Fortnite emote miatt perli a koreográfus az Epicet – Mi lesz ebből?!

Március 29-én a koreográfus Kyle Hanagamit képviselő ügyvédek beperelték az Epic Games-t szerzői jogok megsértése miatt. Ennek oka a Fortnite-ban található “It’s Complicated” táncos emote. A játékon belüli emote olyan mozdulatokat idéz, melyeket Hanagami ügyvédei szerint a koreográfus ötletelt ki.

Ezek a táncmozdulatok pedig szerzői jogvédelem alatt állnak.

A pert Kalifornia központi körzetében nyújtották be, és azt állítják, hogy az Epic “nem adta meg Hanagami nevét, és nem kérte a hozzájárulását a regisztrált koreográfián alapuló felhasználáshoz, megjelenítéshez, reprodukáláshoz, értékesítéshez vagy származékos mű létrehozásához”.

Kyle Hanagami profi koreográfus, aki többek között Jennifer Lopezzel, Britney Spearsszel, az NSYNC-kel és a BlackPinkkel dolgozott együtt. Ő készítette a táncokat a Netflix Over the Moon című animációs filmjéhez is.

A perben Hanagami ügyvédei azzal érvelnek, hogy az Epic az ügyfelük beleegyezése nélkül szerzett anyagi hasznot a koreográfiából.

Az ügyvédek megjegyzik, hogy ügyfelüket soha nem kereste meg a vállalat a munkája licencelésével kapcsolatban. A kereset szerint az Epicnek el kell távolítania az “It’s Complicated”-et, és ki kell fizetnie Hanagaminak a szerzői jogok megsértése miatt keletkezett nyereséget.

Hanagami ügyvédje, David Hecht a Kotakunak nyilatkozott: “Hanagami kénytelen volt pert indítani, hogy kiálljon a koreográfusok mellett, akiknek a munkáját hasonlóan eltulajdonítják. A szerzői jog ugyanúgy védi a koreográfiát, mint a művészi kifejezés más formáit. ”

kép/videó: Kotaku, David Hecht, Kyle Hanagami

Betöltés...
Keresés
Keresés