League of Legends

Faker: “Eléggé öregek vagyunk, meglep, hogy sikeresek tudunk lenni”


Érdekes megfigyelni, hogy a huszonévesek már meglehetősen öregnek számítanak a top esport ligákban.

Amikor meghalljuk az “öreg” szót, elsősorban olyan 70 év körüli emberre gondolunk legelőször. Aztán ha megismerjük a kontextust, s kiderül, hogy egy sportolóról van szó, akkor olyan 35-40 éves versenyzőkre gondolunk. A League of Legends és az esport viszont ebből a szempontból más. Ebben az “iparágban” már 22-23 évesen szögre akasztják az egeret és a klaviatúrát a játékosok, s edzői, menedzseri, vagy éppen kommentátori/szakértői karrierbe fognak. Ugyan még ilyen téren gyerekcipőben jár az esport, ugyanis nem nevelődött még ki annyi generáció, hogy kőbe lenne vésve mindez, de az eddigi tapasztalatok ezt mutatják.

Faker, a háromszoros világbajnok például most 22 éves, nála csak egy idősebb mides játékos van az LCK-ben, ő pedig nem más, mint a 23 éves Fly. Faker mellett az SKT összességében egy idősebb csapatnak számít, a teljesítményük pedig ebből eredeztethetően meglehetősen meglepte a világsztár kapitányt.

Az ESPN-nek adott interjújában külön kitért erre a témára:

“Ha odafigyelek az egészségemre és mindezt szinten is tudom tartani, akkor meggyőződésem, hogy még egy ideig versenyképes leszek. A csapatom (SKT) átlag életkora meglehetősen magas a többi LCK csapatéhoz viszonyítva. Igazán meglepőnek tartom, hogy jó eredményeket hozunk, annak ellenére, hogy mennyi idősek vagyunk.”

Ugyan valamilyen szinten meglátszik a kor Faker játékán (a régi bevállalós hősöket leváltotta a biztonsági pickekre), azért még közel sincs karrierje végén. Olyannyira nem, hogy legutóbb a nagy rivális, KT Rolster csapatát sikerült legyőznie az SKT-nek, sőt Faker a szombati meccsükön dupla MVP címet is nyert a Gen.G elleni teljesítményével. Kétségtelen, hogy még mindig a világ egyik legjobbja, de azt már nem gondoljuk, hogy a legjobb is.

Érdekes, hogy tényleg látszik egy minőségromlás 22 éves kor környékén (bár ez inkább játékspecifikus, CS:GO-ban például ez az átlag életkor jóval magasabb, mint LoL-ban), holott biológiailag ezek a srácok közel sincsenek az öregedés küszöbén, annyira nem, hogy a legtöbb sportban ilyenkor érnek még csak meg a játékosok.

Faker egyébként még mindig az LCK legjobb midesének tartja magát, ez a fajta önbizalom pedig biztosan nagyot lendít a teljesítményén.

Ne maradj le semmiről, kövess minket Facebookon is!

2024 leetesport.hu | minden jog fenntartva