Xtrfy MZ1 egérteszt: 20 év tapasztalata perifériába öntve

Ha kicsit is jártas vagy az egerek világában és néztél már néhány angol nyelvű tesztvideót is, akkor bizony 100%, hogy találkoztál Rocket Jump Ninja – Zy Rykoa nevével. Több évtizedes FPS tapasztalattal a háta mögött és több száz tesztelt egér után úgy döntött, hogy végre megalkotja a “sajátját”. Az Xtrfy januárban leplezte le, hogy a következő egerük, az MZ1 alkotásában Zy is hatalmas szerepet fog kapni. A tervezéstől, a különböző formák teszteléséin át a kapcsolók kiválasztásáig. Tényleg sikerült hosszú évek tapasztalatát átültetni az egérbe? Ennek jártunk utána.

Zy és az Xtrfy MZ1

A csomagolás/doboz és a nyers adatok

 • Súly: 56g
 • Szenzor: Pixart 3389
 • Méret(mm): 111×52.5×36.5
 • Kapcsolók: Kailh GM 8.0
 • Kábel típusa: Paracord – Xtrfy EZcord® Pro
 • Polling rate: 125/500/1000 Hz
 • CPI: 400–16000
 • Talpak: Teflon (PTFE)

Az egér nem a csomagolásával fogja lenyűgözni a nagyérdeműt, de nem is ez a dolga. Az Xtrfy-tól megszokott egyszerű papírdobozban találjuk az egeret és az extrákat. Szerencsére itt sem spórolt a gyártó, a rövidke használati utasításon és a személyes köszönőlevélen kívül találunk matricát és extra PTFE talpakat is.

Külalak, gombok

A 111 milliméteres hossz bizony a kis méretű egerek közé sorolja az MZ1-et, így leginkább fingertip vagy claw fogásokhoz ajánlott. Kis tenyérrel rendelkező játékosoknak még talán a palm is összejöhet, de nem ezt célozta meg elsődlegesen az Xtrfy. A forma teljesen egyedi, nem egy népszerű design másolata. Ez a dolog akár még rosszul is elsülhetett volna, de a pár napos megszokási fázis után valamiért a nagy egerekhez szokott  tenyerem is teljesen ráállt az új perifériára.

A korábbi, M4 és M42 Xtrfy egereket elnézve nem lepődünk meg a lyukacsos megoldáson. A szintén eléggé egyedi, félig átlátszó borítás alatt megbújó RGB is nagy ötlet volt a gyártótól, ha valakit zavarnak a fények, akkor természetesen teljesen ki is kapcsolható ez. Az egér aljáról vezérelhetünk minden funkciót, itt állíthatjuk a DPI, Polling rate, RGB, LOD értékeket a saját szájízünk szerint. Az egér különböző színek segítségével jelzi az éppen aktuális értékeket, a manualban természetesen ezt szépen le is vezeti nekünk a cég. Az egér alján a mostanság már standardnak tekinthető PTFE teflon talpak figyelnek, így hibátlanul csúszik az egér gyakorlatilag bármilyen felületen.

A kapcsolókra érdemes külön kitérnünk, az MZ1 Kailh GM 8.0-ás switcheket kapott a gyártósoron. A (kínai) Omronos társaival ellentétben 20 millió kattintás helyett 80 milliót ígér a specifikáció. Nem lehet rá panasz, nagyon jól tette a dolgát az összes létező felhasználási helyzetben. Az oldalsó gombok is kellemesek, semmilyen problémába nem szaladtunk bele az elmúlt hetekben velük kapcsolatban sem.

Találunk egy “F11” opciót is, ekkor a görgő alatti gomb “F11”-ként viselkedik, ám a legfrissebb firmware-t letöltve akár PGDN gombként is megteszi ezt. Nekünk kell eldöntenünk, hogy melyik firmware kerüljön az egérre.

F11 vagy PGDN – Mi döntünk

A szenzor

A specifikációkat meglátva már borítékolható volt az eredmény, hiszen korunk egyik legkiválóbb szenzora, a PixArt 3389 kapott helyett az MZ1-ben. A biztonság kedvéért ráellenőriztünk a polling rate-re és egy-egy hevesebb egérrántásra, de nem tapasztaltunk sehol sem problémát. Legyen szó egy-egy keményebb Valorant Operator rántásról vagy épp egy intenzív Fortnite build fightról. A szenzort a többi 3360/3366/3389 variánshoz hasonlóan érdemes ~1800 CPI alatt használni kompetitív körülmények között az esetlegesen megnövő jitter és a nem kívánt smoothing / input lag elkerülése érdekében.

A kábel

Az Xtrfy EZcord második verzióját kapta az egér. Az Xtrfy M42 kábelével összehasonlítva valóban jobbnak tűnik a tesztpéldány kábele, de több közösségi oldalon és tesztben is ennek ellenkezőjével találkozhat az ember, így nagy lehet a szórás a gyártott példányok között. Az EZcord megoldás lényege, hogy a kábel gumiburkolat (vagy gumi+szövet) helyett csak egy puhább szövetborítást kap, így a merevsége, illetve súlya fényéveket javul és kevésbé zavar minket a mindennapi használat során. Ez a gyári megoldás tökéletesen elegendő a felhasználók jelentős részének, főleg ha mellé pakolunk még egy mouse bungee-t is

Összegzés, értékelés

MZ1, M42 és K4
 • Pozitív tulajdonságok:
  • Kiváló anyaghasználat
  • Kaihl GM 8.0 kapcsolók – 80 millió leütésre hitelesítve
  • Masszív felépítés, egyedi forma
  • Tökéletes szenzor
  • Pehelykönnyű súly
  • Ajándék talpak a csomagban
  • Kellően rugalmas “paracord” kábel
 • Negatív tulajdonságok:
  • Az “előd” M42-höz képest egy árkategóriával feljebb pozícionálta a gyártó
  • Nincs szoftver

Az MZ1 személyében valóban egy kiváló egeret sikerült megalkotnia az Xtrfy-nak. Az egér formája nem a megszokott, így mindenképp ajánlatos egy előzetes kipróbálás, de ahogy fentebb is említettük, még a nagy egerekhez szokott felhasználók is hamar átszoknak a kisebb kialakításra. A szenzor hibátlan, a súly több mint kellemes, a kapcsolók is remekül működnek. A szoftver hiánya zavaró lehet néhány felhasználó számára, de tényleg szinte teljesen személyre szabhatjuk az egér alján található fizikai gombokkal, a makrókon kívül gyakorlatilag bármit megoldhatunk. Kivételt képezhetnek talán még azok a játékosok, akik valamilyen extrább DPI/CPI értéken használják az egeret, hiszen azt is csak fix lépésekben lehet állítani. Fingertip/claw fogásra kiváló választás lehet bárki számára, igazán minőségi perifériát adott ki a kezei közül az Xtrfy.

Értékelés: 9/10 – Ajánlott

Köszönjük a tesztterméket az Xtrfy-nak!

 

Betöltés...
Keresés
Keresés