Eddig sosem látott mélyponton van az egész kriptovaluta piac

A kriptopénzek piaca a héten összeomlott: a Bitcoin az elmúlt két napban 28.000 és 30.000 dollár között mozgott – ez kevesebb, mint fele a novemberi csúcsértékének -, az Ethereum pedig alig több, mint 2000 dollár, ami szintén kevesebb, mint fele a novemberi csúcsértékének.

A felelősség jelentős részét a TerraUSD nevű kriptopénzre hárítják.

A TerraUSD az egyik legnagyobb úgynevezett “stabilcoin”, ami azt jelenti, hogy az értékét a fiat valuta – jelen esetben az amerikai dollár – értékéhez közeli szinten kell tartania. A kripto befektetők a stabilcoinokat egyfajta ellenőrzőpontnak tekintik a kriptopiaci játékban.

“Biztonságos helyeknek”, ahol tárolhatják befektetéseiket, amikor nem vásárolnak volatilisebb valutákat. És mégis, ezen a héten a TerraUSD értéke a legalacsonyabb szintjén 30 centre esett, és jelenleg még mindig alig több mint 80 centen áll.

Ahogy a FastCompany rámutatott, a TerraUSD “jellemzően csak ezred százalékokkal ingadozik”.

Más stabilcoinokkal ellentétben a TerraUSD-t egy kriptopénzhez kötik, nem pedig közvetlenül ahhoz a fiat valutához, amellyel a paritást hivatott fenntartani. A TerraUSD esetében a Luna-hoz van kötve, amely ugyanarra a blokkláncra épül.

A TerraUSD és a Luna tartalékai algoritmikusan jönnek létre és semmisülnek meg, hogy fenntartsák a relatív értéküket, kevesebb mint egy centet ugrálnak mindkét irányba, hogy érdemes legyen vásárolni és eladni őket.

Egészen eddig. A Luna értéke több mint 75%-kal esett vissza, magával rántva a TerraUSD értékét is. A TerraUSD létrehozója, Do Kwon kinyitotta a tartalékát, 3,5 milliárd dollár értékű Bitcoint, amelyet a TerraUSD alátámasztására vásárolt,

és sokkoló hullámot küldött az amúgy is ingatag kriptopénzpiacra.

Ahogy arról a Reuters beszámolt, a kriptoeszközök egy hónap alatt 800 milliárd dollár piaci értéket veszítettek, és a Wall Street Journal rámutatott, hogy az NFT eladások is stagnálnak. Az, hogy miért esett a Luna értéke, az eléggé tisztázatlan.

A kriptoközösségben elterjedtek az összeesküvés-elméletek arról, hogy ez egy “szándékos és összehangolt” “támadás” volt.

Közben kiderült, hogy a TerraUSD létrehozása előtt Do Kwon társalapítója volt egy sikertelen stabilcoinnak, a Basis Cash-nek, a Rick & Morty karaktere után “Rick Sanchez” álnéven.

Nem túl kellemes hírek… 

kép: The Independent, internationalfinance

Betöltés...
Keresés
Keresés