SpongyaBob sárgul az irigységtől: Algával működő PC lett a hónap slágere

Amint arról a New Scientist beszámolt, a Cambridge-i Egyetem Howe Lab csapata sikeresen működtetett egy kis számítógépet hat hónapon keresztül egy fotoszintetikus algakolónia által termelt energiával.

A kutatók egy AA akkumulátor méretű, átlátszó műanyagból és alumíniumból készült tokot hoztak létre az algák és egy alumínium anód tárolására. A kutatók úgy vélik, hogy az akkumulátor

energiatermelésének legvalószínűbb forrása az algák által a rendszeres folyamatok melléktermékeként termelt elektronok.

Az akkumulátort Paolo Bombelli kutató otthonának ablakpárkányán hagyták 2021 februárjától augusztusáig.

Az energiát egy Arm Cortex-M0+ processzor, egy kis teljesítményű, nagy hatékonyságú chip működtetésére használták. A processzor állandó számításokat végzett, hogy szimulálja a normál munkaterhelést, és az algás akkumulátor teljesítményét is rögzítette.

Nem világos, hogy ez a technológia mennyire skálázható – ne számítsunk arra, hogy az áramellátásunkat a közeljövőben algatankkal fogjuk helyettesíteni -, de ez az algával működő, Arm-alapú számítógép hat hónapig sikeresen működött meghibásodás nélkül.

Christopher Howe, a labor vezetője úgy véli, hogy a technológia “olyan felhasználási területekre is alkalmas lehet, ahol egy kis mennyiségű energia nagyon hasznos lehet, például környezeti szenzorok vagy mobiltelefonok töltése.”

Ki tudja, lehet, hogy 10 év múlva mindent algák fognak üzemeltetni…

Betöltés...
Keresés
Keresés