Az Apple elveszítette a világ legértékesebb vállalata címet

A világ legértékesebb vállalata cím már nem az Apple-é, és a korona nem szállt vissza a korábbi rekordtartókra, a Microsoftra, a Google-ra vagy az Amazonra. A világ legnagyobb nyersolaj-exportőre, a Saudi Aramco vette át a csúcsot a techóriástól. Tavaly a 4. legértékesebb vállalat volt, és 94%-ban a Szaúd-Arábiai Királyság tulajdonában van.

A Financial Times beszámolója szerint az Apple annak ellenére veszítette el pozícióját, hogy

januárban elsőként érte el a 3 billió dolláros piaci értéket.

Az Apple 19%-os veszteséget szenvedett el, és részvényeinek árfolyama 146 dollárra (2021 novembere óta a legalacsonyabbra) esett, miután elérte a 3 billió dolláros határt. Jelenleg az Apple-t 2,37 billió dollárra értékelik.

Az Aramco 2,43 billió dolláros piaci értékkel tudott elszaladni mellette. Az Apple még mindig a legértékesebb amerikai vállalat, mögötte pedig a Microsoft áll 1,95 billió dollárral.

Tim Cook, az Apple vezérigazgatója a Kínában tapasztalható ellátási hiányosságokat és a Coviddal kapcsolatos zárlatokat okolja a vállalatnak csak ebben a negyedévben legalább 8 milliárd dolláros elszenvedett veszteségét.

A kihívások ellenére az Apple-nek sikerült minden idők harmadik legjobb negyedévét elérnie bevétel tekintetében.

A Saudi Aramco részvényei közel 30%-ot emelkedtek az új év óta. Az egekbe szökő olajárak csak segítettek az energetikai vállalatnak: csak ebben a negyedévben a nyereség 82%-kal nőtt a tavalyi évhez képest, mintegy 40 milliárd dollárra.

Az olaj hordónkénti ára jelenleg 139 dollár, ami 14 éve a legmagasabb. Ez annak is köszönhető, hogy az országok elfordultak az orosz olajtól, és egyre inkább Szaúd-Arábiától vásárolnak.

Logikus, hogy a technológiai cégek veszteséget szenvednek el, miközben az energiaipari vállalatok rekordnyereséget érnek el, különösen ezekben a viharos időkben. Az Apple azonban könnyen visszaszerezheti a koronát, amint az ellátási lánc problémái megoldódnak.

“Az Apple-t nem lehet összehasonlítani a Szaúd-Aramco-val az üzleti tevékenységük vagy a fundamentumok tekintetében, de az árupiaci kilátások javultak” – mondta James Meyer, a Tower Bridge Advisors CIO-ja a Bloombergnek. “Ők az infláció és a szűkös kínálat haszonélvezői.”

Mit gondoltok, az Apple visszaszerzi a vezetést miután vissza áll minden a helyére?

Betöltés...
Keresés
Keresés