Tech

Google Stadia: Hatszor gyorsabb mint egy Play Station 4!


Itt van minden infó arról, mit tudunk eddig, a Google Stadia tech hátteréről, és mire számíthatunk ezek alapján.

A Google Stadia bejelentés sokkal több kérdést tett fel, mint amennyit megválaszolt. Bár kívülről vizsgálva minden csillog-villog és remekül néz ki, a részletekben rejlik a lényeg, egy felhő alapú gaming szolgáltatásnál pedig aztán bőven van mit vizsgálódni.

A Google állítása szerint az első cél a 4K / 60 fps-es játék!

Itt nem álltak azonban meg, halmozták a kulcsszavakat, így beígértek egy szolid HDR támogatást is, sőt, a jövőben 8K-t és 120 fps-t is ígérnek.

Természetesen ahhoz, hogy 4K-ban tudjuk játszani a legújabb AAA címeket, rendkívül erős vasra van szükségünk. Itt van a Stadia egyik nagy előnye, ha megvalósul az, amit a Google ígért a bemutatón.

A Stadia ehhez hasonló eszközökön dübörög majd:

  • Egyedi x264-es processzor 2.7GHz-en, 9.5MB L2+L3 cache memóriával
  • Egyedi AMD videokártya HBM2-es memóriával, 10.7 teraflops teljesítménnyel
  • 16GB ram, melyek sávszélessége akár 484GB/s is lehet.
  • SSD háttértár

A Digital Foundry egy nagyon részletes videóban boncolgatja a Google Stadia szolgáltatást, érdemes vetni rá egy pillantást:

Érdekesség, hogy bár a múltban a Google mindig az Nvidia technológiáira építkezett, most inkább az AMD mellett tették le a voksukat. Nincs ezzel semmi probléma, az AMD is nagyon jól ismeri a gaming piacot, pláne konzolokon vannak hatalmas előnyben.

Bár a pontos specifikációról nincs több információnk annál, amit fentebb leírtunk, valahol a Radeon RX Vega 56 környékén kell gondolkodni.

Az elért teljesítmény 78% nagyobb mint egy Xbox One X-é, és 5.8x gyorsabb egy alap Play Station 4 gépnél!

További érdekesség, hogy a hardvereket lehet halmozni. Ez röviden annyit jelent, hogy a fejlesztők ha már úgy érzik, az ígért teljesítményhez nem elég egy Stadia állomás, simán hozzányúlhatnak egy másikhoz is, annyi “gépet” használhatnak fel, amennyi kell ahhoz, hogy a játékuk az elvárt teljesítményt tudja hozni.

A Google azt is kiemelte, bár ez nem meglepetés, hogy elasztikusak ezek a gépek, magyarán könnyen fejleszthetőek, ami természetesen elvárható is, hogy a jövőben se legyen semmilyen teljesítménybeli probléma.

Ahogy érkeznek az új hírek a Stadia-ról, úgy mi is beszámolunk nektek természetesen minden részletről.

Biztos jól van belőve a gépetek?

2080 vagy 1080 Ti, de csak 80 FPS? Emiatt teljesítenek rosszul a méregdrága videokártyák

Ne maradj le semmiről, kövess minket Facebookon is!

2024 leetesport.hu | minden jog fenntartva