Sértő és rasszista? – Pokimane túltolta az “afroamerikai szlenget”

Pokimane bocsánatot kért, amiért augusztus 19-i Twitch-streamjének címében AAVE szavak szerepeltek. A nézők megszólták őt, azt állítva, hogy “gúnyolódott” a nyelvjáráson. De mi is az az AAVE?

Az afroamerikai köznyelvi angol a Gen-Z és az internet egészének kialakulása előtt már jelen volt. Az AAVE az USA fekete közösségéből származik, és “a második nyelv elsajátításának folyamata” alakította ki.

A fekete közösségen belül sokan ma is használják az AAVE-t. Korábban olyan hírességek videói kerültek fel a netre, mint Nicki Minaj és NeNe Leakes, akik a dialektust használják. Ez az AAVE széleskörű használatához vezetett az interneten mémek formájában.

Nem Pokimane az egyetlen egyébként, a nem fekete bőrű hírességeket is rendszeresen előveszik a nyelvjárás használata miatt. Iggy Azalea, Ariana Grande és Awkwafina is problémákba ütközött már emiatt.

Pokimane az augusztus 19-i streamjének a következő címet adta: “on God frfr? It’s bussin bussin in here…”. A feliratban nevető és tüzes emojik szerepeltek. Erre érkeztek a kritikák a Twitteren.

A @hotdemonwitch nevű felhasználó egy screenshotot tett közzé a címről, a “stop” feliratot mellékelve hozzá. Később pontosította álláspontját: “Azért posztoltam ezt, mert a címet gúnyosnak éreztem, és mások szerint sértő volt”.

A streamer augusztus 20-án tweetelt egy bocsánatkérést: “Bocsánatot akartam kérni, ha túlzásba vittem az AAVE-t… ma”. Pokimane elismerte, hogy “nem volt tisztában azzal, hogy néhány ilyen kifejezés African American Vernacular English”.

Betöltés...
Keresés
Keresés