhasználók írnak, nem kérdőjelezzük meg, hogy valósak-e a vélemények. Itt viszont tudjuk, hogy az Epic Store-os balhé hatalmas pofont adott a közösségnek. Amikor a hivatalos megerősítése megtörtént a költözésnek, több mint 1000 negatív értékelést kapott a Metro, még Steamen. Feltételezhető ennek okán, hogy a játékosokban, még mindig ég a harag a kiadás miatt, és minden hibát felnagyítva látnak, mindentől kinyílik a bicska a zsebükben.

A kérdést tovább árnyalja a tény, hogy a kritikusok (összesen 41) egy jóval jobb, 84-es összpontszámot adtak a játéknak. Többen nevezik szemkápráztatónak, hangulatosnak. Fel-fel emlegetik a S.T.A.L.K.E.R hangulatát, mely bár merőben más, mint a Metro, azért arra sem lehet sok panasz, feltéve, ha jól van kivitelezve. Fizetett kritikák lennének? Ennyivel nem valószínű, hogy jobban fizet az Epic!

Nektek mi a véleményetek a játékról? A szerencsés Steames felhasználók közt vagytok, vagy már csak Epic Store-ra sikerült beszerezni? Elégedettek vagytok, vagy összességében csalódás a Metro: Exodus? Kíváncsian várjuk a véleményeiteket kommentben!

Ezt már olvastad?

Kiderült a GTX 1660 Ti ára – Nem ez lesz az év vétele

Ne maradj le semmiről, kövess minket Facebookon is!

2024 leetesport.hu | minden jog fenntartva