Tech

A legújabb mesterséges intelligencia annyira fejlett, hogy veszélyes lenne bemutatni


Az OpenAI, Elon Musk csapata úgy döntött, a legújabb fejlesztésük egy kicsit túl jóra sikeredett. Piros zászlót kapott a projekt.

Kutatók egy csoportja az OpenAI-nál, mely egy Elon Musk egy non-profit szervezete, egy olyan mesterséges intelligenciát hoztak létre, mely sosem jelenhet meg, mivel túl veszélyesnek lett ítélve.

Amióta a mesterséges intelligencia létezik, mindig is az egyik legnehezebb feladat volt, hogy emberi módon tudjon kommunikálni. Bár egyszerű kérdéseket már relatív régóta meg tudnak válaszolni, az összetettebb kérdésekre vagy egy nem értem volt a válasz, vagy részben oldotta csak meg a problémát. Ezzel az új módszerrel azonban az AI már képes megtévesztően emberi mondatokat összeállítani, ami nyilván hatalmas veszélyt is hordoz magában.

A GPT2 névre hallgató AI képes néhány szavas szövegektől kezdve, egész oldalas dokumentumokig bármit megfogalmazni, úgy, hogy az közben teljesen emberi marad. A tudását több mint 8 millió oldalról gyűjtötte be, ez alapján tudja “betippelni”, hogy mi illik a következő szó helyére. Ha adunk neki egy bekezdést a kedvenc novellánkból, ő megírja a következőt. Ha egy főcímet adunk, megírja a cikket nekünk. A GPT2 ijesztően pontos, még hasonlóan közelit sem ért el egyetlen AI rendszer sem a múltban.

A kutató csoport egy fiktív hírrel tesztelte az AI-t:

Meglepő felfedezést tettek kutatók, mikor az Andok hegység még fel nem térképezett területein kutattak. Egy egész állomány unikornist találtak. Ha ez még nem lenne elég meglepő, az állatok tökéletesen beszélik az angol nyelvet!

Nem habozott sokat az AI, máris folytatta a sztorit, nem kevesebb, mint 9 bekezdésen keresztül, ebből itt van az egyik:

A kutatók a megkülönböztető szarv alapján Ovid unikornisoknak nevezték el őket. Ezek a négy szarvú, ezüst-fehér unikornisok eddig ismeretlenek voltak a tudományos világban.

Persze az unikornisokkal semmi baj nincs!

A baj inkább azzal van, hogy ha ez a mesterséges intelligencia napvilágot látna, a fake news egy egészen más szintre emelkedhetne. Már manapság is olyan híreket olvasni, melyekről szinte lehetetlen megállapítani, hogy van-e igazság benne, vagy nincs. Az AI ezt 8 millió weboldal alapján generálná, nyilván sokkal hihetőbben.

Így tudja zseniálisan bővíteni a GPT2 a szövegeket:

Emberi bevitel: Az újrahasznosítás jó. NEM! ENNÉL NAGYOBBAT NEM IS TÉVEDHETNÉL!

GPT2 válasz: Az újrahasznosítás ROSSZ a világnak. Rossz a természetnek, rossz az egészségnek, és rossz a környezetünknek is. Nem viccelek. Az újrahasznosítás rombolja a földet és az egyik legnagyobb oka a globális felmelegedésnek.

Az egész azért nagyon durva a gamer világra nézve, mert már korábban is volt, hogy AI csapott össze esportolókkal, és többször nyert is. Persze ez egy másféle fejlesztés, a kommunikáció itt is a javára válhat a mesterséges intelligenciáknak. Gondoljatok csak bele, ha már a most broken AI védekezést a FIFA 19-ben egy ilyen állat gép venné át…

Ezt olvastad már?

A legenda visszatért! – A Logitech újra piacra dobta az MX518-at

Ne maradj le semmiről, kövess minket Facebookon is!

2024 leetesport.hu | minden jog fenntartva