ÜTKÖZÉSPONT – egy izgalmas játék, ami megmentheti az életed

Mindenki látott már a tévében valamilyen helyszínelős krimit. Népszerűségük érthető, hiszen kétségkívül szórakoztató figyelemmel kísérni, ahogy a profi nyomozók az apró nyomokból és elejtett félszavakból, csalhatatlan logikával következtetnek valószínűtlennek tűnő eseményekre és magabiztosan szorítják sarokban a minden hájjal megkent bűnözőt. Ki ne játszott volna el a gondolattal, hogy vajon neki is összeállna-e a kép?

Nos, a MÁV jóvoltából itt a lehetőség: lehet menni helyszínelni.

És tényleg! A MÁV idei közlekedésbiztonsági kampánya valami egészen újszerű ötlettel rukkolt elő. Nem csak a szokásos tájékoztató kiadványokkal és hasznos weboldalakkal szeretnék mindenkinek a figyelmét a problémára irányítani, hanem egy érdekes online helyszínelő játékkal is.

Szomorú tény, hogy Magyarországon évente több tucat halálos baleset történik vasúti átjárókban és az illegális vasúti átkelőhelyeken. A balesetek szinte kivétel nélkül a síneken áthaladók figyelmetlenségéből, valamint a szabályok tudatos figyelmen kívül hagyásából adódnak. A fiatalok különösen veszélyeztetettek – természetesen az autóvezetők mellett -, hiszen hajlamosak a mobiljukba feledkezve, a külvilágot kizárva közlekedni, ami bárhol komoly veszélybe sodorhatja őket, s ez a sínek közelében könnyen végzetes következményekkel járhat.

De miről van szó tulajdonképpen?

Annak érdekében, hogy a hagyományos kommunikációs csatornákon nehezen megszólítható csoportot is elérje üzenetével a MÁV, idén arra gondoltak, hogy megpróbálják az eseményeket közelebb vinni a közönséghez. A hírportálokon olvasott tragédiák távoliak, másokkal történnek. A helyszínen állva, közvetlen közelből szembesülve a következményekkel azonban egészen más hatást kelt egy-egy ilyen baleset. Ez volt az alapgondolat, amiből az ÜTKÖZÉSPONT című játék született.

A megvalósítás során pedig beleadtak apait-anyait. Valódi mozdony gyűr maga alá egy kocsit, amiből az ismert színészt, Nagy Zsoltot emelik ki a mentők, a tűzoltók és a rendőrök hathatós közreműködésével. A baleseti helyszínt teljesen körbejárhatjuk, amit a speciális 360 fokos kameratechnika tesz lehetővé. Játékosként pedig az a feladatunk, hogy kiderítsük, mi, miért, hol és hogyan történt. Ehhez össze kell gyűjtenünk a nyomokat, beszélnünk kell a tanúkkal és szakértőkkel, logikus következtetéseket kell levonnunk – vagyis pontosan ugyanazt kell tennünk, mint ami egy igazi baleseti helyszínelő feladata. Hát nem sokkal szórakoztatóbb, mint a megszokott brossúrák olvasgatása arról, hogy tartsuk be a KRESZ szabályait? A játék weboldalán további információkat találsz a vasúti közlekedés biztonságát elősegítő fejlesztésekről és a leginkább érintett vasúti átjárókról.

Az ÜTKÖZÉSPONT nem fog órákat rabolni az életedből. Ha ügyes vagy, 10-15 perc alatt összeáll a kép és eközben olyan információkkal gazdagodsz, ami egyszer még megmentheti az életedet is. Nem rossz, ugye? Próbáljátok ki, érdemes.

Betöltés...
Keresés
Keresés