Counter Strike

Mi a különbség a 60 és a 144 Hz-es monitorok között?


Gyakran merül fel a kérdés, hogy mégis mi a különbség a 60 és a 144 Hz-es monitorok között, ideje tisztázni.

Egyre népszerűbbek napjainkban a 144 Hz-es monitorok, ezúttal pedig nem csupán a marketing az, ami miatt egyre többen nyúlnak rá a magasabb frissítési frekvenciás monitorokra, hanem azért, mert tényleg jobb élményt nyújtanak játék során. A 144 Hz-en már a gyártók túlléptek, léteznek 180 és 240 Hz-es modellek is, ám a 144 Hz megfizethető és kellően nagy lépés a 60 Hz-hez képest, ezért maradtunk a 144 Hz-es példánál.

Mi az az fps?

Az fps, az a frame-per-second, azaz az egy másodperc alatt megjelenő képkockák száma. 25 fps felett már nem szaggatásnak érzékeljük a látottakat, de minél magasabb az fps, annál kevésbé megterhelő az agyunknak feldolgozni a látottakat.

De az emberi szem 30 fps-t lát

a

Ezt a baromságot gyakran ismételgetik a laikusok. A 30 és 60 fps különbségét könnyedén illusztrálhatjuk a fentebbi gif segítségével, amelynek a jobb oldali verziója a 30 fps-el, bal oldali variánsa pedig 60 fps-el fut. Ugye, hogy a bal oldali simábbnak tűnik? Akit ez sem győzött, meg, annak ezt a képet ajánlom, itt még jobban látható a különbség.  Ha pedig szoktatok gameplay videót nézni Youtube-on/Twitch-en, ott is ki lehet próbálni, hogy milyen az adott videó 30 és 60 fps mellett.

Miért jobb a 144 Hz-es monitor?

tearing illusztráció | Forrás: wikipedia
  • Kevesebb képtörés (tearing) jelentkezik a magasabb frissítési rátájú monitoroknál, ezt szokták még csíkozódásnak is nevezni.
  • Ezen túl pedig folyamatosabbnak látjuk a képet, ami miatt kevésbé fárad el a szemünk, ha hosszabb időt töltünk a számítógép előtt.
  • Könnyebben tudunk sprayelni: A 60 képkocka helyett 144-et látunk egy másodperc alatt, így több, mint kétszer annyi információt, visszajelzést kapunk a játék részéről, emiatt könnyebben tudjuk kontrollálni a fegyverünket
  • A gyorsabb mozgás miatt realisztikusabbnak tűnik minden, nem csupán a játék közben
  • Nyersebb, gyorsabb input érzés

3kliksphilip videója nagyszerűen mutatja a különbséget:

Mikor felesleges a 144 Hz?

A 144 Hz-es monitorokat csak olyankor éri meg megvásárolni, ha a gépünk ki bír préselni magából 144 fps-t a kívánt játék alatt, különben nem lesz sokkal jobb a helyzet. Ez CS:GO alatt nem jelent olyan hatalmas problémát, de az újabb, szebb grafikájú játékok esetén sokszor elég erős gép kell ahhoz, hogy meglegyen a 144 fps.

Megéri kifizetni a felárat a 144 Hz-ért?

Ez az, amit neked kell eldöntened.

Ha nem akarsz hátrányba kerülni CS:GO-ban mások ellen és pénzed is van rá, akkor természetesen megéri megfizetni a különbözetet, főleg ha ügyesen is játszol. Ha pedig olyan játékokkal játszol, ahol nem igazán van meg a 144 fps, akkor már kevésbé éri meg először egy ilyen monitorra beruházni.

Ha pedig már beruházol rá, akkor azt tudni kell, hogy nincs olyan hatalmas különbség a gyártók között, ugyanis sok monitor ugyan azt a panelt használja, még akkor is, ha más márkából valók. A különbség leginkább a hozzáadott dolgokban kell keresni (extra usb, fejhallgató tartó, jobb menü, egyéb extra funkciók), emiatt a 144 Hz-es monitorok között igazi teljesítménybeli különbség nincs.

 

Borítókép:LG

Ne maradj le semmiről, kövess minket Facebookon is!

2024 leetesport.hu | minden jog fenntartva