Gaming

Használt Piac: 5 éves processzorral a mai játékokat? Felkészül az Intel i7-4790K


Megjelenéskor hatalmasat szólt, és rengeteg felhasználó a mai napig ilyen processzorral tolja a játékokat. Vajon van piaca 2019-ben az i7-4790K-nek?

A processzor piac kicsit érdekes helyzetbe került az elmúlt időszakban. Az Intel olykor mintha saját magát gáncsolgatná, az AMD pedig bár egyre fejlődik a Ryzen szériával, még mindig nem sikerült komoly riválissá kinőnie magát. Most, ha nem is a processzorok hőskoráig ugrunk vissza, fél évtizedes vasat fogunk górcső alá venni, mely akár hiszitek, akár nem, még mindig jó szolgálatot tehet egy “budget PC”-ben.

Nem tudom mennyire jogos budget PC-nek hívni egy olyan eszközt, melyben egy olyan negyedik generációs i7-es processzor van, ami így futtatja a mai játékokat, magas beállítások mellett:

A videóban jobb oldalon egy szuper OC mód látható, alapból a 4.4GHz elérhető.

Mielőtt belemennénk:

Fontos tudni az i7-4790K-ról, hogy vannak olyan technikai akadályai, melyek ma már problémát okozhatnak. Először is a foglalat: A 4790K még 1150-es aljzatot használ. A második fájdalmas hátrány, hogy nem támogatja a manapság már teljesen természetesnek számító DDR4-es memória modulokat. Persze a fenti videóból is lejön, nem feltétlenül olyan nagy probléma ezek hiánya, azonban az ehhez passzoló alaplapok sem lesznek annyira jól felszerelve, mint egy 1151-es deszka.

Technikai adatok:

Az Intel i7-4790K alap órajele 4GHz, mely megfelelő alaplappal 4.4GHz-ig húzható. 4 maggal működik, amik 8 szálon dolgoznak. Ezek mellé sorakozik fel a 8MB cache memória, ez a 8700K-ban 12, nem olyan nagy a különbség 3 év távlatában. Tulajdonképpen ezekkel a számokkal, sőt gyengébbekkel is jelennek meg ma középkategóriás processzorok, így panaszra semmi okunk nem lehet. Természetesen rendelkezik beépített videokártyával, ezt azonban senkinek nem ajánljuk, hogy egyáltalán megpróbálja játékra használni, fájdalmas vége lehet.

Ha kontextusba szeretnénk helyezni, hogy valójában mire is képes a 4790K, érdemes néhány Ryzen processzor mellé állítani az 5 éves Intel CPU-t. Vegyük például a Ryzen 3 1300X-et. Az AMD processzora 2017-ben jelent meg és ugyan úgy 4 maggal rendelkezik mint a rivális, viszont nincs 8 szálas működés. Hiába a fejlettebb gyártási technológia, jóval alulmarad teljesítményben az 3 évvel korábbi processzorral szemben. Ami már méltó kihívója, sőt inkább le is győzi, az a Ryzen 5 2600. Itt is tudunk olyan szempontokat találni, ahol a 4790K felülkerekedik, itt már sokkal inkább jellemző a Ryzen diadala.

Van értelme most ilyen processzorra váltani?

A válasz ebben az esetben egy combos nem. Az i7-4790K sajnos nagyon jól tartja az árát, 60-70 ezer forint környékén lehet csak megkapni a procit, természetesen garancia nélkül. Ennyi pénzért inkább megvennénk az i5-8400-at, ami 3 év garanciával, bontatlanul lehet a miénk.

Egy forgatókönyv van, amikor megéri az i7-4790K. Akkor tudunk igent mondani, ha jelenleg is egy 1150-es alaplap van a fejleszteni kívánt PC-ben. Ebben az esetben jobb processzort el sem tudnánk képzelni, de ez tényleg csak akkor éri meg, ha nem akarunk több pénzt rászánni, és maradunk inkább a régi alaplapnál és a DDR3-mas memória moduloknál.

GTX 680 napjainkban? Miért is ne!

Használt Piac: Van még helye a mostani játékok mellé egy használt GTX 680-nak?

Magyar Xbox közösség: mindent a kedvenc konzolodról. Hasznos infók, tanácsok, adás-vétel, humor, dühöngő! Csatlakozz ITT

Ne maradj le semmiről, kövess minket Facebookon is!

2024 leetesport.hu | minden jog fenntartva